Op safari in Periyar National Park: dit zijn de opties

Op safari in Periyar National Park: dit zijn de opties

Het Periyar National Park in Kerala is een echte aanrader en er zijn verschillende mogelijkheden om dit natuurpark te verkennen. In dit artikel zet ik alle mogelijke tours en safari's op een rijtje, inclusief een aantal handige tips voor tijdens je trip.
Het Periyar National Park in Kerala is een echte aanrader en er zijn verschillende mogelijkheden om dit natuurpark te verkennen. In dit artikel zet ik alle mogelijke tours en safari's op een rijtje, inclusief een aantal handige tips voor tijdens je trip.
Het Periyar National Park in Kerala is een echte aanrader en er zijn verschillende mogelijkheden om dit natuurpark te verkennen. In dit artikel zet ik alle mogelijke tours en safari's op een rijtje, inclusief een aantal handige tips voor tijdens je trip.

Op zoek naar de zeldzame tijger, terwijl je door de dichtbegroeide jungle klimt of varen over het grote meer, op de uitkijk voor de olifanten die regelmatig over de oever lopen. Het Periyar National Park is een prachtig natuurgebied, dat bewoond wordt door talloze wilde dieren.

Lees ook: Reisgids Thekkady: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Periyar National Park ligt bij het kleine dorpje Thekkady, in het hart van de zuidelijke deelstaat Kerala. Het is het populairste wildpark van Zuid-India en het is maar liefst 925 km2 groot, waarvan 55 km2 toegankelijk is voor publiek. Zo’n 75 procent van het natuurpark bestaat uit regenwoud, waar meer dan 60 soorten zoogdieren, 300 soorten vogels en ongeveer 2000 plantensoorten te vinden zijn.

De wildlife sanctuary is één van de 27 beschermde tijgergebieden in India en er leven momenteel zo’n 40 tot 45 tijgers. Maar aangezien het park immens groot is en de dieren zoveel mogelijk uit de buurt van mensen blijven, is de kans heel klein dat je er eentje tegenkomt.

Op safari in Periyar National Park: dit zijn de mogelijkhedenDe kans op het spotten van een olifant is gelukkig wat groter. In het groene natuurgebied wonen ruim 1000 olifanten, die zich vooral bij het Periyar Lake regelmatig laten zien. Daarnaast leven er ook talloze andere wilde dieren in het park, zoals de Indiase gaur, apen, luipaarden, sambarherten en wilde honden.

Er zijn verschillende manieren om Periyar National Park te verkennen – van twee uur op een boot tot een meerdaagse trektocht door de jungle. Dit zijn de verschillende opties:

Jeep safari

Er zijn verschillende operators die een jeep safari aanbieden, maar auto’s zijn niet toegestaan in het park. Wanneer je een jeep safari boekt, ga je dus ook niet het park in, maar rijd je naar een aantal uitzichtpunten op de grens van het park. Ondanks dat je niet Periyar zelf in gaat, schijn je wel mooie uitzichten te hebben en het komt nog wel eens voor dat mensen van deze afstand ook olifanten zien.

Voor 4 tot 5 uur betaal je zo’n 1500 tot 2000 roepies per jeep (2018). In een jeep kunnen over het algemeen 4 mensen, dus dat zou neerkomen op 400 tot 500 roepies per persoon. Prijzen variëren per operator en je kunt eventueel ook een langere of kortere tour doen.

OP SAFARI IN PERIYAR NATIONAL PARK: DIT ZIJN DE OPTIES
Op safari in Periyar National Park: dit zijn de mogelijkheden

Boottocht

De populairste manier om het beschermde natuurgebied te zien, is met een boottocht. De trip duurt anderhalf tot twee uur en wordt georganiseerd door Kerala Tourism Development Corporation (KTDC). De boot vertrekt om 7.30 uur, 9.30 uur, 11.15 uur, 13.45 uur en 3.30 uur en een ticket kost 225 roepies per persoon (2018). Vooral de eerste en laatste boottocht zijn populair, aangezien dat de beste tijden schijnen te zijn om olifanten te spotten.

Tickets kopen: Wanneer je een boottocht wilt maken, moet je een ticket kopen bij de boat landing, het instappunt van de boot. Om bij de boat landing te komen, kun je het beste voor 30 roepies de bus pakken vanaf het National Park Ticket Office. De tickets voor de boten worden anderhalf uur voor vertrek vrijgegeven en wanneer je er zeker van wilt zijn dat je een kaartje kunt bemachtigen, is het slim om ook daadwerkelijk anderhalf uur voor vertrek in de rij te gaan staan – zeker in het hoogseizoen en wanneer je de eerste of laatste boot wilt pakken. Je kunt je tickets via deze site ook online kopen, al schijnt dat erg lastig te zijn zonder Indiase bankrekening.

Op safari in Periyar National Park: dit zijn de mogelijkhedenTrektocht

Je kunt het park – onder begeleiding van een gids – ook te voet verkennen. De tochten worden georganiseerd door het Ecotoerisme Office en variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Dit zijn de verschillende tochten die je kunt boeken:

Nature/Green Walk: 3 uur durende trek door het park, onder begeleiding van meerdere gidsen. Je loopt 4 tot 5 kilometer. Minimaal 4 mensen, maximaal 6. Kosten: 350 roepies per persoon (2018).

