5 dingen die je móet doen in Jaipur

5 dingen die je móet doen in Jaipur

Jaipur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 5 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jaipur bent!
Jaipur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 5 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jaipur bent!
Jaipur heeft talloze prachtige bezienswaardigheden, maar deze 5 bezienswaardigheden mag je écht niet missen als je in Jaipur bent!

Jaipur is een stad vol magie, waar je prachtige tempels, levendige bazaars en schitterende paleizen en forten vindt. De chaotische straten zijn gevuld met rijkversierde vrouwen, mannen met enorme snorren en tulbanden, talloze riksja’s en uiteraard de vele heilige koeien. Genoeg te zien dus in “de roze stad van India”. Als je Jaipur echt op haar mooist wilt zien, mogen deze 5 bezienswaardigheden zeker niet ontbreken.

Lees ook: Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Struin door het Amber fort
Het Amber Fort – ook wel Fort Ajmer genoemd – is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van India. En niet voor niets: in het kasteel vind je prachtige paleizen, tuinen en hallen, de één nog mooier dan de ander. Het paleizencomplex ligt op ongeveer twintig minuten rijden van het centrum en je kunt het beste een taxi of riksja – 200 tot 300 roepies is een goede prijs – pakken om er te komen. Je kunt voor 25 roepies ook de bus nemen vanaf de Hawa Mahal. De meeste chauffeurs rijden je naar de parkeerplaats aan de achterkant van het fort, maar het is leuker om je af te laten zetten bij het meer. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het kasteel en op de versierde olifanten die de heuvel op en af lopen.

Omdat er elke dag duizenden toeristen naar het fort komen, kan het erg druk zijn. Doordeweeks schijnt het een stuk rustiger te zijn dan in het weekend en als je echt rustig wilt rondstruinen, kun je het beste vlak na openingstijd of rond lunchtijd komen. Je mist dan helaas wel de olifanten; die zijn er alleen van 9.00 tot 11.00 uur.

Goed om te weten
In het fort vind je talloze gangetjes waar je doorheen kunt dwalen. Veel bewakers willen je maar al te graag de weg wijzen of je naar een mooi uitzichtpunt brengen en uiteraard verwachten ze daar een flinke fooi voor. Wanneer je daar geen zin in hebt, kun je het beste duidelijk ‘nee’ zeggen en meteen doorlopen.

Praktische informatie
Het Amber Fort is elke dag geopend van 8.00 tot 17.30 uur en de entree kost 550 roepies per persoon (2019). Bij de ingang zit een klein cafeetje waar je drinken kunt kopen en bij de uitgang vind je een Café Coffee Day, waar je eventueel ook een broodje kunt eten.

Lees ook: Aanrader in Jaipur: het Amber Fort

5 dingen die je móet doen in Jaipur
5 dingen die je móet doen in Jaipur

Koop souvenirs op de bazaar
Het oude centrum van Jaipur is eigenlijk één grote markt. Overal vind je winkeltjes met kleurrijke sjaals, handgemaakte sieraden en prachtige decoratie, uiteraard inclusief schreeuwende koopmannen en een paar koeien. De bekendste bazaars zijn de Johari Bazar aan de hoofdweg en de Bapu Bazar vlak achter de hoofdweg. Aarzel niet om af te dingen; aan toeristen wordt vaak de hoofdprijs gevraagd en je kunt eigenlijk altijd wel een derde van de prijs af praten. De bazaars zijn wel ontzettend druk en het verkeer is één grote chaos, dus kijk goed waar je loopt en let op je waardevolle spullen.

5 dingen die je móet doen in JaipurAapjes kijken bij de Galta Ji Temple
Dit gigantische tempelcomplex ligt net buiten de stad en wordt al eeuwenlang bezocht door pelgrims. In het complex vind je namelijk een natuurlijke waterbron, die volgens de Hindoes genezende krachten bezit. Het bronwater is verdeeld over zeven baden en elke dag wassen pelgrims zich met het heilige water om zo hun zonden van zich af te spoelen.

