Zo voorkom je acute hoogteziekte in Ladakh

Zo voorkom je acute hoogteziekte in Ladakh

Veel mensen die naar Ladakh gaan, krijgen last van hoogteziekte. Ontdek hier de 4 beste tips om te voorkomen dat je acute hoogteziekte krijgt in Ladakh.
Veel mensen die naar Ladakh gaan, krijgen last van hoogteziekte. Ontdek hier de 4 beste tips om te voorkomen dat je acute hoogteziekte krijgt in Ladakh.
Veel mensen die naar Ladakh gaan, krijgen last van hoogteziekte. Ontdek hier de 4 beste tips om te voorkomen dat je acute hoogteziekte krijgt in Ladakh.

Veel mensen krijgen last van acute hoogteziekte als ze Ladakh bezoeken, zeker als ze met het vliegtuig komen. Omdat je tijdens je reis natuurlijk niet dagenlang met hoofdpijn en misselijkheid op bed wilt liggen, zijn hier een aantal tips om te voorkomen dat je last krijgt van hoogteziekte als je naar Ladakh gaat.

Acute hoogteziekte – ook wel Acute Mountain Sickness (AMS) genoemd – kan optreden als je te snel in hoogte stijgt. Vooral mensen die met het vliegtuig naar Ladakh gaan hebben er last van, omdat hun lichaam niet rustig heeft kunnen wennen aan de hoogtestijging en de verminderde zuurstof in de lucht. Vanaf ongeveer 3000 meter krijgt 10 tot 25 procent van de mensen last van hoogteziekte en aangezien Leh op ruim 3500 meter hoogte ligt, voelen veel mensen zich de eerste dagen na aankomst niet helemaal goed.

De meeste mensen hebben op deze hoogte alleen last van milde symptomen, waaronder:
• Hoofdpijn
• Misselijkheid en weinig eetlust
• Moeite met slapen
• Een lusteloos gevoel
• Moeite met ademhalen of een onregelmatige ademhaling

De symptomen van acute hoogteziekte kunnen ook ernstiger zijn – zoals verlammingsverschijnselen, bloed ophoesten en ernstige benauwdheid – maar deze treden vaak pas op vanaf 6000 kilometer. Wanneer je je echt niet goed voelt bij aankomst in Leh is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar een ziekenhuis gaat.

Zo voorkom je acute hoogteziekte in LadakhAcute hoogteziekte voorkomen
Iedereen die ik ken die naar Ladakh is geweest, had in het begin last van hoofdpijn en aangezien ik astma heb, ging ik ervan uit dat ik de eerste dagen ook wat moeite zou hebben met ademen. Maar uiteindelijk hadden we allebei helemaal nergens last van – zelfs niet een klein beetje!

Ik had me van te voren goed ingelezen en heb de volgende 4 tips opgevolgd, die bij ons dus perfect hebben gewerkt.

1. Slik Diamox (acetazolamide)
Dit medicijn versnelt de acclimatisatie, waardoor de kans op hoogteziekte sterk vermindert. Wij namen twee keer per dag – bij het ontbijt en een half uur voor het slapen – 125 mg per persoon en we begonnen twee dagen van te voren. We hebben het de hele reis door geslikt en we hebben beiden geen last van bijwerkingen gehad. Overleg wel eerst met je arts voordat je dit medicijn inneemt.

Gebruik tijdens je reis door Ladakh geen slaapmiddelen. Wanneer je hoofdpijn hebt, kun je wel gewoon paracetamol slikken.

Zo voorkom je acute hoogteziekte in Ladakh
Zo voorkom je acute hoogteziekte in Ladakh

2. Neem een volledige dag rust
Ga de eerste dag niet meteen op pad, maar blijf in je hotelkamer of ga in een cafeetje zitten. Wij zijn na aankomst in Leh wat gaan eten in het hotel en zijn vervolgens drie uur op bed gaan liggen om wat te slapen en te lezen. Vervolgens zijn we een klein stukje gaan wandelen naar een cafeetje voor warme chocolademelk en daarna zijn we weer naar het hotel gegaan. Anderen die tegelijk met ons aankwamen, zijn meteen naar de Leh Main Market gegaan en die hadden allemaal last van hoofdpijn ’s avonds.

3. Drink veel water
Omdat er weinig zuurstof in de lucht is, verlies je meer vocht met ademen. Het is daarom belangrijk dat je veel water drinkt, ook als je geen dorst hebt. Wij dronken elke dag 3 tot 4 liter water per persoon. Drink de eerste dagen ook zeker geen alcohol en wanneer je na een aantal dagen toch wat wilt drinken, houd het dan beperkt.

Zo voorkom je acute hoogteziekte in Ladakh4. Eet veel goede koolhydraten
Je lichaam heeft op grote hoogte veel energie nodig, dus ook als je weinig eetlust hebt, is het belangrijk dat je voldoende eet en dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt het best niet al te veel vetten innemen en juist veel goede koolhydraten, zoals groenten, fruit en granen, eten.

Heb jij wel eens last van hoogteziekte gehad?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Ladakh.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Leh. Prijzen vanaf €10 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.