10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal

10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal

De Taj Mahal in India is adembenemend mooi en absoluut een bezoek waard. Hier zijn 10 onmisbare tips om je bezoek aan de Taj Mahal onvergetelijk te maken.
De Taj Mahal in India is adembenemend mooi en absoluut een bezoek waard. Hier zijn 10 onmisbare tips om je bezoek aan de Taj Mahal onvergetelijk te maken.
De Taj Mahal in India is adembenemend mooi en absoluut een bezoek waard. Hier zijn 10 onmisbare tips om je bezoek aan de Taj Mahal onvergetelijk te maken.

Adembenemend mooi. Als ik de Taj Mahal in twee woorden zou moeten omschrijven, zou dit het zijn. Het marmeren mausoleum heeft een bijna magische uitstraling en een bezoek aan dit wereldwonder mag absoluut niet ontbreken als je in India bent. Ik vond het echt een memorabele ervaring en met deze 10 tips wordt ook jouw bezoek aan de Taj Mahal er eentje om nooit te vergeten.

1. Ga vroeg
De Taj Mahal trekt duizenden bezoekers per dag, die allemaal van de mooiste uitzichtpunten willen genieten. De enige manier om de mensenmassa te vermijden en in alle rust het monument te kunnen bewonderen, is door vroeg te komen. En dan ook écht vroeg. Tegenwoordig bezoeken steeds meer mensen de Taj Mahal tijdens zonsopgang, wat betekent dat er al een lange rij staat voordat het überhaupt open is. Wanneer je als één van de eersten naar binnen wilt, raad ik aan om minimaal 30 minuten voor zonsopgang bij de ingang staan. Een andere manier om de rij te ontwijken, is door een skip-the-line ticket te boeken.

Lees ook: Taj Mahal zonder mensen: 4 tips voor de perfecte foto

10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal2. Kies een hotel dichtbij
Als je het complex rond zonsopgang wilt bezoeken, kun je het beste in een hotel dichtbij slapen. Op die manier hoef je maar een klein stukje te lopen of te rijden, wat betekent dat je iets langer kan slapen – en dat is natuurlijk altijd goed nieuws! Naast de Taj Mahal staan een paar goede hotels, maar voor wat goedkopere opties kun je ook een hotel of hostel een paar straten verder boeken. Onze homestay lag op een kleine 2 kilometer afstand en we deden er lopend ongeveer een kwartiertje over.

3. Koop je tickets online
Bij de Taj Mahal zijn twee verschillende rijen: één om je ticket te kopen en één om naar binnen te gaan. Wanneer je je tickets online koopt, kun je de eerste rij overslaan en meteen in de tweede rij aansluiten. Geldige tickets zijn alleen via de site van het Ministry of Culture te koop. Vergeet trouwens niet om je paspoort mee te nemen naar de Taj Mahal als je een online ticket hebt gekocht. TIP! Wanneer je via GetYourGuide een privé gids boekt, regelt hij de tickets voor je en hoef je helemaal niet in de rij te staan.

4. Kies de juiste gate
Er zijn drie ingangen: de West Gate, de East Gate en de South Gate. De eerste twee gaan rond zonsopgang open en de laatste om 8.00 uur. Wanneer je rond zonsopgang komt, moet je dus de westelijke of oostelijke ingang nemen. Tot eind 2017 was het zo dat de kassa bij de East Gate 750 meter verderop stond en die ingang alleen handig was als je al tickets had gekocht. Inmiddels kun je je tickets ook bij de ingang kopen, waardoor het qua snelheid niet meer uitmaakt of je naar de West of East Gate gaat. Wanneer je na 8 uur komt, schijnt de South Gate de rustigste te zijn.

10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal5. Kleed je warm aan
De meeste mensen bezoeken de Taj Mahal in de wintermaanden. Overdag is de temperatuur vaak heerlijk, maar ’s nachts kan het flink koud zijn. Zeker wanneer je in de vroege ochtend komt, moet je je daarom echt warm aankleden. Wij stonden rond 6.15 uur in de rij en het was toen zo’n 12 graden – niet echt fijn met blote benen en sandaaltjes. In de zomer is dit trouwens niet nodig, dan is het zelfs midden in de nacht nog bloedheet.

