Hoogtepunt in Jaipur: zonsondergang bij het Nahargarh Fort

Hoogtepunt in Jaipur: zonsondergang bij het Nahargarh Fort

In Jaipur staan prachtige forten, zoals het Nahargarh Fort. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, vooral tijdens de magische zonsondergang.
In Jaipur staan prachtige forten, zoals het Nahargarh Fort. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, vooral tijdens de magische zonsondergang.
In Jaipur staan prachtige forten, zoals het Nahargarh Fort. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, vooral tijdens de magische zonsondergang.

Jaipur staat vooral bekend om het Amber Fort, maar er is nog een fort dat je zeker niet mag missen als je in de roze stad van India bent: het Nahargarh Fort. In dit complex vind je prachtige tuinen, tempels en suites, maar de belangrijkste reden om het fort te bezoeken is het fenomenale uitzicht over de stad.

Het fort
Het Nahargarh Fort werd in 1734 gebouwd door Maharaja Jai Singh II en diende als zomervertrek voor hem en zijn koninginnen. Via een lange vestingmuur is het verbonden met het Jaigarh Fort, dat een aantal kilometer verderop ligt. Het grote complex heette eerst het Sudarshangarh Fort, maar kreeg later de naam Nahargarh, wat “woonplaats van de tijgers” betekent. Het mooiste gebouw in het fort is het Madhavendra Bhavan, waar je de beschilderde vertrekken van de koning en zijn twaalf vrouwen vindt. Ook is er in het fort een groot park, waar vroeger de tijgers, luipaarden en leeuwen van de koning rondliepen.

Hoogtepunt in Jaipur: zonsondergang bij het Nahargarh FortHet uitzicht
Ondanks dat het fort van binnen prachtig is, komt het mooiste deel pas als je naar het dak van Madhavendra Bhavan gaat. Omdat het kasteel op een heuvel is gebouwd, kijk je vanaf hier over de hele stad uit – een schitterend gezicht. Wij waren er rond 16.45 uur, wat betekende dat de zon al langzaam aan het zakken was en de stad een prachtige warme gloed kreeg.

Hoogtepunt in Jaipur: zonsondergang bij het Nahargarh FortOmdat het fort zelf maar tot 17.30 uur open is, kun je helaas niet de zonsondergang vanaf het fort bewonderen. Gelukkig is er wel een plekje in de buurt dat een fantastisch uitzicht biedt op de ondergaande zon. Je komt daar door het pad naar links in te slaan als je uit Madhavendra Bhavan komt of vanaf de ingang de hele tijd rechtdoor te lopen. Vervolgens moet je de borden naar restaurant Padao volgen.

Wanneer je daar aankomt, moet je niet het hek door, maar het smalle pad naar links inslaan tot je bij de muur staat. Links van je zie je een soort van ronde inham in de muur met een mooi uitzicht over een ander stuk muur – zoals je op de foto hieronder kunt zien – en rechts van je staat een plateau waar je via een trap naartoe kan. Vanaf hier kun je rustig genieten van een magische zonsondergang over de stad.

Hoogtepunt in Jaipur: zonsondergang bij het Nahargarh FortGoed om te weten
Wanneer je met een taxi of riksja naar het fort gaat, kun je de chauffeur het beste laten wachten. Omdat het fort na zonsondergang al dicht is, staan er bij de uitgang weinig en soms zelfs geen riksja’s te wachten en kun je de pech hebben dat je naar beneden moet lopen. Op zich is dit maar 20 minuutjes, maar het is niet echt een fijne wandeling en je komt uit in een arme buitenwijk. Ik zou dit alleen aanraden als je met een groep bent.

Praktische informatie
Het Nahargarh Fort is dagelijks open van 10.00 tot 17.30 uur. Een ticket voor het fort kost 200 roepies per persoon (2019). Wanneer je alleen voor de zonsondergang naar het fort komt, kun je ook na 17.30 uur gewoon door de poort het complex in lopen. Je hoeft dan ook geen entreekosten te betalen.

UPDATE: In januari 2019 zijn we hier weer geweest en inmiddels is het een groot sunset point geworden, waar elke dag honderden toeristen op af komen. Het is hierdoor wel een stuk makkelijker te vinden en er staan na zonsondergang talloze riksja’s om je beneden te brengen, maar je kunt er helaas niet meer in alle rust van de magische zonsondergang genieten. Ook is het nu niet meer mogelijk om de muur te beklimmen. Al is het uitzicht natuurlijk nog steeds waanzinnig mooi en is het alsnog wel echt de moeite waard!

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Jaipur.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaipur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.