Hoogtepunt in Jaipur: het Amber Fort

Hoogtepunt in Jaipur: het Amber Fort

Er is één bezienswaardigheid in Jaipur die je écht niet mag overslaan: het Amber Fort. Lees hier handige tips en praktische informatie over het Amber Fort.
Er is één bezienswaardigheid in Jaipur die je écht niet mag overslaan: het Amber Fort. Lees hier handige tips en praktische informatie over het Amber Fort.
Er is één bezienswaardigheid in Jaipur die je écht niet mag overslaan: het Amber Fort. Lees hier handige tips en praktische informatie over het Amber Fort.

Wanneer je in Jaipur bent, is er één bezienswaardigheid die je écht niet mag overslaan: het Amber Fort. Dit gigantische complex is één van de grootste trekpleisters van India en wordt elk jaar door maar liefst anderhalf miljoen toeristen bezocht. En helemaal terecht, want het is een sprookjesachtig fort, waar je uren kunt ronddwalen en je ogen kunt uitkijken.

Lees ook: Reisgids Jaipur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Het fort
Het Amber Fort ligt in Amber, een stadje dat 11 kilometer boven Jaipur ligt en wat tot 1727 de hoofdstad van het ooit zo machtige Mogolrijk was. Het gigantische complex werd in 1592 door Raja Man Singh gebouwd en zijn opvolger Raja Jai Singh I heeft het uitgebreid. Het fort is gemaakt van wit marmer en geel en roze zandsteen en bestaat uit vier delen, elk met een eigen binnenplaats.

Het Fort ligt aan het Maota Lake, vanwaar je een prachtig uitzicht op het complex hebt – zeker in de ochtend, als versierde olifanten de heuvel op en af lopen. Je kunt je ook zelf door een olifant bij het fort laten afzetten, al wordt dat sterk afgeraden door dierenrechtenorganisaties. Wij zijn daarom gewoon gaan lopen en als dat je tegenstaat, kun je ook met een jeep of golfkarretje naar boven.

Aanrader in Jaipur: het Amber FortWanneer je het fort binnenstapt, sta je meteen op de Jaleb Chowk, de hoofdbinnenplaats. Daar kun je ook je tickets kopen. Wanneer je vervolgens de hoge trap oploopt, kom je bij de tweede binnenplaats, waar je de Diwan-e-Aam, de Hall of Public Audience, met haar vele pilaren vindt. Rechts daarvan staat Ganesh Pol, de adembenemend mooie poort die naar de derde binnenplaats leidt.

Rondom die binnenplaats vind je de koninklijke verblijven en de Diwan-e-Khas, de Hall of Private Audiences. Dit is een prachtig gebouw waarvan de muren volledig bedekt zijn met spiegels. Hierdoor wordt het ook wel de Hall of Mirrors genoemd. Wanneer je doorloopt, kom je bij de vierde binnenplaats en het paleis van Man Singh. Dit is het oudste deel van het fort en hier vind je talloze kleine kamertjes, bedoeld voor de vele vrouwen van de koning. In het midden van de binnenplaats staat een paviljoen, waar de vrouwen elkaar in alle rust konden ontmoeten.

Aanrader in Jaipur: het Amber Fort
Aanrader in Jaipur: het Amber Fort

Goed om te weten
Omdat er gemiddeld zo’n 4000 tot 5000 toeristen per dag het Amber Fort bezoeken, kan het ontzettend druk zijn. Het is voornamelijk druk in de ochtenden, als de olifanten er zijn en het nog niet al te heet is. Omdat de lokale bevolking Jaipur vooral in de weekenden bezoekt, is het op zaterdag en zondag over het algemeen drukker dan doordeweeks. Wanneer je op je gemak door het fort wilt dwalen, kun je dus het beste doordeweeks komen en vlak na openingstijd of rond het middaguur. Je mist dan wel de olifanten; die zijn er alleen van 9.00 tot 11.00 uur.

Aanrader in Jaipur: het Amber FortWanneer je door het fort loopt, kom je talloze gangetjes, kamers en uitzichtpunten tegen. Veel bewakers willen je de weg wijzen of foto’s van je maken, maar daar verwachten ze wel een flinke fooi voor. Wanneer je hier geen zin in hebt, kun je het beste meteen duidelijk ‘nee’ zeggen en doorlopen.

Praktische informatie
Het fort ligt ten noordoosten van Jaipur, ongeveer 20 minuten rijden vanaf het centrum. Voor een enkel ritje met een riksja betaal je daar ongeveer 300 roepies voor. Je kunt ook de bus pakken bij de Hawa Mahal voor 25 roepies.

Aanrader in Jaipur: het Amber Fort
Aanrader in Jaipur: het Amber Fort

Het fort is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.30 uur en de entreeprijs is 550 roepies per persoon (2017). Om bij de ingang te komen, kun je bij het meer stoppen en vervolgens per jeep of lopend naar boven gaan. Je kunt je ook op de parkeerplaats aan de achterkant laten afzetten, waar ook een ingang naar het fort is. ’s Avonds gaat het fort weer open voor een licht- en geluidshow. De Engelse show begint om 19.30 uur en duurt 50 minuten. Toegang tot deze show kost 300 roepies (2019).

Wanneer je dorst hebt, kun je bij het cafeetje naast de ticket counter koffie, frisdrank of water kopen. Bij de uitgang van het fort is een Café Coffee Day, waar je naast koffie en andere drankjes ook broodjes en zoetigheid kunt halen.

Aanrader in Jaipur: het Amber FortBen jij naar het Amber fort geweest of wil je er graag heen?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Jaipur.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaipur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.