A
gra is de stad van de Taj Mahal, een van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld. Maar dit wereldwonder is niet de enige reden om de stad te bezoeken; Agra heeft nog veel meer te bieden. Struin bijvoorbeeld door de oude binnenstad, bezoek het majestueuze Agra Fort of neem een kijkje bij de Tombe van Itimad-ud-Daulah.

Info

Agra kun je in het noorden van India vinden, ongeveer 200 kilometer onder Delhi. De stad ligt in de deelstaat Uttar Pradesh, aan de rivier de Yamuna. Samen met Delhi en Jaipur vormt Agra de Gouden Driehoek van India, een route langs historische schatten en hoogtepunten van de Indiase cultuur. Een van die hoogtepunten is de wereldberoemde Taj Mahal, een kolossaal grafmonument dat in 2007 verkozen is tot een van de zeven moderne wereldwonderen.

Agra werd gesticht in 1501, toen sultan Sikander Lodi het tot hoofdstad van zijn rijk benoemde. De stad viel vervolgens snel in handen van de Mogols en onder hun gezag beleefde de stad in de zestiende en zeventiende eeuw haar gouden jaren. Onder meer de Taj Mahal en het Agra Fort werden in deze periode gebouwd. In de eeuwen die volgden werd de stad meerder keren veroverd en werden veel belangrijke monumenten leeggeroofd. In de negentiende eeuw, tijdens de Industriële Revolutie, ontwikkelde Agra zich tot een industriestad. Tegenwoordig is het toerisme de grootste inkomstenbron.

Beste reistijd: Oktober tot en met maart.
Vliegen op: Delhi (8 uur). Daar kun je overstappen op een binnenlandse vlucht naar Agra, al is het vaak sneller en sowieso goedkoper om de taxi (3,5 uur) of trein (2,5 uur) te pakken.

Bezienswaardigheden

Elk jaar komen er maar liefst zeven miljoen toeristen naar Agra. De reden hiervoor is natuurlijk de Taj Mahal, een absolute must-see tijdens je reis door India. Maar Agra heeft meer bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn:

Taj Mahal – Dit imposante mausoleum is het bekendste en misschien ook wel het mooiste gebouw ter wereld. Het werd in de zeventiende eeuw door keizer Sjah Jahan gebouwd, ter ere van zijn vrouw Mumtaz Mahal, die tijdens de geboorte van haar veertiende kind overleed. Voor het ontwerp werden de beste Perzische, Afghaanse en Venetiaanse architecten bijeen geroepen en voor de bouw werden de mooiste en duurste materialen gebruikt. Uiteindelijk hebben 20.000 arbeiders 22 jaar lang aan het gebouw gewerkt, met als resultaat een symmetrisch meesterwerk van adembenemende schoonheid. De Taj Mahal wordt ook wel het Monument voor de Liefde genoemd en wordt gezien als hét symbool voor liefde en toewijding. Sinds 1983 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2007 werd het verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Agra Fort – Ook het Agra Fort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en niet voor niets: deze ommuurde vesting, gebouwd uit rood zandsteen, geeft je een prachtig beeld van de ooit zo machtige Mogolbeschaving. Binnen de vesting vind je diverse paleizen, zoals het Jahangir Paleis en de Khas Mahal, en twee schitterende moskeeën. Het Agra Fort ligt naast de Taj Mahal, waardoor je beide bezienswaardigheden prima kunt combineren tijdens je bezoek aan Agra.

Fatehpur Sikri – Net buiten de drukte van de stad vind je Fatehpur Sikri, de voormalige hoofdstad van de Mogolvorst Akbar. Fatehpur Sikri betekent ‘Stad van de Overwinning’ en het complex bevat een moskee en drie paleizen – voor elke favoriete vrouw van Akbar één. De verlaten stad is volgens historici een meesterwerk qua opzet en architectuur en is daardoor zeker een bezoek waard. Sinds 1986 staat ook Fatehpur Sikri op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tombe van Itimad-ud-Daulah – Deze graftombe voor Mizra Ghiyas Beg, de rechterhand van keizer Jahangir, heeft als inspiratie gediend voor de Taj Mahal. Het gebouw is ouder, maar ook een stuk kleiner dan de Taj Mahal en wordt daarom ook wel Baby Taj genoemd. Het was de eerste Mogolconstructie die compleet gebouwd werd van marmer en ondanks dat het niet de schoonheid van de Taj Mahal kan evenaren, is ook dit mausoleum zeker de moeite waard.

Reizen naar Agra

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Agra. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets van Amsterdam naar Delhi. Retourtje vanaf €394 →

Reisgidsen

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Agra en India. Meer informatie →