D
elhi is een stad vol geuren, kleuren en indrukken, gevuld met mooie paleizen en eeuwenoude monumenten. Wandel door de chaotische straatjes, verwonder je over de prachtige gebouwen, bewonder de kleurrijke bevolking en laat je meevoeren op een indrukwekkende reis door een historisch verleden en een levendig heden.

Info

Delhi bestaat uit twee delen: Old Delhi en New Delhi, het deel dat nu officieel als hoofdstad geldt. Het oude Delhi is een wirwar van straatjes, waar het krioelt van de mensen, koeien en riksja’s en waar je beroemde bezienswaardigheden zoals het Rode Fort vindt. New Delhi is een stuk rustiger, zowel qua drukte als qua lawaai. In dit deel vind je mooie parken, brede lanen en luxe winkelcentra.

Delhi is gebouwd op de ruïnes van zeven steden en is volgens de legende gesticht rond 1200 voor Christus. In de zeventiende eeuw was Delhi – afgewisseld met Agra – de hoofdstad van het Mogolrijk, waardoor je in het oude deel van de stad veel historische bezienswaardigheden uit die tijd tegenkomt. Tussen de zeventiende en negentiende eeuw werd het oude Delhi de hoofdstad van de moslims, wat de vele moskeeën en andere Islamitische monumenten in de miljoenenstad verklaart.

De metropool heeft ruim 14 miljoen inwoners, wat het na Mumbai de grootste stad van India maakt. Delhi is het centrum van de regering en krijgt door de talloze universiteiten, musea en theaters ook steeds meer naam als culturele stad. Sinds de jaren ’90 hebben veel multinationals zich in Delhi gevestigd.

Beste reistijd: 
Oktober tot en met maart.
Vliegen op: Delhi (8 uur).

Bezienswaardigheden

Vanwege haar rijke geschiedenis zijn er in Delhi prachtige bezienswaardigheden en talloze historische monumenten te vinden. De meesten vind je in Old Delhi, al is er ook genoeg moois te zien in New Delhi. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad:

Het Rode Fort – Het Rode Fort, ook wel Lal Quila genoemd, is een immens complex in Old Delhi, dat haar naam dankt aan de massieve muren van rood zandsteen. Het is in de zeventiende eeuw gebouwd door Shah Jahan, de Mogolkeizer die ook de Taj Mahal liet bouwen. Binnen de muren van het fort vind je marmeren badhuizen, paviljoenen, een museum en de overdekte bazaar Chatta Chowk. Het enorme monument wordt vanwege de creatieve architectuur beschouwd als hoogtepunt van de Mogolse cultuur en staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Qutub Minar – Deze 73 meter hoge toren werd in 1193 gebouwd door Qutb-ud-din Aybak, de eerste Islamitische heerser van Delhi. Nadat hij de Hindoeïstische koning had verslagen, liet hij – om de Islamtische overwinning te vieren – dit bijzondere monument neerzetten. Qutub Minar is de hoogste toren van India en het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen, versierd met balkons. De toren is onderdeel van de Quwwat-ul-Islam Masjid, een indrukwekkende ruïne die bekend staat als oudste moskee van India.

Jama Masjid– Jama Masjid is de grootste moskee van India en trekt jaarlijks talloze bezoekers, onder meer vanwege het spectaculaire uitzicht vanuit de minaret. De moskee is gebouwd van rood zandsteen en marmer en vertoont zowel elementen van de Hindoeïstische als Islamitische architectuur. Dit is onder meer te zien in de gebedszaal, waar 260 pilaren zijn bedekt met Hindoeïstische gravures.

India Gate – De India Gate is het nationale monument van India en is in 1931 gebouwd om de Indiase soldaten te herdenken die in diverse oorlogen gesneuveld zijn. De 42 meter hoge poort staat in het nieuwe deel van Delhi en onder de boog vind je de Amar Jawan Jyoti, de eeuwig brandende vlam. In de avonduren zijn het gedenkteken en de omringende fonteinen verlicht en vult het grasveld ernaast zich met straatartiesten, verkopers en picknickende families.

Lotus Temple – Deze tempel heet officieel het Baha’i House of Worship, maar wordt vanwege de architectuur ook wel de Lotus Temple genoemd. De toeristische attractie is namelijk gebouwd in de vorm van een half geopende lotus – een symbool van vrede en sereniteit en de nationale bloem van India. Het gebedshuis is open voor alle godsdiensten en er zijn geen ceremonies of rituelen; iedereen kan zijn of haar geloof op zijn eigen manier beleven. De tempel wordt elke dag door ongeveer 10.000 mensen bezocht.

Humayun’s Tomb – Dit prachtige grafmonument werd in de zestiende eeuw gebouwd als rustplaats voor Humayun, de tweede heerser van het Mogolrijk en de beroemdste en meest vereerde keizer van Delhi. Het enorme mausoleum is gebouwd van rood zandsteen en marmer en is het eerste specifieke voorbeeld van de Mogol architectuur in India. Humayun’s Tomb wordt omringd door een symmetrische, vierkante tuin, waar later meerdere graftombes op zijn gebouwd. Net als de Tombe van Itimad-ud-Daula in Agra diende het gebouw als inspiratiebron voor de Taj Mahal.

Reizen naar Delhi

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Delhi. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Delhi. Retourtje vanaf €394 →

Reisgidsen

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Delhi en India. Meer informatie →