V
an immense bergtoppen tot verlaten woestijnen en van eindeloze stranden tot dichtbegroeide jungle; India heeft het allemaal. Met een oppervlakte van bijna 3.300.000 km2 valt er meer dan genoeg te ontdekken en door een rijkdom aan tradities en hoogtepunten raak je nooit uitgekeken. Dompel je onder in de bijzondere cultuur, verwonder je over de fascinerende gebruiken, geniet van de prachtige natuur en laat India je hart veroveren.

Hoofdstad New Delhi
Oppervlakte3.287.263 km²
Inwoners1,332 miljard (2017)
Officiële taalHindi
ReligieHindoeïsme
MunteenheidIndiase roepie (INR)

Praktische informatie

 • Visum – Iedereen met een Nederlands paspoort moet verplicht een visum aanvragen. Deze kun je minimaal 4 dagen en maximaal 30 werkdagen voor vertrek aanvragen. Sinds 2015 kan het aanvragen van een visum online via e-visums.nl. Houd ook in gedachten dat je paspoort bij aanvraag nog minimaal 6 maanden en bij aankomst in India nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn.
 • Inentingen – Vaccinaties die worden aangeraden voor India zijn DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je in de zeven dagen voordat je India bezoekt in een gele koorts land bent geweest. Ook komt er malaria voor in India, waardoor je in sommige gebieden malariatabletten nodig kunt hebben. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts of de GGD.
 • Veiligheid – Over het algemeen is India een veilig land. Toch is het goed om te onthouden dat het ook een arm land is en dat Indiërs buitenlanders vaak als wandelende ATM’s zien. Draag waardevolle papieren en geld daarom voor de zekerheid dicht op je lichaam of laat het achter in een kluis in je hotel. Ook voor vrouwen is India een veilig land, al moet je er rekening mee houden dat veel mannen je zullen aanstaren. In het noorden en oosten van India komt het nog wel eens voor dat mannen je proberen te betasten, al schrik je ze met een harde en duidelijke ‘nee’ vaak meteen af. In het westen en zuiden is de sfeer relaxter en zul je weinig last hebben van opdringerige mannen.
 • Beste reistijd – Over het algemeen is dit van oktober tot en met maart, al verschilt het per gebied. Kijk voor gedetailleerde informatie onder het kopje ‘Klimaat en beste reistijd’.
 • Reisduur – De reistijd van Amsterdam naar New Delhi bedraagt 7 uur en 55 minuten. Als je van Amsterdam naar Mumbai vliegt, doe je er 8 uur en 55 minuten over.
 • Tijdverschil – De tijdzone in India is UTC +5:30. Dit betekent dat het in India in de winter 4,5 uur later en in de zomer 3,5 uur later is dan in Nederland.Praktische informatie India
 • Verkeer – Net als in Engeland wordt in India aan de linkerkant van de weg gereden. Vanwege het gebrek aan verkeersregels wordt aangeraden om niet zelf te rijden, zeker niet in de drukke en chaotische steden. Wanneer je je binnen een stad wilt verplaatsen, kun je het beste een riksja, taxi of – wanneer mogelijk – Uber nemen. Om van het ene gebied naar het andere gebied te reizen, kun je het beste de trein, het vliegtuig of de (nacht)bus pakken.
 • Kledingvoorschriften – In grote delen van India wordt schaarse kleding als aanstootgevend gezien. Vaak wordt aangeraden om schouders en knieën te bedekken, al kun je in de toeristische gebieden ook prima een topje en een rok of jurk tot iets boven de knie aan. Bedenk wel dat hoe meer je laat zien, hoe vaker mannen je zullen aanstaren.
 • Prijzen – India is een stuk goedkoper dan Nederland, gemiddeld betaal je maar liefst 64 procent minder. Vooral restaurants en het openbaar vervoer zijn goedkoop. Sommige voedingsmiddelen – zoals kaas en wijn – zijn daarentegen juist wat duurder dan in Nederland.
 • Fooi – In de wat luxere restaurants worden vaak automatisch servicekosten in rekening gebracht. Wanneer dat niet het geval is, is een fooi van 5-10 procent gebruikelijk. Houd er ook rekening mee dat je in de meeste restaurants 18% belasting moet betalen over het te betalen bedrag.
 • Elektriciteit – In India worden stopcontacten met het type C, D en M gebruikt. Hierdoor kun je op vrijwel alle plaatsen in India je Nederlandse stekkers gebruiken.
 • Kraanwater– Je kunt geen water uit de kraan drinken in India. Drink alleen water uit flessen of kook het water minimaal 5 minuten voordat je het drinkt. Let er bij het kopen van flessen goed op of de dop niet eerder geopend is.

