12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten

12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten

 

Ben je benieuwd hoe duur of goedkoop een reis door India nou precies is? Dit waren onze kosten voor een vakantie van 2 weken in Rajasthan, India.
Ben je benieuwd hoe duur of goedkoop een reis door India nou precies is? Dit waren onze kosten voor een vakantie van 2 weken in Rajasthan, India.
Ben je benieuwd hoe duur of goedkoop een reis door India nou precies is? Dit waren onze kosten voor een vakantie van 2 weken in Rajasthan, India.

India staat bekend als één van de goedkoopste reisbestemmingen ter wereld en met een paar honderd euro op zak kun je hier inderdaad wekenlang rondreizen. Tegelijk hangt het ook helemaal van jezelf af hoe hoog of laag je kosten in India zijn. Je kunt back to basic gaan en voor 10 tot 15 euro per dag rondkomen, maar je kunt je ook volledig onderdompelen in luxe en met gemak het tien keer zoveel uitgeven.

Voor onze reis door Rajasthan zijn wij redelijk in het midden gaan zitten. We hebben niet voor vijfsterrenhotels en een privé-chauffeur gekozen, maar ook niet voor hostels en straatstalletjes. Ik denk dat je wel kunt zeggen dat onze reis door Rajasthan een reis is zoals de gemiddelde toerist het zou doen. Om jullie een idee te geven van wat je ongeveer kwijt bent voor een niet al te luxe, maar ook zeker geen crappy reis door Rajasthan, heb ik al onze kosten per onderwerp op een rijtje gezet.

Vluchten

Wij vlogen van Pune naar Jaipur en van Jodhpur naar Mumbai. Daar waren we in totaal 205 euro voor kwijt. De taxi van Mumbai naar Pune kostte ons 29 euro. Uiteraard zijn de vluchten vanuit Nederland een stukje duurder en kun je niet voor honderd euro heen en weer naar Rajasthan. Toch hoeft het ook geen duizenden euro’s te kosten; je kunt namelijk al voor 394 euro een retourtje naar Delhi kopen.

Totale kosten vlucht: 234 euro
Kosten per persoon: 117 euro

12 dagen Rajasthan: dit waren onze kostenHotels

Qua hotels kun je het in Rajasthan zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Je vindt er hotels waar je honderden euro’s per nacht kwijt bent, maar je kunt ook voor één of twee euro per nacht een kamer boeken. Wij kozen ervoor om hotels van 30 tot 40 euro per nacht te boeken en als je niet al te veel eisen hebt, hoef je ook echt niet veel meer uit te geven. Voor dit bedrag hadden we in elk hotel ontbijt en gratis WiFi en alle vier lagen ze in het centrum. In deze hotels hebben we geslapen (allemaal van te voren geboekt):

Jaipur: Rajputana Haveli
3 nachten
Totale kosten: 99 euro, inclusief belasting
Kosten per nacht: 33 euro

Bikaner: Bharat Palace
2 nachten
Totale kosten: 63 euro, inclusief belasting
Kosten per nacht: 31,50 euro

Jaisalmer: Himmat Niwas
3 nachten
Totale kosten: 103 euro, inclusief belasting
Kosten per nacht: 34 euro

Jodhpur: Krishna Prakash Heritage Haveli
3 nachten
Totale kosten: 130 euro, inclusief belasting
Kosten per nacht: 43 euro

Totale kosten hotels: 395 euro
Kosten per persoon: 197,50 euro
Kosten per persoon per nacht: 17,95 euro

12 dagen Rajasthan: dit waren onze kostenVervoer

In de steden hebben we vrijwel alles lopend of met Uber gedaan en als dat niet mogelijk was, hebben we een riksja gepakt. Ik houd er echt van om zoveel mogelijk lopend te doen, omdat je op die manier veel meer van de stad ziet. Maar soms zijn de afstanden gewoon te groot en heb je echt een Uber of riskja nodig. Dit hebben wij in de steden uitgegeven aan vervoer:

Uber: 1260 roepies (16,75 euro)
Riksja: 320 roepies (4,25 euro)

Tussen de steden hebben we met de trein gereisd. We hebben drie treinreizen gemaakt en elke keer hebben we een andere klasse uitgeprobeerd. Dit hebben wij per persoon betaald voor onze treintickets:

