Alles wat je moet weten over treinreizen in India

Alles wat je moet weten over treinreizen in India

Ben je van plan om met de trein door India te reizen? In dit artikel deel ik handige tips en praktische informatie om het regelen van je treinreis door India zo makkelijk mogelijk te maken.
Ben je van plan om met de trein door India te reizen? In dit artikel deel ik handige tips en praktische informatie om het regelen van je treinreis door India zo makkelijk mogelijk te maken.
Ben je van plan om met de trein door India te reizen? In dit artikel deel ik handige tips en praktische informatie om het regelen van je treinreis door India zo makkelijk mogelijk te maken.

Eén ding is zeker: als je met de trein door India gaat reizen, kom je thuis met een hoop verhalen. Een treinreis door India is vaak chaotisch en druk en gaat regelmatig gepaard met een hoop vertraging, maar het is ook een fantastische ervaring om meer van het land te zien en in contact te komen met de lokale bevolking.

Toen wij voor het eerst met de trein gingen reizen, hadden we geen idee op welk platform we moesten staan. We wisten niet welke wagon we moesten hebben of hoe we onze stoelen moesten vinden. We snapten überhaupt niet eens wat er allemaal op onze ticket stond.

Met de trein door India reizen kan heel intimiderend en verwarrend zijn, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, valt het echt wel mee – wij zijn inmiddels zelfs een groot fan van de Indiase trein. Om je te helpen bij het boeken en vinden van de juiste trein, deel ik in dit artikel al mijn tips voor treinreizen door India.

Alles wat je moet weten over treinreizen in IndiaTickets boeken
Er zijn twee manieren om tickets te boeken: op het station of online. Omdat veel treinen al weken en soms zelfs maanden van te voren volgeboekt zijn, raad ik aan om je treintickets online te kopen. Om te weten welke trein je moet nemen en wat de prijzen zijn, kun je het beste naar de website van Cleartrip gaan. Hier kun je je begin- en eindbestemming en de reisdatum invullen en vervolgens krijg je een lijst met beschikbare treinen te zien.

Wanneer je een IRCTC account hebt, kun je ook meteen via Cleartrip je treinkaartjes kopen. Hoe je dat precies kunt doen lees je in het artikel Zo boek je treintickets voor India.

Alles wat je moet weten over treinreizen in IndiaDe verschillende klassen
In Nederland hebben we de eerste en tweede klasse, maar in India gaan ze net een stapje verder – hier hebben ze maar liefst zes verschillende klassen. Van luxe naar basic:

AC First Class (1A) – Een privé cabine met airco en vier ruime banken/bedden.
AC Chair Car (CC) – Een wagon met airco en losse stoelen, vergelijkbaar met een bus.
AC Second Class (2A) – Een open coupé met airco en vier banken/bedden.
AC Third Class (3A) – Een open coupé met airco en zes banken/bedden.
Sleeper (SL) – Hetzelfde als 3A, maar dan zonder airco, schone lakens en kussens.
Second Sitting (2S) – Plastic of houten bankjes zonder airco. Vaak zitten deze wagons bomvol.

Wanneer je comfortabel wilt reizen, kun je het beste voor 1A, 2A, 3A of CC gaan. Bij 1A heb je de meeste ruimte – ook voor je bagage – en zijn de banken wat ruimer en zachter. In deze klasse is je cabine afgesloten met een schuifdeur. Bij 2A is de ruimte open en zit je met 4 mensen in een coupé. Ook 3A is open en daar zit je met 6 mensen in een coupé. In alle drie de klassen zijn stopcontacten en krijg je schone lakens en kussens. Ook is aan beide kanten van de wagon een wc te vinden.

CC is niet in elke trein te vinden, maar als die er is, is dat voor overdag mijn eerste keuze. Net als bij 1A, 2A en 3A heb je bij CC airconditioner en stopcontacten, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde klassen heb je hier geen banken maar stoelen, waardoor het te vergelijken is met een Nederlandse trein. De zitplaatsen zijn vaak ruim en schoon, al varieert de kwaliteit per trein. Omdat je niet kunt liggen, zou ik deze klasse niet voor nachtritten boeken.

Wanneer je niet zo’n groot budget hebt, kun je voor de Sleeper Class gaan, waar je veel locals en backpackers zult tegenkomen. Je hebt hier geen airco, maar voor wat verkoeling kun je wel de ramen openzetten. Het is drukker en minder schoon dan de wagons met airco, maar daardoor is het ook een stuk goedkoper. De SL is perfect voor avonturiers met weinig eisen, maar als je liever wat comfortabeler reist, kun je beter voor 1A, 2A of 3A kiezen.

Alles wat je moet weten over treinreizen in IndiaOp het station
Op vrijwel alle stations staat op borden aangegeven op welk platform je moet zijn. Op kleinere stations is dit niet altijd het geval, maar zodra je het aan iemand vraagt, wijzen ze je graag de weg. Op grotere stations hangen op het platform vaak ook bordjes met verschillende codes, zoals SL of B1. Deze code staat ook op je ticket aangegeven – bij Coach No, naast je stoelnummer – en vertelt je waar jouw wagon ongeveer stopt. Het is dus slim om alvast bij de juiste code te gaan staan als de trein arriveert. Wanneer je geen code op je ticket hebt staan, vertrek je waarschijnlijk van een kleiner station waar ze deze bordjes niet hebben.

