Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?

Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?

Wanneer je door India gaat reizen, worden er een hoop vaccinaties aangeraden. Maar heb je ze wel echt allemaal nodig? In dit artikel vertel ik welke inentingen je echt nodig hebt en welke je eventueel kunt overslaan.
Wanneer je door India gaat reizen, worden er een hoop vaccinaties aangeraden. Maar heb je ze wel echt allemaal nodig? In dit artikel vertel ik welke inentingen je echt nodig hebt en welke je eventueel kunt overslaan.
Wanneer je door India gaat reizen, worden er een hoop vaccinaties aangeraden. Maar heb je ze wel echt allemaal nodig? In dit artikel vertel ik welke inentingen je echt nodig hebt en welke je eventueel kunt overslaan.

Wanneer je naar India gaat, worden er een hoop vaccinaties aangeraden. Maar heb je ze wel echt allemaal nodig? In dit artikel heb ik op een rijtje gezet welke vaccinaties je maar beter wel kunt halen als je naar India gaat en welke inentingen je, afhankelijk van je verblijfsduur en situatie, eventueel zou kunnen overslaan.

Lees ook: EHBO-kit voor India: deze medicijnen moet je sowieso meenemen

Disclaimer: Ik ben geen dokter of iets dergelijks, dus laat je bij twijfel vooral adviseren door een arts.

Aanbevolen: Hepatitis A
Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Omdat de hygiëne in India op veel plaatsen nogal te wensen overlaat, wordt aan iedereen die het land bezoekt een vaccinatie tegen Hepatitis A aangeraden. Naast de vaccinatie is het belangrijk dat je regelmatig je handen wast, zeker voor het eten en na een toiletbezoek.

De vaccinatie tegen Hepatitis A kun je het beste minimaal twee weken voor vertrek halen. Als je de inenting herhaalt, heb je levenslange bescherming.

Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?Aanbevolen: DTP
De ziektes difterie, tetanus en polio worden veroorzaakt door virussen en bacteriën en komen relatief veel voor in India. Daarom wordt deze vaccinatie aangeraden voor iedereen die naar India gaat, ongeacht je verblijfsduur.

De vaccinatie tegen DTP kun je het beste één tot twee weken voor vertrek halen.

Aanbevolen: Buiktyfus
Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Over het algemeen wordt deze vaccinatie alleen aanbevolen als je langer dan twee weken in een risicogebied bent, maar door de slechte hygiëne in India is het toch wel slim om de prik ook te halen als je korter in het land bent.

De vaccinatie tegen buiktyfus kun je het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.

Eventueel: Mazelen (BMR)
Als je als kind geen mazelen of geen vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt aangeraden om een BMR inenting te halen. Dit geldt over het algemeen alleen voor mensen die tussen 1965 en 1975 zijn geboren of waarvan de ouders tegen vaccineren waren.

De vaccinatie tegen BMR kun je het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.

Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?
Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?

Eventueel: Rabiës (hondsdolheid)
Vanwege de vele straathonden, apen en vleermuizen is het slim om je te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie wordt alleen aangeraden als je langer dan drie maanden in India bent, maar wanneer je liever het zekere voor het onzekere neemt, kun je ook voor een kortere periode de inentingen halen. De ziekte is zonder snelle behandeling namelijk altijd dodelijk. Wanneer je niet bent ingeënt en toch gebeten wordt, moet je zo snel mogelijk naar een arts voor injecties.

Voor bescherming tegen rabiës heb je drie inentingen nodig, met een tussenpoos van drie tot vier weken. Je kunt daarom het beste minimaal acht weken voor vertrek met de vaccinaties beginnen. Ook als je ingeënt bent, moet je nog steeds zo snel mogelijk naar een arts voor een injectie als je bent gebeten door een hond, aap of vleermuis.

Eventueel: Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever en je kunt met dit virus besmet raken door seksueel contact en bloed. Deze vaccinatie wordt aanbevolen als je langer dan drie maanden in India blijft of als je vrijwilligerswerk gaat doen waarbij je met bloed in aanraking kunt komen.

Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie inentingen nodig. Je bent dan wel levenslang beschermd. Je kunt het beste minimaal zeven maanden van te voren beginnen met de vaccinaties, zodat je alle drie de prikken kunt krijgen. Kom je één maand van te voren, dan kun je nog twee inentingen krijgen en kun je na je reis de derde halen. Je bent dan wel iets minder goed beschermd.

Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?Eventueel: Gele koorts
Je bent verplicht om je te vaccineren tegen gele koorts als je in de zeven dagen voordat je in India aankomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook als je een overstap hebt gemaakt in een gele koorts land. Wanneer je vanuit Nederland of een ander land in Europa komt, heb je deze vaccinatie niet nodig. In India komt gele koorts niet voor.

De vaccinatie tegen gele koorts kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.

Eventueel: Malariatabletten
In een paar delen van India komt malaria voor. Je kunt je tegen muggenbeten beschermen door je ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend goed in te smeren met een anti-insectspray en lange kleding te dragen. Voor extra bescherming kun je ook malariatabletten slikken. Welke het beste zijn, is persoonsgebonden, dus laat je vooral adviseren door een arts. In de toeristische gebieden, zoals Rajasthan, Goa en Kerala, zijn geen malariamuggen.

Voordat ik naar India ging, had ik al vaccinaties tegen Hepatitis A, gele koorts en DTP. Omdat wij voor langere tijd in India zitten, hebben wij ons ook laten inenten tegen Hepatitis B, rabiës en buiktyfus. Ik slik geen malariatabletten.

Welke vaccinaties heb jij gehaald voor India of ben je van plan te halen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.