Voor het eerst naar India: dit moet je weten

Voor het eerst naar India: dit moet je weten

Ga je binnenkort voor het eerst naar India? Dan is een goede voorbereiding onmisbaar! In dit artikel deel ik 29 handige tips voor je eerste reis naar India.
Ga je binnenkort voor het eerst naar India? Dan is een goede voorbereiding onmisbaar! In dit artikel deel ik 29 handige tips voor je eerste reis naar India.
Ga je binnenkort voor het eerst naar India? Dan is een goede voorbereiding onmisbaar! In dit artikel deel ik 29 handige tips voor je eerste reis naar India.

India is een prachtig, maar ook een heftig en intens land. Zeker wanneer je India voor de eerste keer bezoekt, is het slim om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. En ook tijdens je reis zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Vandaag deel ik daarom een waslijst aan tips voor als je voor het eerst naar India gaat.

Voordat je naar India gaat

Je reis plannen

 • Check wat de beste reistijd is voor de plekken die je wilt bezoeken. Rajasthan is in het voorjaar bijvoorbeeld bloedheet, Goa is tijdens de moesson vrijwel uitgestorven en Ladakh is alleen te bezoeken tussen april en oktober. Lees ook:
  India bezoeken in het regenseizoen: dit moet je weten
 • Laat je vaccineren. Je hebt sowieso Hepatitis A en DTP nodig en als je lange tijd in India blijft, worden ook buiktyfus, Hepatitis B en rabiës aangeraden. In sommige gebieden heb je ook malariatabletten nodig. Lees ook: Welke vaccinaties heb je nou echt nodig voor India?
 • Zorg ervoor dat je betaalpas op Wereld staat en dat je een creditcard hebt. Verhoog eventueel het limiet van je creditcard, aangezien je op veel plekken niet met je betaalpas kunt betalen en je dus je creditcard moet gebruiken. Vergeet ook niet de wisselkoers te checken vlak voordat je vertrekt.
 • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je een visum aanvraagt en 3 maanden bij aankomst in India. Het aanvragen van een visum kun je doen via e-visums.nl.
 • Maak een (globale) planning en regel alvast je treintickets als je van plan bent om met de trein te reizen, anders is de kans groot dat de trein al vol zit. In dit artikel lees je hoe je online treintickets kunt boeken.
 • Plan je reis niet te vol. Wanneer je voor het eerst naar India gaat, zal je overdonderd worden door alle indrukken. Geef jezelf daarom de tijd om alles een plekje te geven.
 • Denk goed na over je budget; India is goedkoop maar als je niet oppast, kunnen de kosten alsnog aardig oplopen. Bedenk daarom van te voren goed hoeveel je ongeveer wilt uitgeven. Lees ook: India on a budget: zo reis je het goedkoopst
 • Download offline kaarten van de gebieden waar je naartoe gaat op je mobiel, zodat je ook zonder internet de weg kunt checken. Ik doe dit altijd met de app van Google Maps.

Voor het eerst naar India: dit moet je wetenInpakken

 • Wanneer je in de winter naar India gaat, heb je zeker een paar truien en vesten nodig. Ben je er tussen maart en oktober? Dan moet je vooral luchtige kleding meenemen.
 • Als vrouw kun je beter geen hele blote kledingstukken meenemen, maar je hoeft je ook zeker niet van top tot teen te bedekken. In het artikel Welke kleding kun je als vrouw dragen in India? geef ik meer tips over wat je als vrouw wel en niet kunt dragen.
 • Deet en zonnebrand heb je het hele jaar door nodig en ook diarreeremmers en ORS mogen niet ontbreken als je naar India gaat. Neem ook desinfecterende handgel mee, zodat je altijd je handen kunt schoonmaken voor het eten of nadat je iets smerigs hebt aangeraakt. Lees ook: EHBO-kit voor India: deze medicijnen moet je sowieso meenemen
 • Laat je hakken thuis en zorg dat je comfortabele schoenen en/of stevige sandalen bij je hebt waar je grote stukken mee kunt lopen.
 • Neem als vrouw een sjaal mee of koop die meteen ter plekke. Op die manier kun je je meteen bedekken als dat nodig is of als je je niet comfortabel voelt in wat je draagt.
 • Neem oordopjes mee als je een slechte slaper bent; veel hotels zijn gehorig en het gebeurt nog wel eens dat de honden er ‘s nachts een feestje van maken.