Ligging

Met een oppervlakte van bijna 3.300.000 km2 is India een van de grootste landen ter wereld. Het land ligt in Azië en grenst in het noorden aan China, Nepal en Bhutan. In het westen wordt het begrenst door Pakistan en de Arabische Zee en in het oosten door Bangladesh, Myanmar en de Golf van Bengalen. Het zuiden van India ligt aan de Indische Oceaan.

India is een schiereiland en het is ongeveer 80 keer zo groot als Nederland. In het hoge noorden van India vind je immense bergketens, waaronder de Himalaya, terwijl het zuiden groen en tropisch is. Daar tussenin vind je de meest uiteenlopende landschappen, zoals droge woestijnen, dichtbegroeide bossen, vruchtbare riviervlaktes en uitgerekte stranden.

Klimaat en beste reistijd

Omdat India zo’n groot land is, zijn er grote verschillen in het klimaat. Je vindt er onder meer een bergklimaat, woestijnklimaat, savanneklimaat en tropisch klimaat. Het land kent drie perioden: de winter, de zomer en de moessonperiode. De winter duurt van november tot en met maart en deze tijd van het jaar is droog, zonnig en relatief koel. De zomer, van april tot juni, is droog en (zeer) heet. De moesson duurt van ongeveer juni tot oktober en begint aan de westkust. Vanuit het westen verspreidt de moesson zich over het land en tot en met september vallen er in grote delen van India flinke buien. Het zuidoosten wordt in deze tijd van het jaar gespaard. Daar valt in oktober en november de meeste neerslag.

Praktische informatie India

India kan het hele jaar door bezocht worden, al zijn de maanden oktober tot en met maart over het algemeen het prettigst. Het is in het grootste deel van India dan droog, zonnig en warm, met temperaturen van 20-30°C . Toch is deze periode niet voor elk gebied de beste reistijd. Het is daarom raadzaam om goed uit te zoeken wat de beste reistijd is voor het gebied dat jij wilt bezoeken. Een kort overzicht:

Het hoge noorden
Wanneer je de bergen van Ladakh, Himachal Pradesh of Kashmir wilt bezoeken, kun je het beste tussen mei en oktober naar India komen. De temperaturen zijn dan aangenaam en er is weinig kans op neerslag. Als je door de hoge bergen wilt trekken, worden de maanden juni tot september aangeraden, terwijl april, mei, september en oktober de beste maanden zijn om door de lager gelegen valleien te trekken.

Het noorden van India (Rajasthan, Delhi, Agra, Varanasi)
Wanneer deze bestemmingen op je bucketlijst staan, kun je je reis het beste tussen oktober en maart boeken, wanneer het droog en warm is. Vanaf april wordt het (zeer) heet en worden er geregeld temperaturen van meer 40°C gemeten. Van juni tot augustus valt in dit deel van India de meeste regen, met een piek in augustus.

Het zuiden van India (Kerala, Tamil Nadu, Karnataka)
Het zuiden heeft een tropisch klimaat, waardoor de temperatuur het hele jaar rond de 30°C is. April en mei zijn de heetste maanden en juni en juli de natste, al valt in het zuidoosten voornamelijk in november veel regen. Over het algemeen genomen, is november tot en met maart de beste reistijd als je Zuid-India wilt ontdekken.

