Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

In deze complete reisgids vind je de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en praktische informatie voor jouw reis naar Jaipur in India.
In deze complete reisgids vind je de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en praktische informatie voor jouw reis naar Jaipur in India.
In deze complete reisgids vind je de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en praktische informatie voor jouw reis naar Jaipur in India.

Indrukwekkende forten, adembenemend mooie paleizen en een levendig centrum, waar apen rondslingeren en prachtig geklede vrouwen hun inkopen doen. De roze stad van India mag je eigenlijk niet overslaan als je het land bezoekt, maar geloof me, dat wíl je ook helemaal niet. Jaipur is prachtig en intens tegelijk; een stad waar al je zintuigen geprikkeld worden. In deze korte reisgids deel ik de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en handige informatie voor jouw reis naar Jaipur.

Bezienswaardigheden

Jaipur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, waar je je ogen zult uitkijken. Om een goed beeld van de stad te krijgen en alle mooie plekjes te kunnen ontdekken, raad ik aan om er minimaal twee dagen door te brengen. De bekendste bezienswaardigheden in Jaipur zijn:

Het Amber Fort
Dit prachtige, majestueuze fort is één van de grootste trekpleisters van India en een echte must-see! Het complex is in 1592 gebouwd en straalt historie en grandeur uit. Buiten kom je versierde olifanten en gretige koopmannen tegen en in het fort vind je prachtige gebouwen, poorten, tuinen en paleizen. Meer informatie over het Amber Fort kun je lezen in het artikel Aanrader in Jaipur: het Amber Fort.

Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieHawa Mahal
Dit paleis uit 1799 staat vooral bekend om de iconische gevel, met bijna 1000 ramen, nissen en balkons. Volgens de legende konden de vele vrouwen van de koning zo naar de straat kijken zonder dat ze zelf gezien werden. Het mooiste uitzicht op de Hawa Mahal heb je vanaf het Wind View Café, aan de overkant van de straat. Dit café is dagelijks geopend van 8.30 tot 20.00 uur.

Praktische informatie
Entree voor de Hawa Mahal kost 200 roepies per persoon (2017). Het gebouw is geopend van 9.00 tot 17.00 uur en de ingang vind je aan de achterkant van het gebouw.

City Palace
Dit paleis, midden in het centrum van de oude stad, wordt nog steeds bewoond door de koninklijke familie. In het complex zijn onder meer een museum, diverse tentoonstellingen en een kunstgalerij te vinden.

Praktische informatie
Een ticket voor het complex kost 700 roepies per persoon en wanneer je ook de exclusieve koninklijke kamers wilt bezoeken, betaal je 2000 roepies per persoon voor een groepstour en 3500 roepies per persoon voor een individuele tour (2019). Het is geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie
Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Galta Ji Temple (Monkey Temple)
Dit gigantische tempelcomplex ligt aan de rand van de stad en is al eeuwenlang een heilig pelgrimsoord – al staat het tegenwoordig vooral bekend om de vele apen die er wonen. De meeste apen verblijven rondom de tempel in de rotsen, waar ze vooral aan het einde van de middag te vinden zijn. Vergeet ook zeker niet de andere tempels te bezoeken, waar heilige sadhu’s nog elke dag offers brengen aan hun goden.

Goed om te weten
Om bij Galta Ji te komen, kun je twee routes nemen. Wanneer je de hoofdingang neemt, kom je meteen bij het tempelcomplex. De meeste taxi’s en riksja’s zetten je echter af op de Surjapol Bazar road. Om vanaf daar bij de tempels te komen, moet je eerst de heuvel over. Op de heuvel staat de Sun Temple, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Praktische informatie
Galta Ji is dagelijks geopend van 5.00 tot 21.00 uur. De entree kost 50 roepies per persoon en er wordt ook 50 roepies per camera gevraagd (2019).

Wat je ook zeker moet doen als je in Jaipur bent:
• De zonsondergang bekijken bij het Nahargarh Fort.
• Genieten van het prachtige uitzicht vanaf het Jaigarh Fort.
• De prachtige Patrika Gate in de Jawahar Circle Garden bezoeken.
• Over de vele bazaars struinen.

TIP! Je kunt er ook voor kiezen om Jaipur met een gids te ontdekken, inclusief privévervoer en drop & pick-up bij je hotel.

