L
adakh is een stukje Tibet in India, omringd door immense bergtoppen en versierd met eeuwenoude tempels en kloostercomplexen. Een reis door Ladakh is een adembenemend avontuur, waar achter elke bocht iets nieuws te zien valt. Wandel over ruwe bergpassen, bewonder indrukwekkende heiligdommen, bezoek traditionele dorpjes en geniet van de ongekend mooie vergezichten.

Info

Ladakh ligt in het uiterste noorden van India, ingeklemd tussen de spectaculaire Himalaya bergtoppen en het Tibetaanse Plateau. Het is geen deelstaat, maar een regio, gelegen in de staat Jammu en Kasjmir, Vanwege de vele overeenkomsten met Tibet wordt Ladahk ook wel Klein Tibet genoemd. Het is een van de meest afgelegen gebieden van India, maar trekt vanwege de verbluffend mooie natuur en vele wandelmogelijkheden steeds meer toeristen.

De Ladakhis zijn nauw verwant aan hun Tibetaanse buren, waardoor het overgrote deel van de bevolking boeddhistisch is. Dit zie je onder meer terug in de talloze boeddhistische kloosters, die veelal op een bergrug zijn gebouwd – een sprookjesachtig gezicht. Het landschap van Ladakh is woest, kaal en bergachtig en het klimaat is grimmig. Een groot deel van het jaar zijn de bergpassen door de grote hoeveelheden sneeuw onbegaanbaar, waardoor Ladakh in die maanden grotendeels is afgesloten van de buitenwereld. De hoofdstad van Ladakh is Leh, een stad die op 3500 meter hoogte ligt en daardoor een fantastisch uitzicht biedt op de Indusvallei.

Beste reistijd: Mei tot en met september.
Vliegen op: Delhi (8 uur). Daar kun je overstappen op een binnenlandse vlucht naar Leh (1,5 uur).

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen gaan naar Ladakh om de bergen in te trekken, maar ook de valleien en de Tibetaans-boeddhistische kloosters zijn absoluut de moeite waard. Wat je zeker moet doen en bezoeken als in je Ladakh bent:

Trektochten – Vanwege de ligging tussen de immense Himalaya en het woeste Karakoram gebergte, is Ladakh de ideale bestemming voor wandeltochten. De meeste trektochten beginnen in Leh en je kunt verschillende tochten van verschillende lengtes maken. De populairste is de Markha Valley trektocht en de makkelijkste is de Sham Trek. Er worden ook trekkingen georganiseerd door onder meer de Nubravallei, het Zanskargebergte en de Rumbakvallei. Omdat de bergpassen in de winter niet begaanbaar zijn, kun je alleen tijdens de zomermaanden door de bergen trekken.

Leh – De hoofdstad van Ladakh ligt aan de voet van de ruïnes van het zeventiende eeuwse Leh Palace. Het was eeuwenlang een belangrijke handelsstad, waar karavanen uit China hun waar kwamen verhandelen. Ook nu nog staat het plaatsje bekend om de kleurrijke marktjes en komen de inwoners van Ladahk naar Leh om hun in- en verkopen te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in en rondom Leh zijn het negen verdiepingen hoge Leh Palace, de boeddhistische kloosters en de prachtige Shanti Stupa. Vooral tijdens zonsondergang heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op de stad en de Indusvallei.

Nubravallei – Wanneer je vanuit Leh over de Khardung La – de hoogst berijdbare pas ter wereld – rijdt, kom je in de Nubravallei, een bergdal met groene akkers en glooiende zandduinen. Het is het dal van de rivieren de Nubra en de Shoyk, die zich een weg banen door het ruige berglandschap. In de vallei vind je een aantal kleine dorpjes, zoals Deskit en Hundar, bekend om hun prachtige kloosters. Ga bij Hundar ook vooral de zandduinen in, waar je de wilde Bactrische kamelen kunt tegenkomen, nakomelingen van de kamelen die werden ingezet op de oude handelsroutes naar Pakistan.

Kloosters – In de omgeving van Leh staan diverse boeddhistische kloosters, vaak schitterend gelegen op hoge rotsen en steile kliffen. De meeste monasteries worden nog steeds gebruikt en bewoond door boeddhistische monniken. De bekendste kloostercomplexen zijn Lamayuru Monastery, Thiksey Monastery, Shey Monastery (Shey Palace), Alchi Monastery en Hemis Monastery.

Reizen naar Ladakh

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Ladakh. Prijzen vanaf €10 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Delhi. Retourtje vanaf €394 →

Reisgidsen

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Ladakh en India. Meer informatie →