Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Ga je binnenkort naar Leh in Ladakh? In deze reisgids deel ik de beste tips, mooiste bezienswaardigheden en onmisbare informatie voor je reis naar Leh, Ladakh.
Ga je binnenkort naar Leh in Ladakh? In deze reisgids deel ik de beste tips, mooiste bezienswaardigheden en onmisbare informatie voor je reis naar Leh, Ladakh.
Ga je binnenkort naar Leh in Ladakh? In deze reisgids deel ik de beste tips, mooiste bezienswaardigheden en onmisbare informatie voor je reis naar Leh, Ladakh.

Besneeuwde bergen, schitterende kloosters en een unieke, voornamelijk Tibetaanse cultuur; Leh, de hoofdstad van Ladakh, is een prachtige stad in de Himalaya regio. Door de rust, stilte en uitgestrekte berglandschappen, kun je hier soms bijna niet geloven dat je in India bent. In deze korte reisgids deel ik de mooiste bezienswaardigheden en mijn beste tips om je bezoek aan Leh onvergetelijk te maken.

Lees ook: De beste route voor een week Ladakh

Bezienswaardigheden

Door de prachtige ligging – omringd door spectaculaire bergketens – is Leh een paradijs voor natuurliefhebbers. Maar ook qua cultuur is er genoeg te vinden in en rondom de stad. Deze bezienswaardigheden mag je sowieso niet missen als je in Leh bent.

Leh Palace
Dit zestiende eeuwse paleis ligt op de Tsemo heuvel, in het centrum van de stad. Het negen verdiepingen hoge bouwwerk is gemaakt volgens de typische Tibetaanse architectuur; met stenen, modder, hout en zand. Tot de negentiende eeuw werd het bewoond door de koninklijke familie van Ladakh.

Leh Main Market
De Leh Main Market is de grootste “markt” van Leh en is een verzameling van winkeltjes, kraampjes en vluchtelingenmarkten. Je kunt hier prachtige lokale souvenirs kopen of wat eten en drinken in één van de vele leuke restaurantjes en koffietentjes.

Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie
Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Shanti Stupa
Deze schitterende stupa werd tussen 1983 en 1991 gebouwd door Japanse monniken om wereldvrede te promoten. Het ligt aan de rand van de stad, op een 4267 meter hoge heuvel, en bevat diverse Boeddhistische relikwieën. Vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over Leh.

Sangam Point
Het Sangam Point ligt 30 kilometer ten westen van Leh. Op dit punt komen de Zanskar en de Indus rivieren samen en omdat beide rivieren een andere kleur hebben, zorgt dat voor een mooi en bijzonder gezicht. Zeker vanaf boven heb je een fantastisch uitzicht over de rivieren en de omringende bergen.

Kloosters
In en rondom Leh staan diverse Boeddhistische kloosters, die vrijwel allemaal nog gebruikt worden. De bekendste kloosters zijn Spituk Monastery (11 km van Leh), Shey Monastery (15 km van Leh), Thiksey Monastery (18 km van Leh) en Hemis Monastery (45 km van Leh).

Lees ook: De 5 mooiste bezienswaardigheden in Leh

Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieSlapen en eten

Er zijn talloze hotels en guesthouses in Leh. Tijdens onze rondreis met Nomadic Monk sliepen we in een hotel in het centrum van de stad en vervolgens zijn we nog een weekendje in The Driftwood Hotel gebleven, zo’n 10 kilometer van het centrum. Na een intensieve reis konden we hier door de rustige ligging echt weer helemaal opladen en de suite die we hadden was echt fantástisch.

Wanneer je tijdens je verblijf in Leh luxe wilt overnachten, kun je naast The Driftwood Hotel het beste naar The Grand Dragon Ladakh (€€€€), The Zen Ladkah (€€€€) of The Indus Valley (€€€€) gaan. Wanneer je echt wilt uitpakken, kun je in het luxe Chamba Camp (€€€€€) overnachten. Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding moet je voor The Empyrean House (€€), Family Home (€€) of Mikza Home (€€) kiezen. Deze guesthouses scoren allemaal een 9 of hoger en kosten maximaal 25 euro per nacht.

In het centrum van Leh zijn een hoop goede restaurants en leuke koffietentjes te vinden. We hebben verschillende koffietentjes geprobeerd en overal was de koffie héérlijk. Qua eten waren wij een groot fan van Bonfire, een gezellig restaurant net iets buiten het centrum. In Ladakh mag er officieel geen alcohol geschonken worden, maar veel restaurants – waaronder Bonfire – bieden het wel aan. Het staat nergens op de kaart, dus als je een biertje wilt drinken, kun je het beste meteen bij binnenkomst vragen of ze dat aanbieden.

Belangrijk: Tijdens de koude wintermaanden, van november tot en met maart, zijn de meeste restaurants, hotel en guesthouses gesloten.

Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie
Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Vervoer

Om in Leh te kunnen komen, moet je vanaf Amsterdam naar Delhi vliegen en daar overstappen op een binnenlandse vlucht die je in ongeveer anderhalf uur naar Leh brengt. Je kunt van mei tot en met september ook over land naar Leh reizen via de beroemde Delhi – Manali – Leh route.

In de stad kun je vrijwel alles lopend doen en wanneer je naar bezienswaardigheden buiten de stad wilt, kun je in het centrum een taxi aanhouden. Je kunt de taxi’s herkennen aan hun gele nummerplaten. In tegenstelling tot de rest van India wordt hier met vaste prijzen gewerkt, die staan aangegeven in de boekjes die in de taxi’s liggen.

Lees ook: De beste manieren om door Ladakh te reizen

Reisgids Leh: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieGoed om te weten

  • Omdat Leh op ruim 3500 meter hoogte ligt, krijgen veel mensen last van acute hoogteziekte. Neem daarom voldoende rust als je in Leh aankomt en neem eventueel medicatie om te voorkomen dat je last krijgt van hoogteziekte.
  • In vrijwel alle hotels en restaurants kun je alleen met contant geld betalen. Er zijn wel een aantal pinautomaten in de stad, maar ze werken niet allemaal en soms staat er ook een lange rij. Het is daarom slim om voldoende cash mee te nemen.
  • Je kunt Leh vanwege het extreme winterweer het beste bezoeken tijdens de zomermaanden, van mei tot en met september. Maar vergeet ook dan niet wat warme kleding mee te nemen, omdat het zeker ’s avonds en ’s nachts flink kan afkoelen. Lees ook: 15 dingen die je zeker mee moet nemen naar Ladakh
  • In het centrum zijn een aantal restaurants en cafeetjes waar ze Wi-Fi aanbieden, maar vaak werkt het niet of werkt het heel langzaam. Tijdens je bezoek aan Leh – en Ladakh in het algemeen – kun je er daarom maar het beste vanuit gaan dat je weinig gebruik kunt maken van internet.
  • In het centrum van Leh vind je veel travel agents waar je diverse excursies en trekkingen kunt boeken. Zij kunnen je ook helpen bij het regelen van een Inner Line Permit.

Beste tijd om Leh te bezoeken: Mei tot en met september

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Ladakh.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Leh. Prijzen vanaf €10 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.