Lees ook: 5 dingen die je móet doen in jaipur

Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieSlapen en eten

In Jaipur vind je honderden mogelijkheden om de nacht door te brengen – van goedkope hostels tot luxe vijfsterren hotels. Wij sliepen de eerste keer in Hotel Rajputana Haveli, in het noorden van de stad. Dit was een prima hotel, al was het wel wat lawaaiig. Vanaf ons hotel waren we snel in het centrum en bij het Amber Fort, maar verder was er in de wijk niets te beleven. De tweede keer sliepen we in Hotel Polo Inn And Suites en de derde keer in hotel The Livin, wat ik het beste hotel vond. Wanneer je graag tussen leuke restaurantjes zit, kun je het beste een hotel iets ten zuidwesten van het centrum boeken.

Jaipur heeft een aantal zeer luxe en adembenemend mooie hotels, zoals The Oberoi Rajvilas (€€€€€), het SUJAN Rajmahal Palace (€€€€€) en het wereldberoemde Rambagh Palace (€€€€€). Wanneer je budget dat niet toelaat, kun je terecht in bijvoorbeeld OYO 2166 Hotel KMahaveer (€€), Hotel Pearl Palace (€€€) of Anuraag Villa (€€), die allemaal een 9 of hoger scoren.

In het oude centrum is het lastig om een goed restaurant te vinden. Een van de weinige restaurants daar – maar wel meteen een hele goede! – is Midtown Multicuisine Restaurant. Wanneer je naar het zuiden of westen gaat, kom je wel een hoop leuke restaurantjes tegen. Ik vind Peacock Rooftop Restaurant echt een aanrader; we hebben daar elke keer heerlijk gegeten en de aankleding en sfeer is fantastisch.

Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieVervoer

Afhankelijk van waar je vandaan komt, kun je het beste per trein of taxi naar Jaipur gaan. Vanaf Delhi doe je er met beiden ongeveer 5,5 uur over. Je zou eventueel ook kunnen vliegen vanaf Delhi; dan ben je er binnen het uur. Vanaf Agra is het met de auto 4,5 uur en met de trein 3,5 tot 5 uur. Van Johdpur naar Jaipur is het bijna 6 uur rijden of een kleine 5 uur met de trein.

Wanneer je vanaf Delhi een dag naar Jaipur wilt, kun je het beste een tour boeken. Met de Jaipur Full-Day Tour word je opgehaald bij je hotel in Delhi, rijd je met een auto met ac naar Jaipur om daar de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken en rijd je vervolgens weer terug naar Delhi, waar je bij je hotel wordt afgezet. De tour duurt 16 uur en is inclusief gids, entreegelden en lunch.

In het oude centrum kun je vrijwel alles lopend doen. Om vanaf je hotel in het centrum te komen of om bij de forten en tempels te komen, kun je een Uber of riksja nemen. Toeristen betalen over het algemeen veel te veel voor een riksja, dus vergeet vooral niet af te dingen voordat je instapt.

Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieGoed om te weten

  • Een groot deel van het jaar is het minimaal 30°C in Jaipur. Drink daarom voldoende water, zeker als je veel loopt. In de stad zijn talloze winkeltjes waar je voor 20 roepies een literfles water kunt kopen. In de winter kan het ’s avonds best afkoelen, dus het is slim om ook een vestje of truitje mee te nemen.
  • Er komen jaarlijks miljoenen toeristen naar Jaipur, waardoor overal de hoofdprijs voor gevraagd wordt. Wanneer je van plan bent iets te kopen, moet je altijd afdingen voor een normale prijs.
  • Het is ontzettend druk op straat en ze rijden er als gekken – ook in de binnenstad. Kijk daarom goed uit waar je loopt en steek pas over als er echt niks aan komt.
  • Omdat het redelijk toeristisch is, kan de lokale bevolking soms wat opdringerig zijn. Om zo snel mogelijk van ze af te komen, kun je het beste meteen duidelijk en hard ‘nee’ zeggen en doorlopen. Wanneer ze je blijven achtervolgen, kun je doen alsof je een foto van ze maakt en daarbij zeggen dat je daarmee naar de politie gaat. Dat schrikt ze altijd af.

Beste tijd om Jaipur te bezoeken: Oktober tot en met maart.

Zou jij naar Jaipur willen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Jaipur.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaipur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.