Opgelet: de 15 meest voorkomende scams in India

Opgelet: de 15 meest voorkomende scams in India

Helaas gebeurt het nog regelmatig dat mensen afgezet en opgelicht worden in India. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat en weet waar je moet op letten. Hier zijn de 15 meest voorkomende scams in India.
Helaas gebeurt het nog regelmatig dat mensen afgezet en opgelicht worden in India. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat en weet waar je moet op letten. Hier zijn de 15 meest voorkomende scams in India.
Helaas gebeurt het nog regelmatig dat mensen afgezet en opgelicht worden in India. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat en weet waar je moet op letten. Hier zijn de 15 meest voorkomende scams in India.

De Indiase bevolking is over het algemeen ontzettend vriendelijk en gastvrij, maar helaas zitten er altijd een paar rotte appels tussen. Zeker in de grote steden en toeristische gebieden lopen mensen rond die op alle mogelijk manieren proberen toeristen af te zetten of op te lichten. Om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt, is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten in India en waar je op moet letten. Daarom heb ik hieronder de 15 meest voorkomende scams op een rijtje gezet.

Op de weg

 • Chauffeurs zeggen nog wel eens dat je hotel gesloten is, niet meer bestaat of is verhuisd en brengen je vervolgens naar een hotel van een vriend. Die rekent veel meer dan hij zou moeten rekenen en jouw chauffeur krijgt een dikke commissie. Dit gebeurt vooral veel in Delhi. Trap er niet in en dwing ze om je naar het hotel te brengen dat je hebt geboekt. Willen ze dat niet doen, zoek dan een andere chauffeur.
 • Wanneer je een riksja aanhoudt, zullen ze vrijwel allemaal zeggen dat de meter kapot is. De meter is niet kapot, maar je betaalt natuurlijk veel meer als je van te voren een bedrag afspreekt dan wanneer ze de meter aanzetten. Zeg dat je naar een ander gaat als de meter niet aangaat en wanneer hij het op miraculeuze wijze dan ineens wel doet, laat dan de bestemming op je telefoon zien, zodat ze echt de kortste route rijden.
 • Het gebeurt ook regelmatig dat je een prijs afspreekt voor een ritje met de riksja en dat je aan het einde ineens het dubbele moet betalen omdat het volgens hem de prijs per persoon was. Spreek daarom altijd van te voren duidelijk af dat het om de totaalprijs gaat.
 • Als je zelf een auto of scooter huurt, maak dan van te voren uitgebreid foto’s van elke beschadiging. Het gebeurt regelmatig dat ze bij het inleveren zeggen dat jij bepaalde beschadigingen hebt veroorzaakt en dan is het handig als je bewijs hebt van voordat je op pad ging.
 • Het kan zijn dat de politie je van de weg haalt als je in een taxi zit en vertelt dat je een fee moet betalen. Dit slaat nergens op. Als je geluk hebt, neemt je chauffeur het voor je op. Als je pech hebt, zegt hij dat hij niet verder kan rijden tot je betaalt.
 • Soms brengen chauffeurs je naar een plek in the middle of nowhere en eisen vervolgens een hoog bedrag om je naar de juiste plek te brengen. Wanneer je een lokale sim kaart hebt, kun je dit voorkomen door overal Ola of Uber te gebruiken. Je kunt bij veel vliegvelden en treinstations ook een government taxi boeken.
Opgelet: dit zijn de meest voorkomende scams in India

Restaurant, hotels en tours

 • Het schijnt nog wel eens voor te komen dat er drankjes of gerechten op je rekening staan die je niet hebt besteld. Ze hopen dan dat je het niet doorhebt en dus een extra betaalt en als je het wel ziet, zullen ze waarschijnlijk zeggen dat ze het bij de verkeerde tafel hebben aangeslagen. Check dus altijd je bonnetjes.
 • Wanneer je een hotel of tour van te voren betaalt, moet je altijd om een bonnetje vragen. Als je geen bewijs hebt, kunnen ze achteraf zeggen dat je nog niet hebt betaald en je dwingen om het bedrag nog een keer te betalen.

