De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur

De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur

Jodhpur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 7 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jodhpur bent!
Jodhpur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 7 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jodhpur bent!
Jodhpur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 7 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jodhpur bent!

In “de blauwe stad” van Rajasthan vind je talloze restaurantjes en winkeltjes, kom je de vriendelijkste mensen tegen en kun je prachtige gebouwen bewonderen. Jodhpur is een – voor Indiase begrippen – relaxte stad, waar je met gemak een paar dagen rond kunt dwalen. Wanneer je Jodhpur bezoekt, moet je deze 7 dingen zeker niet overslaan.

Lees ook: Reisgids Jodhpur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Wandel door de blauwe stad
Jodhpur wordt ook wel de blauwe stad van Rajasthan genoemd, vanwege de vele blauw geverfde huizen in de stad. Althans, in een klein deel van de stad. In het grootste deel van Jodhpur moet je namelijk echt zoeken naar een beetje blauw. Er is eigenlijk nog maar één wijk waar je nog een hoop blauwe gebouwen vindt en dat is Brahmapuri, een stadsdeel ten westen van het fort. Hier staan nog talloze blauwe huisjes, al wordt dat helaas steeds minder omdat steeds meer inwoners hun huis in een andere kleur verven.

Er gaan verschillende verhalen rond over waarom de huizen blauw geverfd zijn, bijvoorbeeld dat het tegen muggen werkt of dat het verkoeling geeft in de hitte. Maar volgens de mensen in Jodhpur klopt daar niets van; zij zeggen dat de Brahmanen, de priesterlijke en hoogste kaste in India, besloten hun huizen blauw te verven voor de herkenbaarheid. Op die manier wisten de inwoners van Jodhpur meteen dat een blauw huis een Brahmanenhuis was.

De straten in Brahmapuri zijn erg smal en niet toegankelijk voor voertuigen, maar je kunt je met een riksja of taxi aan de rand van de wijk af laten zetten. Je kunt er ook naartoe lopen; vanaf de Sardar markt doe je er ongeveer 20 minuten over. Een andere optie is via het Mehrangarh fort. Het fort heeft twee uitgangen en wanneer je via de uitgang aan de kant van het ziplinen het fort uit gaat, kom je meteen in Brahmapuri.

De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur
De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur
De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur

Ga ziplinen bij het fort
Eén van de gaafste dingen die je kunt doen in Jodhpur is ziplinen met Flying Fox. Terwijl roofvogels boven je hoofd cirkelen, apen langs je heen slingeren en je een fantastisch uitzicht op de blauwe stad hebt, glijd je in kleine groepjes van punt naar punt. In totaal ga je zes keer ziplinen, waarvan de laatste echt spectaculair is. En je hoeft niet bang te zijn dat het verkeerd gaat; je doet eerst een oefenrondje op de grond en er gaan twee instructeurs mee die goed de tijd voor je nemen.

Goed om te weten
Het kan erg heet zijn in Jodhpur, dus ik raad aan om één van de eerste twee of één van de laatste twee mogelijkheden te kiezen. Wij namen die van 10.30 uur en toen was het eigenlijk al te heet. Je krijgt water tijdens het ziplinen, maar dat is echt minimaal. Je kunt daarom beter zelf een fles water meenemen. En draag geen rok of jurk; vanwege het tuigje moet je echt een broek aan.

Praktische informatie
Je komt bij het beginpunt door de hoofdingang van het fort te nemen en dan de bordjes te volgen naar de andere kant van het fort. Wanneer je via de andere ingang komt, vind je het al snel aan je linkerhand. Voor het ziplinen betaal je 1750 (online) of 1899 (ter plekke) roepies (2019). Van november tot en met maart kan het erg druk zijn en is het slim om online te boeken. Op de website van Flying Fox kun je meer informatie vinden.

Lees ook: Aanrader in Jodhpur: ziplinen bij het Mehrangarh Fort

De 7 leukste bezienswaardigheden in JodhpurBewonder het Mehrangarh fort
Dit gigantische fort ligt op een 150 meter hoge heuvel en torent daardoor boven de blauwe stad uit, wat een sprookjesachtig plaatje oplevert. Het fort is rijkversierd, bevat een groot en interessant museum en heeft muren van maar liefst 21 meter breed en 36 meter hoog – wat ontzettend indrukwekkend is. Loop na je rondje door het fort ook zeker naar het zipline punt; vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de blauwe stad.

Praktische informatie
Het fort is elke dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en een kaartje kost 600 roepies per persoon (2019). Wanneer je een camera hebt, betaal je daar ook 100 roepies voor (2019).

De 7 leukste bezienswaardigheden in JodhpurStruin over de Sardar markt
Met de beroemde klokkentoren als middelpunt is de Sardar markt makkelijk te vinden. Deze markt ligt in het centrum van de stad en je vindt er talloze kraampjes met de meest uiteenlopende spulletjes. Het leukste aan de markt vond ik dat de locals zelf hun spullen hier kopen en je daardoor echt hun cultuur binnenstapt. Loop ook vooral ’s avonds nog een rondje; het is dan erg druk, maar ook erg gezellig. En wanneer je zin hebt in een goede kop koffie kun je terecht bij Café Royal, midden op het plein. Hier kun je van een drankje genieten terwijl je uitkijkt op de markt en de toren.

De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur
De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur

Bezoek Jaswant Thada
Dit prachtige memorial van wit marmer wordt ook wel de Taj Mahal van Marwar genoemd en is gebouwd ter herinnering aan Maharadja Jaswant Singhji II. Het ligt in een rustig natuurgebied, op een kleine 10 minuten lopen van het fort. Van binnen is het niet heel bijzonder, maar de buitenkant is waanzinnig mooi. Daarnaast is het ook een heerlijke plek om even te ontsnappen aan al het getoeter en rumoer op straat.

De 7 leukste bezienswaardigheden in JodhpurBeklim de treden van Toorji Ka Jhalra
Vlakbij de Sadar markt ligt Toorji Ka Jhalra, een oude waterbron met diepe trappen naar het water. Eeuwenlang haalden de inwoners van Jodhpur hier hun drinkwater, maar tegenwoordig gebruiken kinderen het vooral om af te koelen op het heetst van de dag.

De 7 leukste bezienswaardigheden in JodhpurBewonder het fort vanaf één van de vele rooftop restaurants
Wanneer je een mooi zicht wilt hebben op het fort én heerlijk wilt eten, raad ik aan om naar Indigo, Indique of The Curry, het hoogste rooftop restaurant van de stad, te gaan. Hier kun je van betaalbare en ontzettend goede gerechten genieten, terwijl je over de stad uitkijkt en de zon achter het fort kunt zien verdwijnen.

De 7 leukste bezienswaardigheden in JodhpurWelke van de 7 zou jij het allerliefste doen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jodhpur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.