R
ajasthan is de kleurrijkste en meest sprookjesachtige provincie van India, met prachtige paleizen, kolossale forten, exotische steden en rijkversierde mensen. Reis door verlaten woestijnen, bezoek adembenemend mooie tempels en laat je betoveren door de Indiase duizend-en-één-nacht sfeer.

Info

Rajasthan ligt in het noordwesten van India, grenzend aan Pakistan, en wordt ook wel het land van de koningen en prinsen genoemd. De provincie staat vooral bekend om haar eeuwenoude geschiedenis en rijke cultuur, maar je vind er ook prachtige landschappen en wildreservaten. Wanneer je in Rajasthan arriveert, stap je een wereld vol kleur binnen. Als verzet tegen het dorre en kleurloze landschap dragen de inwoners van Rajasthan namelijk de mooiste en meest kleurrijke gewaden en worden ook veel huizen voorzien van een kleurtje. De hoofdstad van Rajasthan is Jaipur, ook wel de Roze Stad genoemd.

Rajasthan heeft hete en droge zomers, waarbij temperaturen van minimaal 40°C eerder regel dan uitzondering zijn. In de winter is het beter vertoeven; dan ligt de temperatuur rond de 25-30°C, al zijn er regelmatig uitschieters omhoog. In en rond de woestijngebieden is het vrijwel het hele jaar kurkdroog, maar in het zuidwesten kan tijdens de moesson (juni tot en met september) aardig wat regen vallen.

Beste reistijd: Oktober tot en met maart
Vliegen op: New Delhi (8 uur). Daar kun je overstappen op een binnenlandse vlucht naar Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer, Udaipur, Kota, Suratgarh of Bikaner. Je kunt ook de trein of nachtbus pakken.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Rajasthan zijn de steden, waar een sluier van magie over lijkt te hangen. Je vindt er paleizen, forten en andere eeuwenoude gebouwen, maar ook levendige markten en ambachtslieden die hun koopwaar aanbieden. De belangrijkste steden en hun bezienswaardigheden zijn:

Jaipur – De levendige hoofdstad van Rajasthan wordt ook wel de roze stad genoemd, vanwege de vele zalmroze gebouwen in het centrum. De kleurrijke en chaotische straten van Jaipur zijn gevuld met eeuwenoude overblijfselen, markten met de mooiste handgemaakte spullen en uiteraard de vele riksja’s, die je van het ene hoogtepunt naar het andere brengen. Meer informatie over de stad en bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen, vind je op de informatiepagina over Jaipur.

Jodhpur – Jodhpur wordt ook wel de blauwe stad genoemd, vanwege de schilderachtige blauwe huisjes die zich verspreiden over de stad. Deze relaxte stad wordt gedomineerd door het grootste fort van Rajasthan, het Mehrangarh Fort, die hoog boven de stad uittorent. In het oude centrum van Jodhpur staan talloze tempels, paleizen en musea en rond de Ghanta Ghar, de oude klokkentoren, zijn veel sfeervolle marktjes te vinden.

Jaisalmer – Als je ergens de duizend-en-één-nacht sfeer kunt proeven, is het wel in Jaisalmer, met haar imponerende fort, smalle straatjes en prachtig versierde gebouwen. Het wordt ook wel de gouden stad genoemd, vanwege de honingkleurige gebouwen en de vrijwel altijd schijnende zon die de stad een gouden gloed geeft. Jaisalmer ligt diep in de Thar woestijn, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is voor een kamelentocht en eventuele woestijnovernachting.

Udaipur – Udaipur wordt gezien als de meest romantische stad van India. De stad, in het zuiden van Rajasthan, is omgeven door hoge bergtoppen en is de eigenaar van het mooie Pichola meer, waar het stralend witte Lake Palace in staat. Naast deze beroemde bezienswaardigheid kun je er ook sprookjesachtige paleizen, levendige straatjes, kleurrijke markten en prachtige tempels bewonderen.

Andere bezienswaardigheden in Rajasthan die de moeite waard zijn:
– Pushkar: Een rustig en sfeervol stadje waar elk jaar in oktober/november de Camel Fair wordt gehouden.
– Karni Mata Temple: Een tempel, 30 km ten zuiden van Bikaner, waar 20.000 ratten rondlopen en als heiligen worden aanbeden.
– Ranthambore National Park: Een prachtig natuurpark en de beste plek om wilde tijgers te spotten in Rajasthan.

Reizen naar Rajasthan

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Rajasthan. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Delhi. Retourtje vanaf €394 →

Reisgidsen

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Rajasthan en India. Meer informatie →