Zo boek je treintickets voor India

Zo boek je treintickets voor India

Wanneer je door India wilt reizen, is de trein vaak de beste opties. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je op het station en online treintickets voor India kunt boeken.
Wanneer je door India wilt reizen, is de trein vaak de beste opties. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je op het station en online treintickets voor India kunt boeken.
Wanneer je door India wilt reizen, is de trein vaak de beste opties. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je op het station en online treintickets voor India kunt boeken.

Wanneer je door India wilt reizen, is de trein één van de beste opties – het is veel goedkoper dan het vliegtuig en veel comfortabeler dan de bus. Daarnaast is het spoorwegstelsel in India gigántisch, waardoor er altijd wel een trein rijdt tussen waar je bent en waar je naartoe wilt. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je treintickets kunt boeken voor India. 

Wanneer je treintickets wilt kopen, heb je twee opties: je kunt op het station een kaartje kopen en je kunt online een kaartje kopen. Ik zou persoonlijk altijd voor de laatste optie gaan, omdat veel treinen snel volgeboekt zitten en je anders kans hebt dat je een hele of halve dag op het station moet wachten.

Zo boek je treintickets in IndiaTer plekke treintickets boeken

Wanneer je reisschema nog niet vaststaat of je plannen op het laatste moment zijn gewijzigd, kom je er soms niet onderuit om op het station je tickets te kopen. Een aantal tips:

  • Kijk of er een International Tourist Bureau op het station is. Deze zijn in ieder geval op de grote stations te vinden, zoals Delhi, Mumbai en Jaipur. Op kleinere stations heb je meestal alleen een gewone booking office.
  • Zorg ervoor dat je precies weet naar welk station je moet. Op kleinere stations is het ook handig om alvast te weten welke trein je moet hebben en wat het nummer van de trein is. Dit kun je vinden op de Indian Railway website of op Cleartrip.
  • De medewerkers op het station zijn niet altijd even enthousiast en soms laten ze duidelijk merken dat ze weinig zin hebben om je te helpen. Laat je niet ontmoedigen en blijf gewoon doordrammen. Wanneer de persoon achter de kassa geen Engels spreekt, probeer dan iemand te vinden die als vertaler kan dienen.
  • Wanneer de trein die je wilt boeken al vol is, kun je jezelf op een wachtlijst laten zetten. Je betaalt dan wel al voor de ticket, maar je krijgt je geld terug als je uiteindelijk toch niet mee kan. Je kunt uiteraard ook een trein later boeken die nog wel stoelen beschikbaar heeft.
Zo boek je treintickets in India
Zo boek je treintickets in India

Online treintickets boeken

Om online kaartjes te kunnen kopen, moet je een aantal stappen doorlopen:

1. Maak een IRCTC account aan
Je kunt geen tickets boeken zonder een account te hebben bij de Indian Railways Catering and Tourism Cooperation, een overheidsinstantie dat alles met betrekking tot het spoorwegstelsel regelt. Om een account te kunnen maken, moet je naar de officiële website van IRCTC gaan en bovenaan op de homepagina op “Register” klikken. Volg alle instructies op het scherm en verifieer je account vervolgens via je emailadres en je telefoonnummer.

Tot november 2017 kon je je account alleen verifiëren met een Indiaas nummer en wanneer je dat niet had, moest je een kopie van je paspoort naar IRCTC sturen, zodat zij het handmatig konden doen. Tegenwoordig kun je je account gelukkig ook verifiëren met een buitenlands nummer, waardoor het boeken van treintickets een stuk makkelijker geworden is.

Wanneer je met meerdere mensen reist, hoeft maar één persoon een account aan te maken. Met dat account kun je vervolgens alle tickets kopen.

2. Maak een account aan op Cleartrip
Je kunt op de website van IRCTC tickets kopen, maar het is makkelijker om het via Cleartrip te doen, aangezien deze website een stuk overzichtelijker is. Je kunt hiervoor ook de app van Cleartrip gebruiken.

Voordat je een trein kunt boeken, moet je ook hier eerst een account aanmaken. Dit kun je doen door rechtsboven naar “Register” te gaan. Vul daarna alle gegevens in die gevraagd worden.

Zo boek je treintickets in India3. Zoek op Cleartrip naar beschikbare treinen
Nu je een account hebt, kun je gaan zoeken naar beschikbare treinen. Ga hiervoor naar “Trains” en vul het begin- en eindpunt van je reis, de klasse, de datum en het aantal personen in en klik op “Search trains”. Je krijgt nu een lijst met beschikbare treinen te zien.

Zodra je op “Check availability” klikt, moet je de login naam van je IRCTC account invullen. Wanneer je dat gedaan hebt, kun je de tickets boeken. De betaling kun je doen met je creditcard; alle internationale Visa en Mastercard kaarten worden geaccepteerd.

De beschikbaarheid die wordt weergegeven geldt alleen voor de klasse die je hebt ingevuld. Wanneer je de melding krijgt dat de trein vol zit, kan het dus zijn dat er in een andere klasse nog wel plaatsen beschikbaar zijn.

TIP: De meeste treinen zijn weken en soms zelfs maanden van te voren al uitverkocht, dus boek op tijd. Je kunt treintickets vanaf 120 dagen voor vertrek kopen.

4. Print de bevestiging uit
Deze heb je nodig als je tijdens het reizen gecontroleerd wordt. Je kunt de bevestiging ook naar je mobiel uploaden.

Heb jij wel eens met de trein gereisd in India? Hoe heb jij je tickets geboekt?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.