Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?

Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?

Heb je geen idee welke kleding je als vrouw kunt dragen in India? In dit artikel deel ik al mijn tips en vertel ik wat ik zelf voor kleding draag in India.
Heb je geen idee welke kleding je als vrouw kunt dragen in India? In dit artikel deel ik al mijn tips en vertel ik wat ik zelf voor kleding draag in India.
Heb je geen idee welke kleding je als vrouw kunt dragen in India? In dit artikel deel ik al mijn tips en vertel ik wat ik zelf voor kleding draag in India.

Je ticket is binnen, de route is uitgestippeld en de hotels zijn geboekt – tijd om in te pakken! Maar wat voor soort kleding neem je als vrouw mee naar India? Moet je je koffer volstouwen met harembroeken, sjaals en lange rokken of kun je ook prima wat kortere en blotere kleding aan?

Wat ik draag in India
Voordat ik naar India verhuisde, had ik nog nooit een voet op Indiase bodem gezet. Ik had dus geen idee wat ik daar wel en niet aan kon trekken. Daar stond ik dan voor mijn kledingkast, zonder ook maar enig benul van wat ik nou in m’n koffer moest stoppen. Uiteindelijk besloot ik om maar gewoon mijn hele zomergarderobe mee te nemen en ter plekke te kijken wat ik wel en niet kon dragen.

Ik heb hier dus een kast vol kleding en eigenlijk kan ik het vrijwel alles gewoon dragen. Pune, de stad waar ik woon, is een redelijk moderne stad, waar een groot deel van de inwoners westerse kleding draagt en waar je tijdens een avondje stappen meer bloot ziet dan in Amsterdam. Toch kies ik er zelf voor om niet al te bloot de deur uit te stappen en draag ik bijvoorbeeld geen korte broekjes of hele strakke jurkjes. Er zijn in Pune namelijk niet heel veel blanken, waardoor je al snel bekeken wordt als je over straat loopt. Daarnaast ben ik 1,83 meter lang en daardoor ongeveer twee koppen groter dan de gemiddelde Indiër, waardoor ik nóg meer opval. Ik vind het zelf dan gewoon niet prettig om een meter been te laten zien of kleding te dragen die mijn vrouwelijke vormen net wat teveel benadrukken.

Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?
Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?

Dat wil niet zeggen dat ik van top tot teen bedekt ben; ik draag vaak topjes met spaghetti bandjes, draag regelmatig rokjes tot boven mijn knie en negen van de tien keer loop ik met een stukje blote buik – wat hier heel normaal is. Om het wat duidelijker te maken, is hier een klein overzichtje van de kleding die ik wel en niet draag in Pune:

Wel

 • Luchtige, wijde broeken
 • Jurkjes en rokjes, ook boven de knie
 • Shirtjes, ook off the shoulder
 • Topjes, ook crop tops en topjes met spaghettibandjes
 • (Skinny) jeans

Niet

 • Hotpants
 • Hele blote of strakke topjes
 • Hele strakke of korte jurkjes

Kleding in Rajasthan
In Pune kleed ik me dus niet eens zo heel veel anders dan in Nederland. Rajasthan vond ik een ander verhaal. Het is daar allemaal net wat conservatiever en ondanks dat er veel toeristen komen, is het echt een heel stuk minder westers dan hier in Pune. Ik droeg daar voornamelijk broeken en jurken tot over mijn knie en zorgde ervoor dat mijn topjes en shirtjes niet te bloot en strak waren. De helft van de tijd droeg ik trouwens wel gewoon spaghettibandjes en af en toe had ik ook een korter jurkje aan en ik had niet het idee dat ik op die dagen meer werd bekeken dan de andere dagen. Maar doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Als je twijfelt, zou ik dunne bandjes vermijden of er een sjaal omheen slaan.

Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?Kleding in Goa
Goa is weer een heel ander verhaal; hier kun je eigenlijk alles dragen wat je wilt. Je ziet dan ook veel toeristen in hotpants, korte jurkjes en bikini topjes rondlopen – zeker ‘s avonds tijdens de feestjes. Maar ook hier geldt: draag vooral kleding waar jij je goed in voelt. Dat je hier korte broekjes kúnt dragen en in je bikini over straat kan paraderen, betekent niet dat je het ook móet doen. Maar het is hier in ieder geval mogelijk om je wat bloter te kleden zonder dat er dertig paar ogen naar je kijken.

Kleding in het binnenland
Wanneer je de toeristische gebieden verlaat en het binnenland in gaat of het noordoosten bezoekt, is er eigenlijk maar één advies: bedek je zoveel mogelijk. De mensen hier zijn vaak heel traditioneel en conservatief en ik raad echt aan om je kledingkeuze daarop aan te passen. Bedek in ieder geval je knieën, laat geen decolleté zien en draag geen topjes. Neem ook zeker een sjaal mee. Als je je niet comfortabel voelt in je kleding, kun je altijd die nog om je heen slaan.

Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?
Welke kleding kun je als vrouw dragen in India?

Extra tips

 • Twijfel je over een bepaald kledingstuk? Laat hem dan lekker thuis. Over het algemeen is het zo dat hoe minder stof je om je lijf hebt, hoe meer de mensen zullen kijken. Je kunt je daarom beter te veel bedekken dan te weinig.
 • Neem altijd een sjaaltje mee, zodat je die om je heen kan slaan als je je niet prettig voelt.
 • Zeker in Rajasthan en Goa kun je overal luchtige broeken en jurken kopen, dus als je je toch niet comfortabel voelt in de kleding die je draagt, kun je voor een paar honderd roepies een paar “degelijke” outfits scoren.
 • Blote buiken en open ruggen zijn heel normaal hier in India, dus daar kan je je prima mee vertonen op straat. Je decolleté laten zien is dan weer echt not done. Zeker als je grote borsten hebt, kun je beter niet al te laag uitgesneden topjes en shirtjes dragen.
 • Het kan blóedheet zijn in India, dus neem vooral luchtige kleding mee. In de winter kan het in grote delen van India juist weer flink afkoelen in de avonden, dus vergeet ook niet om een paar vestjes mee te nemen.
 • De lokale bevolking is gek op jeans, maar voor de meeste toeristen zullen jeans echt te heet zijn om overdag te dragen. Kies liever voor katoenen of linnen broeken.

Wat droeg jij in India of wat ben je van plan te dragen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.