6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar

6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar

Aan de rand van de woestijn, omgeven door heuvels en valleien, ligt het slaperige stadje Pushkar. In tegenstelling tot de meeste Indiase steden kun je hier op je gemak door de sfeervolle straatjes slenteren of in alle rust de vele rituelen bij het heilige meer bewonderen. Wanneer je Pushkar bezoekt, moet je deze 6 dingen sowieso doen.

Lees ook: Reisgids Pushkar: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Wandel langs het Pushkar Lake
Dit heilige meer ligt in het centrum van de stad en wordt al eeuwenlang elke dag door pelgrims bezocht die hier hun goden offeren en in het heilige water hun zonden wegwassen. Vooral rond zonsopgang en aan het einde van de middag is het druk op de ghats en kun je diverse rituelen en ceremonies bewonderen. Uit respect wordt gevraagd of je je schoenen wilt uitdoen als je over de ghats loopt. Net als in Varanasi, is er ook in Pushkar elke avond een Aarti, een Hindoeïstische ceremonie om de goden te aanbidden.

Lees ook: Het heilige meer van Pushkar

6 dingen die je zeker moet doen in PushkarGa tempel hoppen
Pushkar is maar een klein stadje, maar er zijn maar liefst meer dan 500 tempels te vinden. De bekendste tempel is de ruim 2000 jaar oude Brahma Temple, één van de weinige tempels in India die gewijd is aan Lord Brahma. Wanneer je deze tempel wilt bezoeken, moet je wel je tas en camera achterlaten. Een andere bekende tempel is de Sikh Temple, een prachtige bouwwerk net buiten de drukte van het centrum.

6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar
6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar

Klim naar de Savitri Temple
Deze tempel ligt op een heuvel, aan de rand van de stad, en biedt een waanzinnig uitzicht over Pushkar en de omringende valleien. Vooral rond zonsopgang en zonsondergang, als de zon langzaam achter de heuvels tevoorschijn komt of juist achter de heuvels zakt, is het uitzicht fenomenaal. Vanaf het meer is het ongeveer een kwartier lopen naar het begin van de trap en vervolgens moet je nog zo’n 15-20 minuten omhoog lopen voordat je boven bent. Wanneer je geen zin hebt om je in het zweet te werken, maar wel van het uitzicht wilt genieten, kun je voor 70 roepies per persoon (2019) ook met de kabelbaan omhoog.

Lees ook: Must-do in Pushkar: hiken naar de Savriti Temple

6 dingen die je zeker moet doen in PushkarBezoek de Pushkar Camel Fair
Elk jaar in oktober of november verandert het normaal zo rustige Pushkar in een spectaculaire attractie. Van kamelen races tot vliegen in een luchtballon en van het verkopen van kamelen en geiten tot uitbundige parades – tijdens de Camel Fair is er meer dan genoeg te beleven in Pushkar. Het event trekt elk jaar zo’n 400.000 toeristen en er worden gemiddeld zo’n 11.000 kamelen en paarden verhandeld. Omdat de fair zo populair is, moet je er wel op rekenen dat je een stuk meer betaalt voor vervoer en accommodaties dan normaal.

6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar
6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar

Dineer op een rooftop restaurant
Sluit je dag in Pushkar in stijl af door te dineren bij één van de vele rooftop restaurants. Er zijn verschillende restaurants die je een fantastisch uitzicht op het meer en de ghats bieden, maar Lake View Hotel en Sanjay zijn de bekendsten. Sanjay is redelijk basic, maar het eten en het uitzicht maken dat helemaal goed.

6 dingen die je zeker moet doen in PushkarGeniet van de street food
Meestal raad ik aan om in India street food over te slaan, maar Pushkar is een ander verhaal. Dit stadje staat namelijk bekend om de heerlijke falafel en de verse juices en smoothies die je bij de kraampjes op straat kunt kopen. Omdat dit zo populair is, is er veel verloop en zijn de ingrediënten eigenlijk altijd vers en goed.

6 dingen die je zeker moet doen in Pushkar

Zou jij Pushkar willen bezoeken?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Pushkar. Prijzen vanaf €2 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.