24 uur in Delhi: dit mag je niet missen

24 uur in Delhi: dit mag je niet missen

Delhi is een stad vol contrasten, waar chaos en schoonheid elkaar afwisselen. Wanneer je de hoofdstad van India bezoekt, mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen.
Delhi is een stad vol contrasten, waar chaos en schoonheid elkaar afwisselen. Wanneer je de hoofdstad van India bezoekt, mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen.
Delhi is een stad vol contrasten, waar chaos en schoonheid elkaar afwisselen. Wanneer je de hoofdstad van India bezoekt, mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen.

Begin december bezochten we het prachtige, maar vooral ook chaotische Delhi. Omdat we de stad wilden combineren met een bezoek aan Agra, konden we maar één dag in de hoofdstad van India doorbrengen en besloten we alleen het oude deel te bezoeken. We zijn verschillende bezienswaardigheden langsgegaan en in dit artikel vertel ik je wat we van de stad vonden en wat je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Delhi.

Lees ook: Reisgids Delhi: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Wij landden zaterdag begin van de middag en waren rond een uurtje of 3 bij ons hotel in het oude centrum. We hebben meteen onze spullen neergegooid en ons klaargemaakt om de stad te ontdekken. De eerste stop: het beroemde Rode Fort, waar we rond half 4 waren.

Het Rode Fort
Dit gigantische complex ligt naast de heilige rivier Yamuna, aan de rand van Old Delhi. Het werd in de zeventiende eeuw gebouwd door Shah Jahan, de Mogolkeizer die ook de Taj Mahal liet bouwen. In het enorme bouwwerk vind je verschillende gebouwen, waaronder badhuizen, paviljoenen, paleizen en musea. Ook is er een overdekte bazaar. Het fort heeft gigantische muren van rood zandsteen en wordt gezien als een van de architecturale hoogtepunten van het Mogolrijk.

Het klinkt allemaal heel indrukwekkend, maar eerlijk gezegd vonden wij het nogal tegenvallen. Het lijkt totaal niet op een traditioneel fort, zoals de forten in Agra en Rajasthan. Omdat het zo groot is, heb je meer het idee dat je door een groot park aan het dwalen bent, waar her en der een mooi gebouwtje staat. Als je weinig tijd in Delhi hebt, zou ik persoonlijk het fort overslaan.

Praktische informatie:
Het fort is op maandag gesloten en op de overige dagen is het geopend van 9.30 tot 16.30 uur. Entree tot het fort kost 500 roepies per persoon (2019).

24 uur in Delhi: dit mag je niet missen, bezienswaardigheden DelhiVlakbij het Rode Fort staat Jama Masjid, de grootste moskee van India. Vanaf het fort loop je hier in een klein kwartiertje naartoe. Wij waren er rond half 5, een uur voordat de zon onderging.

Jama Masjid
Deze prachtig gedecoreerde moskee staat midden in Old Delhi en werd ook gebouwd door de Mogolheerser Shah Jahan. Het gebedshuis heeft drie poorten en is gebouwd van rood zandsteen en wit marmer. Er staan twee minaretten, van maar liefst veertig meter hoog. In één van de minaretten kun je helemaal naar de top klimmen, wat beloond wordt met een schitterend uitzicht over de oude stad.

24 uur in Delhi: dit mag je niet missen, bezienswaardigheden DelhiWij vonden de moskee echt prachtig en ondanks dat het ontzettend druk was, vonden we het heerlijk om er even rond te lopen. Het hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – was het uitzicht vanaf de minaret. Wij waren de laatste die naar boven mochten – dat was rond 17.00 uur – en konden daardoor net de zon achter de laaghangende smog zien verdwijnen. Zeker een aanrader!

Praktische informatie:
Jama Masjid is dagelijks geopend van 7.00 tot 18.30 uur. Tussen 12.00 en 13.30 uur is het gesloten. Je hoeft niet te betalen om naar binnen te mogen, maar voor een camera betaal je wel 300 roepies (2019). Om de minaret te mogen beklimmen, moet je ook 300 roepies per persoon betalen (2019).

24 uur in Delhi: dit mag je niet missen, bezienswaardigheden DelhiHet fort en de moskee staan in Chandni Chowk, een winkelgebied dat vrijwel heel Old Delhi beslaat. De straten van deze wijk zijn gevuld met winkeltjes en marktkraampjes, waar je de meest uiteenlopende producten kunt vinden. Na de moskee hebben we hier nog een klein rondje gelopen.

