J
aipur is een stad vol magie, waar beschilderde olifanten door het verkeer dwalen, mannen met enorme snorren en tulbanden hun koopwaar aanbieden en rijkversierde vrouwen in felgekleurde sari’s door de straten lopen. In deze roze stad vind je levendige bazaars, bijzondere tempels en schitterende paleizen en forten, die je mee terug in de tijd nemen naar een majestueus verleden.

Info

Jaipur ligt in het noorden van India, zo’n 300 km ten zuidwesten van Delhi, en is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan. Het wordt ook wel de roze stad genoemd, vanwege de vele zalmroze (of beter gezegd: oranje) gebouwen in het centrum. Deze gebouwen werden in 1876 roze – de kleur van gastvrijheid – geschilderd om de Prins van Wales welkom te heten. Sindsdien is de stad roze gebleven en zijn de inwoners in het centrum van Jaipur zelfs wettelijk verplicht om hun huizen en gebouwen regelmatig een roze likje verf te geven.

Jaipur is een stad van contrasten, waar olifanten, kamelen en Indiase ambachtslieden in het straatbeeld worden afgewisseld met dure sportauto’s en luxe merkwinkels. De buitenwijken van Jaipur zijn niet zo druk als in de meeste Indiaase miljoenensteden, maar het oude centrum is juist een hoop drukte en chaos. De kleurrijke stad heeft een droog en woestijnachtig landschap en de temperatuur is het hele jaar door vrij hoog, met uitschieters richting de 40°C en soms zelfs 50°C in april en mei. Samen met Agra en Delhi vormt Jaipur de Gouden Driehoek van India.

Beste reistijd: Oktober tot en met maart.
Vliegen op: New Delhi (8 uur). Daar kun je overstappen op een binnenlandse vlucht naar Jaipur (1 uur). Je kunt ook de auto (5,5 uur) of de trein (5-6 uur) pakken.

Bezienswaardigheden

De kleurrijke en sfeervolle straten van Jaipur zijn gevuld met eeuwenoude overblijfselen, marktjes vol handgemaakte producten en uiteraard de vele riksja’s, die je van het ene hoogtepunt naar het andere brengen. De bekendste bezienswaardigheden van Jaipur zijn:

City Palace – Dit paleis staat in het centrum van de oude stad en wordt nog steeds bewoond door de voormalige koninklijke familie. In het complex vind je onder meer een kunstgalerie, een museum en tentoonstellingen van koninklijke kostuums en oude Indiase wapens. Ook kun je er het grootste zilverwerk ter wereld bewonderen.

Amber Fort – Op een halfuurtje rijden van het centrum ligt het Amber Fort, een majestueus kasteel waar eeuwen geleden de Rajput koningen woonden. Het imposante gebouw ligt op een heuvel en wordt elke ochtend beklommen door versierde olifanten, wat een sprookjesachtig plaatje oplevert. Het fort werd in 1592 gebouwd en heeft de vorm van een groot doolhof. Hierdoor kon de koning meerdere vrouwen hebben, zonder dat ze van elkaars bestaan afwisten. Met zo’n anderhalf miljoen bezoekers per jaar is het één van de meest toeristische plaatsen in India, maar dat maakt het zeker niet minder bijzonder en indrukwekkend.

Hawa Mahal – Dit fascinerende paleis lijkt in de verste verte niet op een traditioneel paleis; het is eigenlijk niet veel meer dan een gevel, maar dan wel één met bijna duizend ramen, nissen en balkons. Volgens de legende konden de haremvrouwen van de koningen zo over de stad uitkijken, zonder dat ze zelf gezien werden. Het rode bouwwerk werd in 1799 in opdracht van Maharaja Dawaj Pratap Singh gebouwd en vanwege de wind die altijd door het gebouw blaast, kreeg het de naam Hawa Mahal, oftewel Paleis van de Winden.

Galta Ji Temple (Monkey Temple) – Dit gigantische tempelcomplex ligt net buiten de stad en wordt bewoond door honderden nieuwsgierige aapjes, waardoor het tegenwoordig vooral bekend staat als Monkey Temple. Elke ochtend dompelen mannen, vrouwen en kinderen zich onder in één van de zeven baden in het complex, omdat ze geloven dat het water genezende krachten bezit. Wanneer je de tijd hebt, raad ik je aan om ook de klim naar de Sun Temple te maken, waar je in alle rust kunt genieten van een geweldig uitzicht over Jaipur.

Reizen naar Jaipur

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaipur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Delhi. Retourtje vanaf €394 →

Reisgidsen

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Jaipur en India. Meer informatie →