Opgelet: dit zijn de meest voorkomende scams in IndiaOp straat

 • Vooral in Mumbai komen bedelaars regelmatig naar je toe om te vragen of je melk voor hun kind, broertje of zusje wilt kopen. Vervolgens nemen ze je mee naar de winkel van een bekende en laten ze je veel te dure melkpoeder kopen. Wanneer jij weg bent, brengen ze de poeder weer terug naar de winkeleigenaar en de opbrengst verdelen ze samen.
 • Zeker in steden als Pushkar en Varanasi vind je kinderen en “holy men” die je – zonder te vragen – een bloem in je hand duwen of een stip op je hoofd zetten en daar vervolgens geld voor gaan vragen. Ook als ze zeggen dat iets gratis is, zullen ze achteraf altijd een donatie willen.
 • In Pushkar schijnt het regelmatig voor te komen dat heilige mannen je voor 100 roepies willen zegenen. Vervolgens vragen ze naar je familie en zegenen ze die ook. Aan het einde van de ceremonie vragen ze ineens 900 roepies, want “die 100 roepies was per persoon”.
 • Mensen op straat brengen je maar al te graag naar “het beste restaurant van de stad” of “een winkel met goedkope lokale producten”. Ze zeggen dat ze er niets voor hoeven te hebben, maar elke keer dat ze een toerist bij dat restaurant of die winkel afleveren, krijgen zij daar geld voor. Waar jij indirect voor betaalt, aangezien ze jou natuurlijk veel meer laten betalen dan het waard is.
Opgelet: dit zijn de meest voorkomende scams in India

In winkels

 • Als ze je “echte” kasjmier sjaals voor een wel hele goede prijs aanbieden, kun je ervan uitgaan dat het niet zo echt is als ze zeggen. Hetzelfde geldt voor leren schoenen en tassen. Koop dit soort luxe items alleen in winkels waarvan je zeker weet dat het echt is en voorkom dat je veel te veel betaalt voor een fake product.
 • Wanneer je een simkaart wilt kopen in India moet je je paspoort laten zien, een foto inleveren en een hoop documenten invullen. Wanneer je ergens een simkaart wilt kopen en je hoeft geen papieren te laten zien of in te vullen, kun je ervan uitgaan dat ze je een kapotte of neppe sim kaart aansmeren. Ga daarom alleen naar officiële verkooppunten of koop het op het vliegveld.

Opgelet: dit zijn de meest voorkomende scams in IndiaOp het treinstation

 • Bij grote stations lopen regelmatig mensen rond met neppe uniformen die je wel even naar de kassa willen brengen. Jammer genoeg is dat vaak niet de goede kassa. Ze brengen je naar een “ticketcounter” waar je of een nep treinkaartje krijgt of een echt ticket, maar dan 4 keer zo duur als normaal. Of 10 als je pech hebt. Zoek daarom altijd van te voren uit wat de prijs van je ticket is of boek je ticket online.

Lees ook: Alles wat je moet weten over treinreizen in India

Goed om te weten: Er zitten best heftige voorbeelden tussen en ik kan begrijpen dat dat je een beetje afschrikt. Daarom wil ik nog even benadrukken dat dit echt niet bij iedereen gebeurt en zeker niet alle situaties komen even vaak voor. Wij wonen hier al ruim een jaar en zijn nog nooit opgelicht. Bedelaars en chauffeurs hebben wel eens kleine trucjes geprobeerd, maar als je zelf goed oplet en je zelfverzekerd opstelt, zul je niet zo snel in de problemen komen. Raak hier dus zeker niet van in paniek, maar zie het gewoon als een waarschuwing dat je in bepaalde situaties extra alert moet zijn.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.