Trein Jaipur – Bikaner: 695 roepies, AC Third Class/3A (9,25 euro)
Trein Bikaner – Jaisalmer: 565 roepies, AC Second Class/2A (7,50 euro)
Trein Jaisalmer – Jodhpur: 1305 roepies, AC First Class/1A (17,40 euro)

Totale kosten vervoer: 89,30 euro
Kosten per persoon: 44,65 euro

12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten
12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten

Eten en drinken

Ook dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt op straat en in goedkope cafeetjes een maaltijd kopen voor nog geen 100 roepies, maar je kunt ook luxe en uitgebreid dineren voor 100 euro. Voor een vegetarische curry, wat naan of roti en een fles water betaal je in een gemiddeld restaurant rond de 5 euro per persoon. In luxere restaurants moet je op het dubbele rekenen. Neem je ook een biertje of cocktail, dan komt daar al gauw 3,50 euro per drankje bij.

Wij hadden in elk hotel ontbijt, dus wij hebben steeds alleen lunch en diner hoeven te betalen. Een paar keer hebben we echt luxe gegeten, maar we waren ook wel eens voor nog geen 2 euro per persoon klaar. Daarnaast kunnen we echt niet zonder koffie, dus we hebben elke dag sowieso wel 2 keer koffie gehaald. Hier betaal je meestal 1 tot 2 euro voor. Uiteindelijk hebben we in 12 dagen bijna 300 euro uitgegeven aan eten en drinken.

Totale kosten eten en drinken: 297 euro
Kosten per dag: 24,75 euro
Kosten per persoon per dag: 12,40 euro

12 dagen Rajasthan: dit waren onze kostenOverig

In Rajasthan moet je voor vrijwel elke grote bezienswaardigheid entree betalen. Als toerist betaal je al snel een paar honderd roepies, terwijl de lokale bevolking vaak maar 30 tot 50 roepies hoeft te betalen. Omdat Johan ook een Indiase ID heeft, hebben we vanaf Bikaner geprobeerd of hij ook voor de lokale prijs naar binnen mocht – een aantal keer met succes! Dit waren wij kwijt aan entreekosten:

Amber fort, Jaipur: 1000 roepies (500 per persoon)
Galta Ji Temple, Jaipur: 150 roepies (50 per persoon, 50 camera)
Nahargarh fort, Jaipur: 400 roepies (200 per persoon)
Jaigarh fort, Jaipur: 200 roepies (100 per persoon)
Hawa Mahal, Jaipur: 400 roepies (200 per persoon)
City Palace Jaipur: 1000 roepies (500 per persoon)
Junagarh Fort, Bikaner: 350 roepies (300 Tarinda, 50 Johan)
Vyas Chattri, Jaisalmer: 150 roepies (50 per persoon, 50 camera)
Jain Temples, Jaisalmer: 400 roepies (200 per persoon)
Mehrangarh fort, Jodhpur: 800 roepies (600 Tarinda, 100 camera, 100 Johan)
Jaswant Thada, Jodhpur: 80 roepies (50 Tarinda, 30 Johan)

*Dit waren de prijzen in 2017. In 2019 heb ik dezelfde reis gemaakt en toen waren de meeste bezienswaardigheden alweer wat duurder.

Daarnaast zijn we ook nog gaan ziplinen bij het Mehrangarh fort en zijn we met een touroperator de Thar woestijn ingegaan. Daar hebben we voor betaald:

Ziplinen met Flying Fox, Jodhpur: 44 euro
Desert tour, Jaisalmer: 25,30 euro

Totale kosten entree en excursies: 135 euro
Kosten per persoon: 67,50 euro

12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten
12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten

Totale kosten

Uiteindelijk waren we in totaal 1150 euro kwijt voor onze reis door Rajasthan. Dit komt neer op 575 euro per persoon voor 12 dagen. Zoals ik al aangaf, kan het qua eten, drinken en hotels eventueel ook een stuk goedkoper en ook voor de treinreis kun je goedkopere klassen kiezen. Wanneer je vanuit Nederland vliegt en een soortgelijk budget en planning aanhoudt, zul je voor twee weken Rajasthan ongeveer rond de 800 tot 1000 euro per persoon kwijt zijn.

Wat was jij kwijt voor je reis door India of wat is jouw budget?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Rajasthan. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.