Cloud Walk: 3 uur durende trek door de hogere delen van het park, onder begeleiding van meerdere gidsen. Maximaal 6 mensen. Kosten: 300 roepies per persoon (2018).

Border Trekking: 9 uur durende trek door het park van 8.00 tot 17.00 uur, onder begeleiding van meerdere gidsen. Je loopt 15 tot 20 kilometer. Ontbijt en lunch is inclusief. Minimaal 4 mensen, maximaal 6. Kosten: 1800 roepies per persoon (2018).

Jungle Scout: 3 uur durende nachttrek door het park, onder begeleiding van meerdere gidsen. Maximaal 6 mensen. Kosten: 1200 roepies per persoon (2018).

Tiger Trail: een meerdaagse trek door het park, onder begeleiding van meerdere gidsen. Eten is inclusief en je slaapt in een tent. Maximaal 6 mensen. Kosten: 6000 roepies per persoon voor 1 nacht, 8400 roepies per persoon voor 2 nachten (2018).

De kosten van de trek zijn exclusief entreekosten voor het park (450 roepies per persoon, 2018).

Op safari in Periyar National Park: dit zijn de mogelijkheden
OP SAFARI IN PERIYAR NATIONAL PARK: DIT ZIJN DE OPTIES

Tickets kopen: Je kunt tickets voor de wandeltochten kopen bij het Ecotourism Centre, aan de Kumily Thekkady Rd. Omdat veel tochten snel uitverkocht zijn, kun je het beste meteen bij aankomst in Thekkady een safari voor de dag of dagen erna boeken. Je kunt je tickets ook online boeken, al is dit niet perse een aanrader. Wij hebben dit gedaan en omdat we geen bevestiging kregen en wel hadden betaald, hebben we zo’n 4 tot 5 keer naar het kantoor moeten bellen. Uiteindelijk zeiden ze dat het geregeld was, maar toen we het de dag voor de tour gingen checken, was de reservering helemaal nog niet bevestigd. Ik zou daarom aanraden om het meteen bij aankomst in Thekkady te doen. Je kunt eventueel ook aan je hotel vragen of zij het van te voren voor je kunnen regelen.

Bamboe raften

Je kunt ook een wandeltocht en een boottocht combineren door de Bamboo Rafting te boeken. Het programma duurt van 8.00 tot 17.00 uur en je combineert een trektocht met ongeveer anderhalf uur varen op het Periyar Lake. De tocht is inclusief eten en er gaan meerdere gidsen mee. Per tocht is er plek voor minimaal 2 en maximaal 10 mensen. Kosten: 2400 roepies per persoon (2018).

Je kunt deze tour ook voor een halve dag boeken. Dan kost het 1800 roepies per persoon (2018) en ben je 5 uur onderweg. Ook deze kosten zijn exclusief entreekosten voor het park (450 roepies per persoon, 2018).

Tickets kopen: Deze tour moet je ook bij het Ecotourism Centre regelen, dus hier geldt hetzelfde voor als hierboven.

Op safari in Periyar National Park: dit zijn de mogelijkhedenTips voor een safari in Periyar National Park

  • Tijdens de moesson verschuilen de dieren zich in de bossen, waardoor de kans op het spotten van wildlife klein is. In de hete maanden april en mei heb je de meeste kans om olifanten en andere wilde dieren te zien.
  • Wanneer je tijdens de moesson gaat, is het slim om goede regenkleding mee te nemen. Wanneer je een trek gaat doen krijg je van het Ecotourism Centre sokken tegen bloedzuigers; draag die ook echt!
  • Wanneer je gaat wandelen, kun je het beste een lange broek en dichte schoenen aantrekken. Vergeet je ook niet in te smeren met anti-insect spray, aangezien er veel muggen en andere insecten in het park zijn.
  • Het dichtstbijzijnde dorp is Thekkady, al staan vrijwel alle accommodaties en restaurants in het iets grotere buurdorp Kumily. De namen worden veel door elkaar gebruikt, maar zolang je in één van beiden dorpen bent, zit je goed.
  • Je hebt nooit de garantie dat je ook daadwerkelijk olifanten of andere wilde dieren gaat spotten. Probeer er niet te veel druk op te leggen en geniet gewoon van al het moois dat je tegenkomt. Ook wanneer je geen dieren ziet, is het park namelijk ongelooflijk mooi. Wij zagen pas na 7 uur olifanten en ik merkte dat ik het laatste stukje pas echt kon genieten, omdat de druk er toen vanaf was. Zonde natuurlijk, want ook die eerste uren zagen we prachtige dingen.
  • Vanwege de vele Indiase toeristen die het park bezoeken, is het in de weekenden over het algemeen een stuk drukker dan doordeweeks. Probeer daarom de zaterdag en zondag te vermijden.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Kerala.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Thekkady. Prijzen vanaf €3 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kochi. Retour vanaf €460 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.