Het oosten en westen van India
In het westen van India kan van juni tot en met september veel regen vallen, waardoor je dit gebied het beste tussen oktober en mei kunt bezoeken. In het oosten valt juist in oktober en november veel regen. Van april tot september kan het hier erg heet zijn, waardoor de maanden december tot en met maart de beste maanden zijn voor een reis naar Oost-India.

Geschiedenis

In 1947 werd India onafhankelijk. Daarvoor was het samen met het huidige Pakistan en Bangladesh een Britse kolonie. De Britten waren zeker niet de eerste buitenlanders die in India heersten; het land is door de eeuwen heen regelmatig geplunderd, vernietigd en herbouwd door buitenlandse overheersers. Ondanks de buitenlandse invloeden, vele oorlogen en botsingen tussen godsdiensten, heeft India haar eigen karakter kunnen behouden.

De Indiase beschaving gaat terug tot ongeveer 3300 voor Christus. Deze beschaving – ook wel de Indusbeschaving of Harappacultuur genoemd – leefde in het huidige Pakistan en noordwesten van India. Ze werden rond 1500 voor Christus verdreven door de Indo-Ariërs uit Centraal Azië, die tot ongeveer 200 voor Christus over het gebied heersten. Zij namen de cultuur van de Indusbeschaving over en waren degenen die het kastenstelsel invoerden.

Van ongeveer 300 tot 500 na Christus behoorde India tot het Gupta Rijk en was het qua beschaving het verst gevorderde gebied op aarde. Ook toen door invallen van andere Aziatische stammen een einde aan dit rijk kwam, bleef India een belangrijke speler in Azië. Vanaf het jaar 800 werd India regelmatig binnengevallen door de Turken, gevolgd door een bezetting van het Islamitsche Mogolrijk in 1526.

Portugal was het eerste Europese land dat India bereikte en er een kolonie vestigde in Goa. Vanaf de 17e eeuw kwamen ook de Britten naar India, gevolgd door de Fransen. Van 1858 tot 1947 werd India geregeerd door het Britse rijk, waarna het op 15 augustus 1947 onafhankelijk werd.

Bevolking

Na China is India het land met de meeste inwoners, ruim 1,3 miljard. Het land heeft een jonge bevolking – ruim 50 procent is jonger dan 25 jaar – en ongeveer 72% van de bevolking leeft op het platteland. Met zo’n 380 inwoners per km2 is India een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

De Indiase bevolking is buitengewoon gevarieerd en kent een groot aantal etnische groepen. Het noorden en midden van India worden gedomineerd door de licht gekleurde Indo-Ariërs, terwijl je in het zuiden voornamelijk donkerkleurige Dravidiërs vindt. Naast deze twee hoofdgroepen vind je nog talloze kleine groepen, allemaal met hun eigen cultuur en gebruiken.

In India worden tussen de 200 en 1650 verschillende talen gesproken, waarvan er 21 officieel worden erkend door de regering. De hoofdtaal is Hindi, maar steeds meer Indiërs communiceren tegenwoordig in het Engels.

Praktische informatie India
Praktische informatie India

Cultuur

De Indiase cultuur is in geen enkel opzicht te vergelijken met de Nederlandse cultuur, waardoor je tijdens je reis door India met totaal andere gebruiken en tradities in aanraking zult komen. Hieronder een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:

Kleding – Het grootste deel van de bevolking draagt traditionele, bedekkende kleding. In de kustgebieden en de grote, moderne steden kleden steeds meer mensen zich westers – zeker in Goa kun je eigenlijk alles dragen wat je wilt – maar daarbuiten zul je weinig mensen met korte broeken en blote schouders zien. Wanneer je als westerse vrouw India bezoekt, kun je het beste geen hele blote topjes of korte broeken/rokken dragen, al is kleding met dunne schouderbandjes of tot iets boven je knie geen probleem. Houd vooral in gedachten dat hoe schaarser je gekleed bent, hoe vaker mannen je zullen aanstaren.

