India bezoeken in het regenseizoen: dit moet je weten

India bezoeken in het regenseizoen: dit moet je weten

Wanneer je India in het regenseizoen bezoekt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten en waar je rekening mee moet houden. Ontdek hier de beste tips voor als je India tijdens de moesson bezoekt.
Wanneer je India in het regenseizoen bezoekt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten en waar je rekening mee moet houden. Ontdek hier de beste tips voor als je India tijdens de moesson bezoekt.
Wanneer je India in het regenseizoen bezoekt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten en waar je rekening mee moet houden. Ontdek hier de beste tips voor als je India tijdens de moesson bezoekt.

De meeste mensen bezoeken India tussen oktober en maart, als de zon veel schijnt en het heerlijk warm is in het land. Maar ook tijdens de moesson trekt India steeds meer toeristen, die de hitte en drukte van het hoogseizoen willen ontlopen. In dit artikel leg ik uit of het een goed idee is om tijdens de moesson naar India te komen en hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het Indiase regenseizoen.

De moesson in India loopt ongeveer van begin juni tot midden september, al verschilt het per jaar en deelstaat. Ik woon hier nu al anderhalf jaar en heb twee keer het regenseizoen meegemaakt, waardoor ik inmiddels een goed beeld heb van hoe India is tijdens de moesson en met welke zaken je rekening moet houden.

India bezoeken in de moesson: dit moet je wetenNadelen van reizen in de moesson
Wanneer je echt een hekel aan regen hebt, is de moesson waarschijnlijk niet echt de ideale periode voor jou om India te bezoeken. Het kan namelijk echt heel veel en heel hard regenen en je moet niet gek opkijken als je ineens tot je enkels – en soms zelfs knieën! – in het water staat. Ook kun je de pech hebben dat het twee á drie weken achter elkaar non-stop regent en dat je elke bezienswaardigheid in regenjas en gewapend met een paraplu moet bezoeken.

Daarnaast kan het voorkomen dat je een paar dagen geen kant op kunt. In het ergste geval kan het gebied waarin je zit voor een groot deel onder water staan, zoals tijdens de recente, heftige overstromingen in Kerala. Maar ook in bijvoorbeeld Mumbai en Calcutta staan straten regelmatig volledig blank en zijn delen van de stad amper tot niet bereikbaar.

Ook moet je rekening houden met de hoge luchtvochtigheid. Zelfs wanneer het niet regent, is het ontzettend vochtig in het land, wat je vaak terugziet in je bagage. Om te voorkomen dat je kleding klam wordt, gaat stinken of zelfs gaat beschimmelen, moet je je bagage zo droog mogelijk houden en is het slim om je kleding regelmatig te luchten.

India bezoeken in de moesson: dit moet je weten
India bezoeken in de moesson: dit moet je weten

Voordelen van reizen in de moesson
Naast de nadelen, zijn er ook een aantal voordelen van India bezoeken in het regenseizoen, zeker als je naar gebieden gaat waar het tijdens de moesson niet zoveel regent, zoals Rajasthan. De grootste voordelen zijn:
• Hotels, tours, taxi’s en vliegtickets zijn tijdens de moesson een stuk goedkoper dan in het hoogseizoen.
• Na de hete, droge maanden bloeit de natuur in het regenseizoen weer op en kun je India op haar mooist bewonderen.
• In het laagseizoen komen er veel minder toeristen naar India, waardoor het overal veel rustiger is en je de prachtige bezienswaardigheden soms helemaal voor jezelf hebt.
• Na een aantal maanden van 35-50 graden koelt het tijdens de regentijd eindelijk een beetje af in India, maar het is nog steeds warm genoeg om in een shirtje rond te kunnen lopen.

India bezoeken in de moesson: dit moet je wetenPerfecte moesson bestemmingen
In het regenseizoen kun je in principe elk gebied in India bezoeken – al raad ik Mumbai, Kerala en Goa niet aan – maar er zijn een aantal plekken die echt perfect zijn om tijdens de moesson te bezoeken.

Ladakh – Ladakh ligt in het uiterste noorden van India en wordt omringd door de spectaculaire bergtoppen van de Himalaya. Het gebied is in de wintermaanden ijskoud en grotendeels afgesloten van de buitenwereld, waardoor je Ladakh juist het beste tijdens de warmere en overwegend droge moessonmaanden kunt bezoeken. Het beste weer heb je in de maanden juni en juli.

Meghalaya – Als je van regen houdt, zul je tijdens de natte maanden een geweldige tijd hebben in de oostelijke deelstaat Meghalaya, waar je onder meer de natste plek ter wereld vindt. Tijdens de moesson wordt de heuvelachtige, groene deelstaat nog mooier en groener, waardoor je gegarandeerd je ogen zult uitkijken.

Rajasthan – Ook Rajasthan heeft een regenseizoen, al kun je dat bijna niet vergelijken met de rest van India. In tegenstelling tot de meeste andere deelstaten valt er hier tijdens de moesson namelijk maar weinig regen en aangezien het een stuk rustiger en goedkoper is dan tijdens het hoogseizoen, is Rajasthan juist een ideale bestemming voor tijdens de moesson. Het is in Rajasthan meestal wel erg heet en klam tijdens de natte maanden.

Tamil Nadu – Van juni tot en met september heeft het zuidwesten van India, zoals Goa en Kerala, een hoop regen te verduren. In het zuidoosten van het land regen het daarentegen dan juist niet zo veel – daar begint het pas echt nat te worden in november en december. Hierdoor is ook Tamil Nadu een goede bestemming als je tussen juni en september in India bent en je de regen zoveel mogelijk wilt ontvluchten.

India bezoeken in de moesson: dit moet je wetenVoorbereidingen
Wanneer je India tijdens het regenseizoen bezoekt, zijn een aantal dingen echt onmisbaar. Dit mag sowieso niet ontbreken in je koffer als je India tussen juni en september bezoekt:
• Waterdichte schoenen. Aangezien de kans groot is dat je door flinke plassen en modderige gebieden moet lopen, zijn deze onmisbaar.
• Een regenhoes voor je backpack. Voorkom dat al je spullen drijfnat worden en bescherm je backpack met een goede, waterbestendige hoes.
• Een paraplu. Geloof me, die wil je hebben als je India tijdens de moesson bezoekt.
• Een regenjas. Ook die wil je liever niet thuis laten als het met bakken uit de hemel valt.
• Een zaklamp. Aangezien de elektriciteit tijdens het regenseizoen regelmatig uitvalt, is het slim om altijd een zaklamp achter de hand te hebben.
• Anti-insect spray. Muggen vinden het regenseizoen fantastisch, dus smeer je goed in.
• Waterproof hoesjes. Soms regent het zo hard dat je binnen twee minuten volledig doorweekt bent. Neem daarom hoesjes mee die je dicht kunt zippen, zodat je je telefoon, paspoort en portemonnee kunt beschermen.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.