P
rachtige koloniale overblijfselen, reusachtige wolkenkrabbers en moderne winkelcentra, maar ook hartverscheurende armoede en reusachtige sloppenwijken. Mumbai is een chaotische mix van armoede en rijkdom en een mengelmoes van culturen. In de fascinerende wereldstad vind je talloze historische bezienswaardigheden, kleurrijke wijken en natuurlijk Bollywood, de beroemde Indiase filmindustrie.

Info

Mumbai, het vroegere Bombay, ligt aan de Arabische Zee aan de westkust van India en is de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. Met ruim 23 miljoen inwoners is het de dichtstbevolkte stad van het land en zelfs een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Mumbai is ook de rijkste stad van het land en door de eeuwen heen is het uitgegroeid tot het economische en financiële centrum van India. De stad is jarenlang in handen geweest van de Britten, die het Bombay, Goede Baai, noemden. In 1996 werd de stad omgedoopt tot Mumbai.

In de reusachtige metropool komen talloze nationaliteiten en godsdiensten samen en is er een groot contrast tussen arm en rijk. Je vindt er moderne wolkenkrabbers en luxe villawijken, maar ook gigantische sloppenwijken, waar de armste inwoners van Mumbai proberen te overleven. Daarnaast is deze wereldstad ook het hart van Bollywood, de Indiase filmindustrie, waar jaarlijks meer films worden geproduceerd dan waar dan ook ter wereld.

Beste reistijd: Oktober tot en met maart.
Vliegen op: Mumbai (9 uur).

Bezienswaardigheden

Mumbai is eeuwenlang in handen geweest van de Britten, waardoor het oude centrum vol staat met oude, koloniale gebouwen. Daarnaast vind je in de stad sfeervolle wijken met leuke barretjes, een levendig strand en natuurlijk de kleurrijke ‘openlucht wasserette’ Dhobi Ghat. De meeste bezienswaardigheden vind je in Zuid-Mumbai en liggen op loopafstand van elkaar. Plekken die je zeker moet bezoeken tijdens je verblijf in Mumbai:

Gateway of India – Deze 26 meter hoge triomfboog is hét symbool van Mumbai. Het werd in 1911 gebouwd, ter ere van het bezoek van de Britse koning George V en koningin Mary. Het monument staat bij de haven in de wijk Colaba en is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Taj Mahal Palace – Op een steenworp afstand van de Gateway of India ligt het wereldberoemde Taj Mahal Palace. Dit majestueuze vijfsterren hotel is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd en is een mix van Islamtische en Renaissance stijlen. Het is het op één na meest gefotografeerde gebouw van India; alleen de Taj Mahal in Agra wordt vaker op de foto gezet.

Chhatrapati Shivaji Terminus – Dit treinstation is een van de drukste, maar ook een van de mooiste stations ter wereld. Tot 1996 stond het bekend als Victoria Terminus en vanaf dit station vertrok in 1853 de eerste trein in Azië. Het iconische gebouw is een mix van neogotische Victoriaanse en Indiase bouwstijlen en sinds 2004 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya – Dit museum wordt ook wel het Prince of Wales Museum genoemd en werd opgericht in 1922. In het museum vind je een grote collectie Indiase kunst en archeologische vondsten, maar ook het gebouw op zich is een bezoek waard. De architectuur is een mengeling van islamitische en Britse bouwstijlen en het museum heeft een grote, opvallende koepel.

Haji Ali Dargah – Deze moskee is gebouwd op een eilandje in de oceaan en is met met een smalle weg aan het vasteland verbonden. Bij vloed overstroomt het weggetje, waardoor de moskee alleen tijdens eb betreden kan worden. Het gebedshuis is rijkversierd en heeft een prachtige marmeren binnenplaats.

Marine Drive – Deze 3,6 kilometerslange boulevard vind je in het zuiden van Mumbai, waar het eindigt bij het beroemde Chowpatty strand. De boulevard is de beste plek in Mumbai om de zonsondergang te bewonderen, waarbij de zon achter de skyline de zee in zakt. Marine Drive is het gezelligst tijdens de avonduren, wanneer de lokale bevolking nog even de benen wil strekken en marktlui proberen hun chai te verkopen.

Dhobi Ghat – Verscholen tussen smalle, chaotische straten en omringd door glinsterende wolkenkrabbers ligt Dhobi Ghat, ook wel bekend als de ‘openlucht wasserette’. Hier wordt elke dag door duizenden dhobi’s – traditionele wasmannen – het wasgoed van Indiase gezinnen en hotels met de hand gewassen, terwijl de net schoongemaakte kledingstukken hangen te drogen in de wind. Een mooi en kleurrijk gezicht en een must-see als je het ‘echte India’ wilt ontdekken.

Elephanta Caves – In de Arabische Zee, 10 km van de kust, ligt Elephanta Island met de wereldberoemde Elephanta Caves. Dit indrukwekkende complex bestaat uit zeven grotten met versierde tempels en beelden uit de Hindoeïstische mythologie. De oorsprong van het oude heiligdom ligt waarschijnlijk in de zevende eeuw en de tempels zijn gebouwd ter ere van de god Shiva. In 1987 werd het aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd.

Reizen naar Mumbai

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Mumbai. Prijzen vanaf €8 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Mumbai. Retourtje vanaf €413 →

Reisgidsen

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Mumbai en India. Meer informatie →