Varen door de backwaters in Alleppey: 5 tips

Varen door de backwaters in Alleppey: 5 tips

De backwaters van Alleppey zijn betoverend mooi en een boottochtje mag dan ook zeker niet ontbreken. Ontdek hier 5 onmisbare tips voor als je door de backwaters van Alleppey gaat varen.
De backwaters van Alleppey zijn betoverend mooi en een boottochtje mag dan ook zeker niet ontbreken. Ontdek hier 5 onmisbare tips voor als je door de backwaters van Alleppey gaat varen.
De backwaters van Alleppey zijn betoverend mooi en een boottochtje mag dan ook zeker niet ontbreken. Ontdek hier 5 onmisbare tips voor als je door de backwaters van Alleppey gaat varen.

De backwaters van Alleppey trekken elk jaar talloze toeristen aan. En niet voor niets – het met palmbomen omgeven rivierenstelsel is buitengewoon mooi en rustgevend. Een boottocht door de backwaters mag dan ook zeker niet ontbreken als je in Alleppey bent. Hier zijn 5 tips om de ervaring onvergetelijk te maken.

Lees ook: Reisgids Alleppey: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Bedenk wat je wilt ervaren
Er zijn verschillende manieren om door de backwaters te varen. Je kunt een luxe houseboat huren, maar je kunt bijvoorbeeld ook de ferry pakken of met een kano het water op gaan. Om de keuze wat makkelijker te maken, is het slim om van te voren te bedenken wat je wilt ervaren.

Varen door de backwaters in Alleppey: 5 tipsSlapen op een houseboat is een onvergetelijk avontuur, maar een privé housboat is redelijk prijzig en je kunt alleen door de grote kanalen varen. Ook met de ferry blijf je alleen op de grote rivieren, maar het is wel verreweg de goedkoopste optie. Met een kano kun je wel door de smallere doorgangen varen en meer van het Indiase leven zien, maar het is natuurlijk niet zo luxe en comfortabel als een houseboat.

Denk dus na over wat je wilt zien en ervaren en baseer daar je keuze op. Ik wilde bijvoorbeeld graag op een houseboat slapen, maar ik wilde ook wel heel graag het traditionele leven zien en door de smalle kanalen varen. Uiteindelijk sprak de laatste optie me toch het meeste aan en heb ik ervoor gekozen om met een kano door de backwaters te varen.

Lees ook: De 4 beste manieren om de backwaters van Alleppey te ontdekken

Vergeet niet te onderhandelen
Wanneer je van te voren een houseboat boekt, kun je natuurlijk niet meer onderhandelen, maar wanneer je het ter plekke doet, zou ik het zeker proberen. Voor de ferry gelden vaste ticketprijzen, dus daar is het niet mogelijk om af te dingen.

Wanneer je een kano, shikara of andere tour boekt, moet je zeker over de prijs onderhandelen. Omdat afdingen gebruikelijk is in india is de eerste prijs vrijwel altijd te hoog, waardoor je dus veel te veel betaalt als je meteen akkoord gaat. Maak van te voren ook duidelijke afspraken over wat wel en niet inclusief is. Je kunt ook van te voren een tour boeken, zodat je zeker weet dat je een goede prijs hebt. GetYourGuide biedt bijvoorbeeld een fantastische tweedaagse all-inclusive tour op een luxe privé housboat aan voor een hele goede prijs.

Lees ook: Alleppey on a budget: de goedkoopste manier om de backwaters te verkennen

Varen door de backwaters in Alleppey: 5 tips
Varen door de backwaters in Alleppey: 5 tips

Neem genoeg eten en drinken mee als je geen houseboat hebt
Het is vaak erg heet in Alleppey, dus het is belangrijk dat je voldoende water bij je hebt. Wanneer je een dag op het water bent, raad ik aan om minimaal 2 liter water per persoon mee te nemen. Er zijn langs de oever verschillende restaurants waar je kunt eten, maar soms kom je ook een tijdje niks tegen. Het is daarom slim om ook wat snacks bij je te hebben.

Smeer je goed in en kies voor een overdekte boot
De zon is in India een stuk sterker dan in Nederland en door de reflectie van het water, verbrand je nog sneller. Smeer je daarom goed in en blijf dat elke drie uur herhalen. Wanneer je met een kano of andere kleine boot wilt varen, kun je vaak kiezen tussen een overdekte en een open boot. Ik zou zeker voor de overdekte gaan, want geloof me, een paar uur in de volle zon met minimaal 30 graden ben je heel gauw zat.

Varen door de backwaters in Alleppey: 5 tipsKijk goed naar het seizoen
In ons voorjaar – de Indiase zomer – en onze zomer – wat regentijd is in India – is het laagseizoen in Alleppey. Dat betekent dat houseboats en hotels een stuk goedkoper zijn, maar het betekent ook dat het waarschijnlijk of bloedheet of heel nat is. In april en mei is het namelijk ontzettend warm en vooral ook ontzettend klam en benauwd door de hoge luchtvochtigheid. Van juni tot en met september regent het veel en is het niet altijd mogelijk om het water op te gaan.

Tegelijkertijd is het die maanden wel een stuk goedkoper en ook een stuk rustiger dan in het hoogseizoen en wanneer je net toevallig een aantal mooie dagen hebt of niet bang bent voor een buitje, kan het ook heel fijn zijn om juist dan in Alleppey te zijn. Bedenk dus ook hier wat je belangrijk vindt en kies aan de hand daarvan in welk seizoen je naar Alleppey gaat.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Kerala.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Alleppey. Prijzen vanaf €2 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kochi. Retour vanaf €460 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.