Maar de échte reden om Galta Ji te bezoeken, zijn natuurlijk de honderden nieuwsgierige aapjes die er wonen. De meesten vind je aan het einde van het complex, bij de tempel in de rotsen. De apen zijn inmiddels gewend aan toeristen en zijn dus redelijk tam, al vinden ze het af en toe nog wel leuk om je te bespringen. Om de meeste apen te kunnen zien, kun je het beste aan het einde van de middag komen, als ze naar de tempels komen om te eten en te rusten. Daarna kun je ook meteen doorlopen naar de Sun Temple, waar je een prachtig uitzicht op de stad hebt, zeker tijdens zonsondergang.

De meeste toeristen komen voor de apen, maar sla ook vooral de rest van het complex niet over. Deze tempels worden allemaal nog gebruikt en de heilige sadhu’s leiden je graag rond, om je vervolgens te zegenen met een stip op je hoofd. Ze verwachten uiteraard wel een donatie.

Goed om te weten
Er zijn twee ingangen. Wanneer je de hoofdingang neemt, sta je meteen tussen de tempels. De route naar deze ingang is alleen niet zo makkelijk voor riksja’s, dus die zetten je vrijwel allemaal af aan het einde van de Surjapol Bazar road. Je moet dan eerst een heuvel over – wanneer je op de heuvel naar links afslaat, kom je bij de Sun Temple – en na zo’n twintig minuten kom je bij Galta Ji.

Praktische informatie
Galta Ji is elke dag geopend van 5.00 tot 21.00 uur en de entree kost 50 roepies per persoon (2019). Ze vragen ook 50 roepies voor een fotocamera en videocamera.

5 dingen die je móet doen in Jaipur
5 dingen die je móet doen in Jaipur

Geniet van de zonsondergang vanaf het Nahargarh Fort
De zonsondergang bij de Sun Temple is mooi, maar niets verslaat het uitzicht vanaf het Nahargarh Fort. Dit fort ligt op een heuvel, aan de voet van de stad, waardoor je vanaf het sunset point een fantastisch uitzicht over Jaipur hebt. Ook vanuit het fort zelf heb je een prachtig uitzicht. Je kunt het dak van het Madhavendra paleis op en vanaf hier kun je de hele stad zien – eigenlijk nog beter dan vanaf het uitzichtpunt. Het paleis sluit alleen om 17.30 uur, waardoor je vanaf hier niet de zonsondergang kunt zien.

Praktische informatie
Het Nahargarh Fort is elke dag geopend van 10.00 tot 17.30 en de entree kost 200 roepies per persoon (2019).

Lees ook: Hoogtepunt in Jaipur: zonsondergang bij het Nahargarh Fort

5 dingen die je móet doen in JaipurDrink koffie met uitzicht op de Hawa Mahal
Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Jaipur is de Hawa Mahal, een bijzonder paleis met bijna duizend ramen, nissen en balkons. Volgens de legende konden de haremvrouwen van de koningen zo over de stad uitkijken, zonder dat ze zelf gezien werden. Het gebouw ligt aan de hoofdweg en een deel van de stoep is afgezet om foto’s te kunnen maken. Maar wanneer je het paleis echt goed wilt zien, moet je naar de overkant van de straat. Daar vind je het Wind View Café, een rooftop restaurant met een geweldig uitzicht op de Hawa Mahal én goede koffie – ook niet onbelangrijk.

Praktische informatie
Het Wind View Café is elke dag geopend van 8.30 tot 20.00 uur. Voor 200 roepies (2019) per persoon kun je ook de Hawa Mahal in en zelf door één van de vele raampjes naar de straat kijken. De Hawa Mahal is geopend van 9.00 tot 17.00 uur en de ingang is aan de achterkant van het gebouw.

5 dingen die je móet doen in Jaipur
5 dingen die je móet doen in Jaipur

Welke van de 5 bezienswaardigheden lijkt jou het leukst?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Jaipur.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaipur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.