6. Neem geen rugzak mee
Er zijn een hoop dingen die je niet mee naar binnen mag nemen, zoals eten, messen, opladers en statieven. Wanneer je een rugzak mee naar binnen neemt, wordt die helemaal binnenstebuiten gekeerd, waardoor je kostbare minuten verliest. Om dit te voorkomen, kun je beter een handtasje of helemaal geen tas meenemen. Meer informatie over wat je wel en niet kunt meenemen lees je op de officiële site van de Taj Mahal.

10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal
10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal

7. Ren!
Als je foto’s van de Taj Mahal wilt maken zonder dat er mensen op staan, kun je maar beter goede schoenen aantrekken en snel naar de iconische uitzichtpunten sprinten. De meeste mensen treuzelen bij de ingang of wachten op anderen die nog niet door de beveiliging zijn gegaan, dus als je zelf meteen snel door loopt, is de kans groot dat je de prachtige graftombe nog even helemaal voor jezelf hebt.

8. Zorg dat je wat gegeten hebt
Je mag geen eten mee naar binnen nemen en ook binnen het complex kun je niks kopen. Aangezien je er al snel twee uur rondloopt, is het slim om van te voren iets te eten, zeker als je vroeg komt en ook nog een tijd in de rij moet staan.

9. Vergeet de rest niet
Het mausoleum is ontzettend mooi en indrukwekkend, maar ook de andere gebouwen zijn schitterend. Neem daarom ook zeker de tijd om de moskee links van de Taj Mahal en de vergaderzaal aan de rechterkant, die bijna identiek zijn, te bewonderen. Ook de grote poort die de ingangen van het complex scheidt, is prachtig en zeker het bekijken waard.

10 tips voor je bezoek aan de Taj Mahal10. Zeg ‘nee’ tegen selfies
De Taj Mahal wordt vooral door binnenlandse toeristen bezocht, die allemaal gek op selfies zijn, zeker met blanken. In het begin kan dit nog wel leuk zijn, maar wanneer je voor de tiende keer gevraagd wordt, is de lol er snel vanaf. En denk niet dat je er met één foto vanaf bent; als je eenmaal tegen iemand ‘ja’ hebt gezegd, vormt er meteen een rij met andere mensen die ook met je op de foto willen. Om te voorkomen dat je je gaat irriteren en dat de hele ervaring een stuk minder leuk wordt, kun je beter meteen ‘nee’ zeggen als mensen met je op de foto willen en je daar eigenlijk niet op zit te wachten.

Bonustips: lees je in of neem een gids
De Taj Mahal is nog zoveel mooier en indrukwekkender als je het verhaal erachter kent. Wanneer je alle details wilt weten, kun je het beste een gids nemen, maar als je liever in je eentje het complex verkent, raad ik aan om je van te voren in te lezen over de geschiedenis en de bouw van het mausoleum.

Praktische informatie
De Taj Mahal is zes dagen per week geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Op vrijdag is het bouwwerk gesloten. Een ticket kost 1100 roepies per persoon en 1300 roepies als je ook het mausoleum in wilt (2019). Wanneer je online je ticket koopt, moet je aangeven hoe laat je komt en vervolgens is je ticket vanaf dat tijdstip 3 uur geldig. Wij hadden tijdens ons tweede bezoek een ticket geboekt voor 6.00 uur – dat dus geldig was van 6.00 tot 9.00 uur – maar kwamen door omstandigheden pas om 10.00 uur aan. Tegen onze verwachtingen in was het ticket nog steeds geldig en hoefden we dus geen nieuwe te kopen. Dit was wel in het regenseizoen, dus het kan zijn dat ze in het hoogseizoen wel strikter zijn.

Lees ook: De 5 mooiste bezienswaardigheden in Agra

Ben jij naar de Taj Mahal geweest?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Agra.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Agra. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.