Communicatie – Indiase mensen zijn heel nieuwsgierig en vragen zonder schaamte naar informatie die wij als zeer privé zien. Ze zijn daarentegen totaal niet direct, waardoor onze manier van communiceren nogal onbeleefd kan overkomen. Maar wat communicatie tussen Nederlanders en Indiërs vooral lastig maakt, is het verschil tussen ja en nee. Wanneer Indiase mensen ‘ja’ bedoelen, wiebelen ze met hun hoofd, waardoor het lijkt alsof ze ‘nee’ zeggen. Daarnaast betekent ‘ja’ vaak geen ‘ja’, maar ‘ik heb het begrepen’ en durven ze vaak geen ‘nee’ in je gezicht te zeggen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat ze met iets instemmen, maar het uiteindelijk niet doen.

Links en rechts – In India is de rechterhand bedoeld om te eten en de linkerhand om je achterwerk mee schoon te maken na een toiletbezoek. Indiërs gebruiken daarom nooit hun linkerhand tijdens het eten, maar eten altijd met hun rechterhand. Ze vinden het vaak leuk als je daar als toerist in mee gaat, al zullen ze je nooit corrigeren als je met links of met bestek eet.

Afspraken – In Nederland is een afspraak een afspraak, maar in India lijkt niemand echt om tijd te geven. Ze komen gerust twee uur te laat of juist te vroeg en alles gaat op het dooie gemak. Als je naar India komt, kun je dus het beste een flink portie geduld meenemen.

Mannen en vrouwen – Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen en er is een duidelijke rolverdeling, wat er vaak op neerkomt dat de vrouw het zware werk doet. Mannen en vrouwen gaan in traditionele kringen ook totaal anders met elkaar om dan wij gewend zijn. Je ziet in het openbaar vrijwel geen lichamelijk contact tussen beide seksen en de vrouwen zijn over het algemeen wat onderdaniger. Als westerse vrouw kun je de Indiase mannen beter niet te lang recht in de ogen kijken, omdat dit snel als flirten wordt gezien en veel mannen daar maar al te graag op ingaan.

Privacy – Privacy kennen ze niet in India. De mensen komen gerust tegen je aan staan, staren je ongegeneerd aan of eten zonder te vragen van je bord. Dit bedoelen ze trouwens niet negatief; het is gewoon hoe zij onderling met elkaar omgaan. Wanneer je er last van hebt, kun je het beste duidelijk je grenzen aangeven.

Feestdagen

India is een land met talloze godsdiensten en culturen, waardoor de kalender volstaat met feestdagen en festivals. Een overzicht van de belangrijkste feestdagen en festivals in 2019 en 2020:

2019

13 januari – Lohri (Punjab)
15-18 januari – Pongal Festival (Tamil Nadu)
26 januari – Dag van de republiek (heel India)
17-19 februari – Desert Festival (Jaisalmer)
4 maart – Maha Shivratri (heel India)
21 maart Holi (heel India)
21 maart – Elephant Festival (Jaipur)
14 april Rama Navami (heel india) 
13 mei – Thrissur Pooram (Kerala)
15 augustus – Onafhankelijkheidsdag (heel India)
2 september – Ganesh Chaturthi (heel India)
8 oktober – Dussehra (heel India)
27 oktober – Divali Festival (heel India)
4-12 november –  Pushkar Fair (Pushkar)

2020

13 januari – Lohri (Punjab)
15-18 januari – Pongal Festival (Tamil Nadu)
26 januari – Dag van de republiek (heel India)
7-9 februari – Desert Festival (Jaisalmer)
21 februari – Maha Shivratri (heel India)
10 maart Holi (heel India)
10 maart – Elephant Festival (Jaipur)
2 april – Rama Navami (heel india) 
3 mei – Thrissur Pooram (Kerala)
15 augustus – Onafhankelijkheidsdag (heel India)
22 augustus – Ganesh Chaturthi (heel India)
25 oktober – Dussehra (heel India)
14 november – Divali Festival (heel India)
24-30 november –  Pushkar Fair (Pushkar)

BewarenBewaren