Hoe is het om als vrouw in India te wonen?

Hoe is het om als vrouw in India te wonen?

India staat bekend als onveilig land en je hoort vaak dat vrouwen in India niet alleen over straat kunnen. Maar hoe gevaarlijk is het nou echt voor vrouwen in India?
India staat bekend als onveilig land en je hoort vaak dat vrouwen in India niet alleen over straat kunnen. Maar hoe gevaarlijk is het nou echt voor vrouwen in India?
India staat bekend als onveilig land en je hoort vaak dat vrouwen in India niet alleen over straat kunnen. Maar hoe gevaarlijk is het nou echt voor vrouwen in India?

In april 2017 stapte ik op het vliegtuig naar mijn nieuwe thuisland, India. Ik was er nog nooit geweest en had inmiddels een hoop waarschuwingen en horrorverhalen over de vrouwen in India gehoord, dus ja, een beetje zenuwachtig was ik wel toen ik hier aankwam. Want was het echt zo onveilig voor vrouwen? Moest ik me echt helemaal bedekken? Kon ik echt niet alleen over straat als het donker is?

Lees ook: 15 tips om als vrouw veilig door India te reizen

De eerste weken zaten we in een hotel en ik weet nog dat ik pas na drie dagen alleen het hotel uit durfde. Ik ben totaal niet bang aangelegd, maar door alle vooroordelen en nieuwsberichten die ik over India hoorde en las, moest ik toch wel echt een drempel over. Uiteraard kwam ik na die eerste keer gewoon weer heelhuids terug in de hotelkamer en ik besloot meteen de knop om te zetten – ik laat me niet leiden door angst als ik geen duidelijke reden heb om bang te zijn.

Inmiddels woon ik bijna anderhalf in India en ik ben nog nooit in een onveilige situatie beland. Ik loop elke dag alleen over straat, ben regelmatig alleen in het donker buiten, praat vaak in m’n eentje met Indiase mannen, zit geregeld alleen met de chauffeur in een Uber en heb zelfs een keer een lift geaccepteerd van een onbekende man – allemaal zonder nare gevolgen.

Beter gezegd: ik word vaak op handen gedragen hier. De meeste mensen zijn ontzettend respectvol en veel mannen drukken zichzelf bijna tegen de muur als ik langs ze loop, zodat ze me niet per ongeluk aanraken. Daarnaast bieden mannen vaak aan om me te helpen en doen de meesten oprecht hun best om me een goede tijd te bezorgen en ervoor te zorgen dat ik me op mijn gemak voel.

Hoe is het om als vrouw in India te wonen?
Hoe is het om als vrouw in India te wonen?

Negatieve ervaringen
Ik heb dus overwegend positieve ervaringen met de mannen in India en heb me nooit echt onveilig gevoeld, maar dat betekent niet dat er nooit nare momenten zijn geweest. Ik ben een keer een halfuur achtervolgd door een man die perse wilde dat ik in zijn auto stapte. Een andere keer ging er een groep jongens naast me lopen om vervolgens minutenlang seksistische dingen naar me te roepen. En toen ik tijdens een treinreis stond te wachten tot ik naar de wc kon, wilde een man met me op de foto en terwijl hij z’n arm om me heen slaat voor de foto probeert hij in m’n borsten te knijpen.

Dit zijn eigenlijk de enige drie nare gebeurtenissen die ik me kan herinneren van het afgelopen anderhalf jaar en persoonlijk vind ik het allemaal wel meevallen – zeker als ik het vergelijk met mijn leven in Den Haag waar mannen nog wel eens ergere dingen naar me riepen en waar ik regelmatig werd betast als ik in een café stond.

Het is wel zo dat er echt heel veel wordt gekeken door de mannen – soms op een best seksistische manier – en er wordt ook regelmatig heftig met me geflirt, maar het is nooit op een bedreigende manier en ze raken me nooit aan.

Hoe is het om als vrouw in India te wonen?Andere gebieden
Ik moet daarbij wel zeggen dat het niet overal hetzelfde is. Ik woon zelf in Pune, dat in Maharashtra – de rijkste en meest westerse deelstaat – ligt. Veel mensen die hier wonen, hebben gestudeerd en qua kleding kan je hier een hoop dragen zonder dat mensen je raar aankijken.

Maar bijvoorbeeld het oude deel van Delhi is een heel ander verhaal. Zelfs toen ik daar samen met mijn man liep, voelde ik me niet helemaal op mijn gemak, dus daar zou ik niet graag alleen als vrouw rondlopen. En ook in andere steden in het noorden van India en in de wat minder ontwikkelde gebieden voelde ik me niet altijd prettig op straat. Maar ook daar heb ik me nooit echt onveilig gevoeld. Het was gewoon wat intenser en daardoor wat oncomfortabeler, maar zeker niet bedreigend of vervelend.

Hoe is het om als vrouw in India te wonen?
Hoe is het om als vrouw in India te wonen?

Ik ben ervan overtuigd dat India zeker niet zo onveilig is als de media ons doet geloven. Het grootste deel van de bevolking is ontzettend vriendelijk en wanneer je zelf positief en open-minded bent, zul je de mooiste momenten met ze beleven. Uiteraard is het wel belangrijk dat je altijd blijft nadenken en dat je alleen dingen doet waar je je goed bij voelt. Ga als vrouw ‘s avonds alleen naar buiten als je zeker weet dat die buurt veilig is en kleed je gepast als je in je eentje over straat gaat.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.