Soms worden treinen opgesplitst, dus check altijd of je in de juiste wagon naar de juiste bestemming stapt – de bestemmingen en het treinnummer staan op elke wagon op een klein bordje aangegeven. Vraag voor de zekerheid aan medepassagiers of de trein inderdaad naar de bestemming gaat waar je naartoe moet.

Ook de klasse staat op de wagon aangegeven. Wanneer je in 1A, 2A, 3A of CC reist, staat er soms een stoelnummer op je ticket en soms hangt er aan de buitenkant van de wagon een passagierslijst met je stoelnummer. Wanneer er nergens een stoelnummer staat, is het rustig op het traject en kun je je eigen plaats kiezen.

Sommige treinen blijven een half uur staan, anderen vertrekken binnen een minuut. Zorg er dus voor dat je op tijd op het station bent, zodat je op het juiste platform en eventueel bij de juiste code staat voordat de trein arriveert. Twijfel ook niet te lang voordat je instapt; als je echt niet weet welke wagon je moet hebben, vraag het dan meteen aan een spoorwegmedewerker of een andere passagier.

Alles wat je moet weten over treinreizen in India
Alles wat je moet weten over treinreizen in India

In de trein
Wanneer je – eindelijk – in de juiste trein zit, zijn hier een aantal tips om het reizen zo veilig en makkelijk mogelijk te maken:

 • Wanneer je de trein binnenstapt en op zoek gaat naar je stoel, kan het zo zijn dat daar al iemand anders zit. Zeg gewoon rustig dat dat jouw plek is en ze zullen vrijwel meteen opstaan.
 • Schuif je bagage meteen onder de bank. Wanneer je het op het bovenste bedje legt en daar vervolgens wilt gaan liggen, kan het zomaar zo zijn dat de ruimte onder de banken al vol is en je met je koffer het bed in moet duiken.
 • Houd waardevolle spullen bij je. Zeker wanneer je gaat slapen, weet je nooit wie er langskomt en eventueel in je spullen gaat snuffelen. Doe daarom alle waardevolle spullen in een tasje en houdt die de hele reis dicht bij je.
 • Je kunt meestal eten kopen in de trein. Op kortere ritten zijn er vaak alleen snacks te koop, zoals chips en popcorn en op langere ritten kun je meestal ook maaltijden bestellen. Ook kun je over het algemeen chai, water en frisdrank kopen. Wanneer je liever geen eten in de trein koopt, is het slim om voldoende snacks mee te nemen.
 • Wanneer je van plan bent om te slapen, moet je niet vergeten een wekker te zetten. Als je geluk hebt maakt een vriendelijke medepassagier je wakker bij het juiste station, maar anders kan het zomaar gebeuren dat je slapend je bestemming voorbij rijdt.
 • Zoek de namen op van de stations vóór jouw station. Stations worden namelijk niet omgeroepen, dus je moet zelf in de gaten houden waar je precies bent. Wanneer je weet welke stations in de buurt zijn van jouw eindbestemming, weet je wanneer je klaar moet zitten. Je kunt dit voor de zekerheid ook aan medepassagiers vragen; wij werden altijd netjes gewaarschuwd als we bij ons station aankwamen.
 • Sta klaar als je bij je bestemming bent aangekomen. Soms stoppen treins maar een paar minuten en als je niet snel genoeg buiten bent, kun je de pech hebben dat je nog een stukje verder moet reizen.

Alles wat je moet weten over treinreizen in IndiaExtra tips

 • Wanneer je meerdere treinen moet pakken, moet je voldoende overstaptijd inplannen. Ik heb inmiddels al heel wat treinreizen gemaakt, maar ik ben bijna nooit op tijd op mijn bestemming aangekomen. Soms was de vertraging maar een kwartiertje, maar soms ook ruim drie uur.
 • Het kan ontzettend druk zijn op de platformen en veel mensen gaan zodra de trein eraan komt duwen en trekken om het beste plekje te kunnen bemachtigen. Ga daarom niet te dicht bij de rand staan; je wilt niet op het spoor belanden als de trein arriveert.
 • Neem zakdoekjes of een rol toiletpapier en desinfecterende handgel mee. Vrijwel geen enkele wc heeft toiletpapier, dus het is slim om dat zelf mee te nemen. En maak ook regelmatig je handen schoon met de handgel, aangezien de trein niet de meeste schone plek van India is.
 • Wees niet bang om met de lokale bevolking in gesprek te gaan. De meeste Indiërs willen maar al te graag meer van je weten en een gesprekje met je aanknopen. Wij hebben hele leuke gesprekken gehad in de trein en kregen soms zelfs hele maaltijden aangeboden.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.