Wat is de beste periode om Ladakh te bezoeken?

Wat is de beste periode om Ladakh te bezoeken?

Wanneer je naar Ladakh gaat, is het belangrijk om te kijken naar het weer en het klimaat. Ontdek hier de beste periode om Ladakh te bezoeken.
Wanneer je naar Ladakh gaat, is het belangrijk om te kijken naar het weer en het klimaat. Ontdek hier de beste periode om Ladakh te bezoeken.
Wanneer je naar Ladakh gaat, is het belangrijk om te kijken naar het weer en het klimaat. Ontdek hier de beste periode om Ladakh te bezoeken.

Vanwege de hoge ligging en het extreme winterweer is Ladakh een groot deel van het jaar afgesloten van de buitenwereld. Vanaf eind april – wanneer de sneeuw weer begint de smelten – wordt het gebied weer bereikbaar voor toeristen en dat duurt tot ongeveer begin oktober, wanneer de sneeuw weer uit de hemel begint te vallen.

Wanneer je Ladakh wilt bezoeken, is het dus vooral belangrijk om naar het weer te kijken. Net als in Nederland kent het gebied vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst.

Lees ook: 8 plekken die je zeker moet bezoeken in Ladakh

Winter
Van november tot en met maart is Ladakh volledig gehuld in een dikke laag sneeuw en de temperaturen komen niet onder het vriespunt vandaan. De meeste wegen van en naar Leh zijn afgesloten, waardoor je de stad alleen met het vliegtuig kunt bereiken. Vrijwel alle restaurants en hotels zijn gesloten en op een paar winter trekkingen na, kun je vrijwel geen kant op vanuit Leh.

Lees ook: 15 dingen die je zeker mee moet nemen naar Ladakh

Wat is de beste maand om Ladakh te bezoeken?Lente
Vanaf april gaan de temperaturen weer wat stijgen en begint het sneeuw te smelten. Vanaf eind april/begin mei gaan de wegen weer open en bloeit het gebied weer langzaam op. Wanneer de zon overdag schijnt, kan het best warm worden, al zijn de nachten nog steeds erg koud. Vanaf mei gaan de meeste restaurants en hotels weer open.

Zomer
De zomer is het hoogseizoen, met een piek in juli. Van juni tot midden september is de zon fel en kan het flink warm worden overdag. Van midden augustus tot midden september kan er geregeld een buitje vallen, maar verder is de zomer in Ladakh zo goed als droog. Tijdens deze maanden is het gezellig druk in het centrum van Leh en zijn alle wegen van en naar de stad geopend, waardoor je ook makkelijk andere gebieden in Ladakh kunt bezoeken. Omdat de meeste sneeuw tijdens deze maanden gesmolten is, zijn dit ook de beste maanden om een trekking door de bergen te maken.

Lees ook: Zo voorkom je acute hoogteziekte in Ladakh

Wat is de beste maand om Ladakh te bezoeken?
Wat is de beste maand om Ladakh te bezoeken?

Herfst
Vanaf midden september begint het weer af te koelen. Overdag kan het nog warm zijn, maar zodra de zon ondergaat, daalt de temperatuur snel. Vanaf begin oktober beginnen de eerste sneeuwvlokken weer te vallen en sluiten de meeste hotels en restaurants hun deuren.

De beste periode voor Ladakh
Qua weer kun je dus het beste tussen midden juni en midden augustus naar Ladakh komen. Je kunt dan rekenen op veel zon, warme dagen en weinig neerslag. Aangezien dit het hoogseizoen is, is dit ook wel meteen de drukste periode en zul je de mooie bezienswaardigheden met een hoop andere toeristen moeten delen.

Wat is de beste maand om Ladakh te bezoeken?Wanneer je de drukte wilt ontlopen en toch veel van het gebied wilt zien, kun je het beste in mei of september komen. Je hebt dan misschien een extra trui nodig, maar buiten dat zijn dit ook zeker goede maanden om Ladakh te bezoeken. April en oktober zijn ook nog mogelijk, maar houd er dan wel rekening mee dat het aardig koud en wit kan zijn en dat veel restaurants en hotels gesloten zijn.

Wij hebben Ladakh in de tweede week van september bezocht en wij hadden prima weer. De eerste twee dagen viel er af en toe een buitje, maar de dagen erna hadden we veel zon en was het soms zelfs bloedheet. De avonden waren wat frisser, maar daar hebben we jassen en truien voor. Qua toerisme was het redelijk rustig en we waren regelmatig de enigen bij een klooster, paleis of andere bezienswaardigheid.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Ladakh.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Leh. Prijzen vanaf €10 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.