6 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Jaisalmer

6 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Jaisalmer

Jaisalmer heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 6 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jaisalmer bent!
Jaisalmer heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 6 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jaisalmer bent!
Jaisalmer heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 6 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jaisalmer bent!

Als je ergens in India de duizend-en-één-nacht sfeer kunt proeven, is het in Jaisalmer, een honingkleurige stad in de woestijn, waar mannen met kleurrijke tulbanden het straatbeeld bepalen en een gigantisch fort boven alles uittorent. Hier kun je ontspannen door de smalle straatjes struinen en genieten van de eindeloze vergezichten in de woestijn. Wanneer je het meeste uit Jaisalmer wilt halen, mogen deze 6 bezienswaardigheden zeker niet op je lijstje ontbreken.

Lees ook: Reisgids Jaisalmer: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Struin door Fort Jaisalmer
Jaisalmer heeft een sprookjesachtige uitstraling en dat komt vooral door het gigantische fort, dat hoog boven de stad uittorent. Het is één van de grootste forten ter wereld en wat vooral bijzonder is, is dat er nog steeds zo’n 3000 mensen in het fort wonen. Het is gemaakt van geel zandsteen, waardoor het net een groot zandkasteel lijkt – zeker als de zon ondergaat en het fort een prachtige gouden gloed krijgt.

Fort Jaisalmer is zo groot dat je met gemak een paar uur door de smalle straatjes kunt wandelen – zeker als je regelmatig stopt bij één van de vele toeristenwinkeltjes. Daarnaast zijn er ook een aantal bezienswaardigheden in het fort – zoals schitterende haveli’s, diverse jain tempels en het koninklijke paleis – en vind je er leuke café’s en restaurants. Vanwege de vele hotels, winkeltjes en bezienswaardigheden heeft het fort een toeristische sfeer, maar wel op een leuke manier.

Praktische informatie
Het fort zelf is gratis. Wanneer je de jain tempels wilt bezoeken, kost dat 200 roepies per persoon (2019) en het paleis kost 500 roepies per persoon (2019). De tempels zijn geopend van 8.00 tot 12.00 uur, maar toeristen mogen er pas vanaf 11.00 uur in. Het paleis kun je van 9.00 tot 18.00 uur bezichtigen.

6 dingen die je niet mag missen in JaisalmerGa haveli-hoppen
In het fort, maar ook daarbuiten staan diverse prachtige haveli’s. Deze oude, traditionele huizen zijn rijkversierd en werden eeuwenlang bewoond door de Indiase elite. De mooiste en meest bekende haveli’s zijn de Patwon Ki Haveli, de Nathmal Ki Haveli en de Salim Sing Ki Haveli. De Patwon Ki Haveli en de Salim Sing Ki Haveli kun je voor 100 roepies per persoon en 100 roepies per camera (2019) van binnen bekijken. De Nathmal Ji Ki Haveli kun je gratis bezichtigen. De haveli’s zijn tot 18.00 uur geopend.

6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer
6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer

Dwaal over de kleurrijke marktjes
In Jaisalmer zijn talloze winkeltjes en marktjes, waar je de mooiste handgemaakte souvenirs kunt kopen. Van houten beeldjes tot kleurrijke jurken en van zilveren enkelbandjes tot tassen van kamelenleer; je vindt het er allemaal. Mijn ervaring is dat ze over het algemeen een redelijke bedrag vroegen en veel verkopers dus ook absoluut niet omlaag wilden gaan in prijs. Toch zou ik wel altijd proberen af te dingen, aangezien er altijd wat verkopers zijn die wel met een toeristenprijs komen.

6 dingen die je niet mag missen in JaisalmerBezoek Vyas Chattri
Dit oude crematorium ligt tegen de woestijn aan, in het noordwesten van de stad. Er staan verschillende grafmonumenten en grafstenen, als een vorm van respect voor de mensen die hier zijn gecremeerd. Het is een bijzondere en mysterieuze plek, zeker als je bedenkt dat er nog steeds mensen gecremeerd worden – al zijn dat er tegenwoordig maar een paar per jaar. Ondanks het bizarre idee dat je op een plek loopt waar misschien niet zo lang geleden een lijk is verbrand, is het wel mooi om te zien, zeker tijdens zonsondergang.

Goed om te weten
Wanneer je vanuit de stad komt, kom je in eerste instantie bij een dicht hek. Dit betekent niet dat het gesloten is; je moet naar de grote weg toe, daar rechts afslaan en vervolgens kom je bij de juiste ingang.

Praktische informatie
Entree voor Vyas Chattri kost 100 roepies persoon en 100 roepies per camera (2019). Het is elke dag geopend van 8.00 tot 19.00 uur.

6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer
6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer

Dinner with a view
In het fort zitten er paar fantastische restaurantjes, vaak met een prachtig uitzicht over de stad. En ook in de stad vind je een paar hele goede restaurants, die juist weer uitkijken op het fort. Mijn favoriete restaurants in het fort waren Shanti The Peace en The Panorama en mijn favoriete koffietentje was Kuku Coffee House, waar je heerlijke koffie en een mooi uitzicht over de stad hebt. Buiten het fort heb ik heel goed gegeten bij Romany en Lalgarh Palace, die beiden een schitterend uitzicht op de stad en het fort bieden.

6 dingen die je niet mag missen in JaisalmerGa per kameel de woestijn in
Op een uurtje rijden van Jaisalmer kun je per kameel of met een jeep de Tharwoestijn in. Er zijn talloze touroperators die safari’s van een paar uur tot woestijntochten van een paar dagen aanbieden – afhankelijk van wat jij wilt. Wij hebben voor 950 roepies per persoon een sunset tour van 7 uur geboekt, waarbij we per kameel de woestijn in gingen en vervolgens een waanzinnig mooie zonsondergang hebben gezien.

Ik moet daarbij wel zeggen dat het allemaal echt op z’n Indiaas ging; we kregen niet wat was beloofd, we moesten twee uur wachten in de woestijn en het eten kwam een uur te laat. Daarnaast is de Tharwoestijn zeker geen Sahara; er is veel begroeiing, overal staan windmolens en elektriciteitskabels en het stukje zandduinen is eigenlijk echt maar een klein stukje. Wij vonden het alsnog wel de moeite waard, maar het is wel goed om te weten dat je geen eindeloze zandheuvels moet verwachten en dat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn in de woestijn.

Lees ook: Per kameel de woestijn ontdekken in Jaisalmer

6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer
6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer

Welke van de 6 zou jij het liefste zien of doen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaisalmer. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.