TIP: Je kunt vrijwel alles wat je nodig hebt ook in India kopen – vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Wanneer je gaat backpacken of nog maar weinig ruimte in je bagage hebt, zou ik spullen als deet, zonnebrand en sjaals ter plekke kopen. Luchtige kleding en goede sandalen kun je hier ook op elke hoek van de straat vinden.

Voor het eerst naar India: dit moet je wetenMentale voorbereiding
Wanneer je voor het eerst naar India gaat, is de kans groot dat je een cultuurshock krijgt. Je gaat geweldige dingen, maar ook heftige dingen zien. En je gaat fantastische momenten beleven, maar ook moeilijke momenten meemaken. Een paar tips:

 • Maak je niet al te druk. Je kunt je van te voren toch geen voorstelling maken van wat je gaat zien, dus probeer het naast je neer te leggen en laat het straks in India allemaal gewoon over je heen komen.
 • Je hoeft absoluut niet bang te zijn voor de mensen; de Indiase bevolking is ongelooflijk vriendelijk en gastvrij. Uiteraard zijn er altijd mensen die iets van je willen of mannen die eindeloos naar je blijven staren, maar probeer dat te accepteren en laat het je zeker niet te veel beïnvloeden.
 • Er is een kans dat je ziek gaat worden of op z’n minst wat vaker naar de wc moet. Maar er is ook een kans dat je je de hele reis kiplekker voelt. Zit er dus niet te veel over in, maar zorg er gewoon voor dat je genoeg medicijnen bij je hebt en let qua eten een beetje op.
 • Een groot deel van India is arm en veel mensen leven op straat. Dat is ontzettend heftig om te zien, maar het is ook iets dat wij – helaas – niet kunnen veranderen. Accepteer dat je straks moeilijke dingen gaat zien, maar probeer ook te accepteren dat jij daar in je eentje niets aan kunt doen.

Lees ook: 20 dingen die je moet weten voordat je naar India gaat

Voor het eerst naar India: dit moet je weten
Voor het eerst naar India: dit moet je weten

Tijdens je reis door India

Pas je aan
Vergeleken met Nederland is India een totaal andere wereld, met totaal andere waarden, normen en gebruiken. Je kunt je daar heel druk over blijven maken, maar daar wordt je vakantie niet leuker van. Je kunt je daarom beter aanpassen en het gewoon over je heen laten komen. Een aantal tips:

 • Go with the flow. In India gaat niets zoals je in eerste instantie hebt gepland en tijd is hier een ruim begrip. Probeer je niet te irriteren als je weer vertraging hebt of mensen een uur te laat komen opdagen, maar ga mee in het Indiase ritme en probeer je structuur en verwachtingen zoveel mogelijk los te laten.
 • Mannen en vrouwen houden in het openbaar altijd afstand van elkaar. Ga als stelletje dus niet lekker klef doen midden op straat, maar bewaar dat voor in je hotelkamer.
 • Eet lokale gerechten en dompel je onder in curries, thali’s en roti’s. Je mist echt wat als je vanwege je angst om ziek te worden alleen op patat en wit brood leeft.
 • Indiërs doen alles op hun dooie gemakje. Laat dat je niet irriteren, maar zie het als een reminder dat je ook lekker moet relaxen. Je bent op vakantie, je hebt alle tijd van de wereld!

Voor het eerst naar India: dit moet je wetenWees slim

 • Laat je paspoort niet in je kamer slingeren, maar draag hem bij je. Zorg er wel voor dat het op een veilige plek zit, waar eventuele zakkenrollers niet bij kunnen.
 • Vraag altijd de prijs voordat je zegt dat je iets koopt. En check ook altijd of de prijs niet op het product staat. In supermarkten en drogisterijen staat namelijk altijd op het product vermeld hoeveel het kost.
 • In de toeristische gebieden verwachten ze overal een fooi voor. Laat je dus alleen helpen en rondleiden als je dat zelf ook echt wilt. Zeg anders meteen duidelijk ‘nee’ en loop door.
 • Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk en mensen zullen je met liefde willen helpen bij het vertalen of uitzoeken van iets.
 • Draag geen dure merkkleding, luxe tassen of opzichtige sieraden en zorg ervoor dat waardevolle spullen goed verborgen zijn.
 • Drink geen water uit de kraan en eet niet alles en overal. Vermijd plekken waar bijna geen klanten zijn en laat eventueel vlees en zuivel staan als je een gevoelige maag of darmen hebt.
 • Vertrouw op je intuïtie. Als een situatie niet goed of veilig voelt, ga dan weg.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.