Reisgids Bikaner: tips, info en bezienswaardigheden

Reisgids Bikaner: tips, info en bezienswaardigheden

Alles wat je moet weten over je reis naar Bikaner, met handige tips, de mooiste bezienswaardigheden en onmisbare informatie.
Alles wat je moet weten over je reis naar Bikaner, met handige tips, de mooiste bezienswaardigheden en onmisbare informatie.
Alles wat je moet weten over je reis naar Bikaner, met handige tips, de mooiste bezienswaardigheden en onmisbare informatie.

Vergeleken met buursteden Jaipur, Jodhpur en Jaisalmer is Bikaner een stuk minder interessant, maar dat betekent zeker niet dat de stad geen charme heeft. Omdat er weinig toeristen komen, kun je in Bikaner op een relaxte manier het echte Indiase leven ontdekken. Daarnaast zijn er levendige marktjes, staan er práchtige haveli’s in de stad en vind je er één van de mooiste forten van Rajasthan.

Bezienswaardigheden

Bikaner heeft niet heel veel bezienswaardigheden, waardoor je in één dag de hele stad wel kan zien. Wij waren er een volledige dag en dat vonden wij genoeg. Wanneer je ook een dag de woestijn in wilt, zou je aan twee dagen voldoende moeten hebben. Wat je kunt doen tijdens je verblijf in Bikaner:

Junagarh Fort
Het Junagarh Fort is een prachtig kasteel, in het centrum van de stad. Het is één van de oudste, maar ook één van de best onderhouden forten van Rajasthan. Het is in de zestiende eeuw gebouwd en in het fort vind je meerdere paleizen en tempels. Het fort staat vooral bekend om de indrukwekkende architectuur, gedetailleerde afwerking en rijke versieringen.

Omdat er weinig toeristen zijn, kun je op je gemak door het fort dwalen. Verwacht niet dat je er een hele dag kunt doorbrengen; ondanks dat het prachtig is, waren wij na ruim een uur wel uitgekeken. Buiten het fort staan gidsen die je maar al te graag een tour door het fort geven, maar dat is zonde van je geld. Wanneer je een kaartje koopt, kun je namelijk ook een gratis tour krijgen.

Goed om te weten
In het fort kun je geen eten of drinken kopen, dus neem in ieder geval een fles water mee naar binnen. Wanneer je het fort uit loopt, vind je aan de overkant van de weg restaurant Gallops, waar je heel goed kunt eten.

Praktische informatie
Het Junagarh Fort is elke dag geopend van 10.00 tot 16.30 uur en entree kost 300 roepies per persoon (2019).

Reisgids Bikaner: tips, info en bezienswaardigheden
Reisgids Bikaner: tips, info en bezienswaardigheden

Karni Mata Temple
In Deshnok, zo’n 30 kilometer onder Bikaner vind je een van de bizarste tempels ter wereld: Karni Mata, ook wel de rattentempel genoemd. Hier leven honderden ratten, die door de Indiase bevolking als heiligen worden vereerd. Wij hebben dit overgeslagen omdat ik niet echt warm werd van het idee dat er tientallen ratten over mijn voeten krioelen, maar ik heb van anderen gehoord dat zij het wel echt een toffe ervaring vonden.

Haveli’s
In het oude centrum van Bikaner staan een paar prachtige haveli’s. Deze traditionele, rijkversierde huizen vind je vooral aan de Heritage rd en als je er vanaf de Kote Gate naartoe loopt, zie je als eerste de Rampuriya Haveli – de trots van Bikaner. Wanneer je vervolgens door de smalle straatjes eromheen struint, kom je vanzelf talloze andere prachtige haveli’s tegen.

Kamelensafari
Wij wilden graag een desert tour in Jaisalmer doen, maar wanneer je niet naar Jaisalmer gaat en wel graag wat van de Tharwoestijn wilt zien, kun je ook vanuit Bikaner per kameel het gebied ontdekken. Je kunt een dagtour doen, maar er zijn ook opties te boeken waarbij je in de woestijn blijft slapen.

Slapen en eten

Omdat het minder toeristisch is dan andere grote steden in Rajasthan, zijn er ook een stuk minder hotels en restaurants te vinden. Ik verbleef zelf in Hotel Bharat Palace, wat op zich een goed hotel is, al was het wel een beetje vies. Maar voor de prijs die we ervoor betaalden, was het op zich prima.

Wanneer je wilt uitpakken, kun je naar The Laxmi Niwas Palace (€€€€), een paleis dat is omgetoverd tot luxe hotel. Verder scoren Hotel Udai Niwas (€€), Vinayak Guest House (€) en Tanisha Heritage Haveli (€) erg goed.

Goede restaurants zijn niet zo makkelijk te vinden in Bikaner, zeker niet in het oude centrum. Op Tripadvisor staat The Laxmi Niwas Palace bovenaan, gevolgd door Kings Pavillion restaurant in Hotel Lallgarh Palace. Deze liggen allebei in het noordoosten van de stad. Het beste restaurant in het centrum is Gallops, tegenover het Junagarh Fort.

Reisgids Bikaner: tips, info en bezienswaardigheden

Vervoer

Afhankelijk van waar je vandaan komt, kun je het beste per trein of met het vliegtuig naar Bikaner reizen. Vanaf Delhi vlieg je er in anderhalf uur naartoe en met de trein doe je er zo’n 8 uur over. Wanneer je uit Jaipur komt, kun je het beste met de trein reizen (6,5 uur) of de taxi pakken (5,5 uur). Vanuit Jaisalmer is het 5,5 uur met de trein en met de taxi.

In het centrum van de stad kun je een hoop lopend doen. Wij zijn vanuit ons hotel naar het fort gelopen en vervolgens van het fort langs de marktjes naar de haveli’s. Je kunt ook een riksja pakken, die hier goedkoper zijn dan op de meer toeristische plekken. Bij het treinstation waren de chauffeurs trouwens nogal opdringerig. Wij zijn een stukje van het station vandaan gelopen en hebben 50 meter verder een riksja genomen. Ze vroegen bij het station in eerste instantie ook meer dan het dubbele van wat normaal is, dus vergeet vooral niet af te dingen.

Reisgids Bikaner: tips, info en bezienswaardigheden

Goed om te weten

  • Het is al gauw rond de 30-40°C in Bikaner, dus drink voldoende water. Overal op straat vind je kleine winkeltjes waar je flessen water kunt kopen. In de winter kan het ’s avonds flink afkoelen, dus vergeet dan vooral niet om een trui of vest mee te nemen.
  • Bikaner staat bekend om de namkeen en de sweets, dus als je ergens Indiase snacks wilt proeven, moet je het hier doen.

Beste tijd om Bikaner te bezoeken: Oktober tot en met maart.

Zou jij naar Bikaner willen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Bikaner. Prijzen vanaf €2 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.