India on a budget: zo reis je het goedkoopst

India on a budget: zo reis je het goedkoopst

India is ontzettend goedkoop, maar het kan altijd nóg goedkoper. Hier zijn 10 handige tips om kosten te besparen en on a budget door India te reizen.
India is ontzettend goedkoop, maar het kan altijd nóg goedkoper. Hier zijn 10 handige tips om kosten te besparen en on a budget door India te reizen.
India is ontzettend goedkoop, maar het kan altijd nóg goedkoper. Hier zijn 10 handige tips om kosten te besparen en on a budget door India te reizen.

India staat bekend als één van de goedkoopste landen ter wereld, maar met je vlucht, vervoer, hotels en alle entreetickets kunnen de kosten toch nog aardig oplopen. Wanneer je niet al te gek doet, zul je in India alsnog veel minder kwijt zijn dan in de meeste andere landen, maar als je echt on a budget wilt reizen, zijn hier 10 tips om je reis door India zo goedkoop mogelijk te houden.

Lees ook: Hoeveel kost een reis door India?

1. Reis in het laagseizoen
Door India in het laagseizoen te bezoeken, bespaar je niet alleen een hoop geld op hotels; je bent ook in een veel betere positie om te onderhandelen op markten en met riksja’s. Een extra voordeel: op veel plekken is het ook een stuk rustiger en soms heb je prachtige bezienswaardigheden bijna voor jezelf. Over het algemeen is het laagseizoen in India van april tot en met september. Het laagseizoen per gebied kun je bij Landinformatie vinden.

Lees ook: India bezoeken in het regenseizoen: dit moet je weten

2. Kies de juiste bestemmingen
Niet alle bestemmingen in India zijn even goedkoop. In Rajasthan en Goa kun je over het algemeen veel goedkoper rondreizen dan in bijvoorbeeld Ladakh of de Andaman Eilanden. Om een idee te krijgen van hoeveel een reis door Rajasthan ongeveer kost, kun je het artikel 12 dagen Rajasthan: dit waren onze kosten lezen en in dit artikel kun je lezen hoe duur een vakantie naar Goa ongeveer is.

India on a budget: zo reis je het goedkoopst3. Kies voor hostels of Airbnb
Voor een prima tot goed hotel ben je in India vaak maar 20 tot 30 euro per nacht kwijt. Maar als je echt op je geld moet letten, kun je beter voor hostels kiezen, waar je meestal maar 1 tot 5 euro per nacht betaalt. Zie je het niet echt zitten om op een slaapzaal te liggen? Dan is Airbnb een goede en goedkope optie. Voor een paar euro per nacht kun je een prima kamer boeken én je kunt meteen contact leggen met de locals.

Tip: Via deze link krijg je 30 euro korting op je eerste Airbnb boeking!

4. Ga voor non-ac
Voor airco betaal je relatief veel geld in India. Een kamer met airconditioning kost vaak twee en soms zelfs drie keer zoveel als kamers met alleen een ventilator. En hetzelfde geldt voor bus- en treintickets; voor airco betaal je altijd een stuk meer. In april of mei is een airco op je kamer wel echt fijn, maar als je in de winter in India bent, koelt het in de avond flink af en heb je echt geen ac nodig.

5. Kies de sleeper class
We hebben allemaal wel de horrorverhalen over het openbaar vervoer in India gehoord, maar dat is echt achterhaald. De treinen zijn nog steeds niet van Europese kwaliteit, maar ze zijn wel echt gewoon prima en het is nergens voor nodig om een chauffeur te boeken. Er zijn verschillende klassen in de trein en de meeste toeristen gaan voor 3A, 2A of 1A. Maar wil je echt cheap door India reizen, dan kun je ook prima voor de sleeper class kiezen. Het is net zo veilig, maar iets minder comfortabel dan de duurdere klassen. Al is het echt wel te doen, ook voor een nacht.

Lees ook: Alles wat je moet weten over treinreizen in India

India on a budget: zo reis je het goedkoopst6. Neem de bus
Wanneer je zo goedkoop mogelijk wilt reizen, laat je taxi’s waarschijnlijk al links liggen en kies je voornamelijk voor riksja’s. Maar als je het écht heel goedkoop wilt doen, moet je de lokale bus nemen. Zelfs voor ritjes van een paar uur, betaal je hier vaak nog geen euro voor.

7. Eet vegetarisch
Een paar weekjes vlees laten staan, vermindert niet alleen je kans op de beruchte Delhi Belly; het scheelt je vaak ook de helft van de prijs. Voor een vegetarische thali betaal je meestal zo’n 150 roepies, terwijl een thali met vlees al snel het dubbele kost. Het zelfde geldt voor curries en westerse gerechten.

India on a budget: zo reis je het goedkoopst
India on a budget: zo reis je het goedkoopst

8. Vergeet koffie
Koffie is in India een stuk goedkoper dan in Nederland – zelfs verse bonenkoffie kost vaak maar een euro. Maar voor de full Indian experience kun je beter de koffie even vergeten en voor chai gaan, de beroemde Indiase kruidenthee met melk en suiker. Het is niet alleen onwijs lekker, het kost je vaak ook maar 5 tot 15 roepies per bekertje.

9. Probeer altijd af te dingen
Waar je ook bent in India, het is overal normaal om af te dingen. In eerste instantie wordt daarom altijd te veel gevraagd, zeker aan toeristen, en door goed te onderhandelen kun je een hoop geld besparen. Als je hard je best doet, kun je vaak zelfs de prijs halveren. Je kunt afdingen op eten, souvenirs en riksja’s, maar ook in hotels is het vaak mogelijk. In de supermarkt kan het niet; daar staan de prijzen altijd op de producten.

India on a budget: zo reis je het goedkoopst10. Pin het maximale
Bij de meeste pinautomaten kun je maximaal 10.000 roepies per keer pinnen. Aangezien je €2,25 transactiekosten betaalt, kun je het beste altijd het maximale bedrag pinnen. Wanneer je 4 keer 10.000 pint in plaats van 8 keer 5.000 heb je toch al gauw weer een tientje bespaard.

Wat is het goedkoopste land waar jij bent geweest? Ben je in India geweest? Zo ja, heb jij toen op erg je budget gelet?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de pagina met landinformatie.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in India. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.