Chandni Chowk
Dit winkelgebied bestaat al eeuwenlang en behoort daardoor tot de oudste markten van India. Het is ook één van de drukste gebieden van India en dat is overduidelijk als je er rondloopt. Het krioelt er van de mensen, dieren en riksja’s en zeker in de avonduren is het bijna onmogelijk om door de mensenmassa te lopen.

Ik heb inmiddels al veel gezien van India, maar Chandni Chowk is wel echt next level India. Deze wijk is zoals je India voorstelt als je er nog nooit geweest bent en dan nog keer tien. Tegelijk is het wel dé plek om het echte Indiase leven te ontdekken. Ondanks de drukte vond ik het leuk om er rond te lopen en ik heb me ook geen moment onveilig gevoeld. Ik raad wel aan om hier niet naartoe te gaan als je net in India bent aangekomen. Als je naar Chandni Chowk wilt, kun je dat het beste aan het einde van je reis doen. Wanneer dat niet mogelijk is, raad ik aan om dit deel van Delhi met een gids te bezoeken.

24 uur in Delhi: dit mag je niet missen, bezienswaardigheden Delhi
24 uur in Delhi: dit mag je niet missen, bezienswaardigheden Delhi

Nadat we een halfuur langs de marktjes en bazaars hebben gelopen, zijn we naar ons hotel gegaan om een hapje te eten en te slapen. De volgende ochtend zijn we redelijk op tijd ons bed uitgegaan en na bijna een uur in de auto te hebben gezeten omdat het zo druk op de weg was, waren we rond 10.00 uur bij Humayun’s Tombe.

Humayun’s Tombe
De graftombe van de Mogolkeizer Humayun is een van de best bewaarde Mogol monumenten. Het gebouw is gemaakt van rood zandsteen en wit marmer en wordt omringd door een symmetrische, vierkante tuin, waar later meerdere mausoleums zijn neergezet. De prachtige tombe is in de zestiende eeuw gebouwd en diende als inspiratiebron voor de Taj Mahal.

Ik had niet zoveel verwachtingen bij dit monument, maar was echt positief verrast. Het gebouw is enorm, prachtig en vooral ontzettend indrukwekkend. Daarnaast wordt de rustige tuin goed onderhouden en zijn ook veel van de andere graftombes mooi om te zien. Wij waren hier halverwege de ochtend en toen we aankwamen, waren er maar een paar andere toeristen. Als je van de schoonheid en de rust van het complex wilt genieten, raad ik echt aan om er uiterlijk om 10.00 uur te zijn. Wij hebben hier uiteindelijk bijna twee uur rondgeslenterd en ik had met gemak nog wat langer kunnen blijven.

Lees ook: Aanrader in Delhi: Humayun’s Tombe

Praktische informatie:
Humayun’s tombe is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Een toegangsticket kost 500 roepies per persoon (2019).

24 uur in Delhi: dit mag je niet missen, bezienswaardigheden DelhiNa de graftombe zijn we weer teruggegaan naar Old Delhi om daar nog even in het daglicht over de marktjes te lopen. We zijn als eerste naar Khari Baoli gegaan, de oudste kruidenmarkt van India. Tussen alle drukte, chaos en koeien vind je in deze straat talloze kraampjes vol lokale en exotische kruiden. Ook hier geldt weer: ga hier niet naartoe als je net een dag in India bent. Maar heb je al wat meer van het land gezien en ben je benieuwd naar het rauwe Indiase leven? Dan is dit zeker een must-see!

Na de markt en een lunch zijn we terug naar ons hotel gegaan, om vervolgens de trein naar Agra te pakken en bij te kunnen komen van de hectiek van Delhi. Want de stad is mooi en interessant, maar tegelijk ook ontzettend heftig en intens. Toch zou ik zeker een bezoek aan Old Delhi brengen als je in India bent en dan vooral aan Jama Masjid, Humayun’s Tombe en de markten van Chandni Chowk. Wanneer je maar kort in Delhi bent en je tussen bezienswaardigheden moet kiezen, zou ik het Rode Fort overslaan.

Heb je langer in dan 24 uur in Delhi? Dan zijn Qutab Minar, de India Gate en de Agrasen ki Baoli stepwell ook een aanrader!

TIP! Aangezien Delhi nogal heftig en intens kan zijn, kun je er ook voor kiezen om een dagtour te doen. Met deze goed scorende tour word je opgehaald en afgezet bij je hotel, bezoek je de beroemdste bezienswaardigheden van Delhi en heb je de hele dag een Engelssprekende chauffeur en gids.

Ben jij in Old Delhi geweest? Wat vond jij ervan?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Delhi.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Delhi. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.