Per kameel de woestijn ontdekken in Jaisalmer

Per kameel de woestijn ontdekken in Jaisalmer

Wil je een woestijnsafari boeken bij Jaisalmer? In dit artikel deel ik handige tips en onmisbare informatie voor als je de Tharwoestijn in wilt.
Wil je een woestijnsafari boeken bij Jaisalmer? In dit artikel deel ik handige tips en onmisbare informatie voor als je de Tharwoestijn in wilt.
Wil je een woestijnsafari boeken bij Jaisalmer? In dit artikel deel ik handige tips en onmisbare informatie voor als je de Tharwoestijn in wilt.

Midden in de woestijn, tegen de grens met Pakistan, ligt het sprookjesachtige Jaisalmer. Deze oude vestingstad heeft talloze bezienswaardigheden, waaronder een gigantisch fort, dat hoog boven de stad uittorent. Maar wanneer je in Jaisalmer bent, is het zonde om alleen in de stad te blijven. Vanuit hier kun je namelijk heel makkelijk – al hobbelend op een kameel – de uitgestrekte Tharwoestijn in.

Lees ook: Reisgids Jaisalmer: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Wanneer je door Jaisalmer loopt, zie je overal touroperators die je maar al te graag mee de woestijn in nemen – voor een dagje, een nachtje of zelfs voor meerdere dagen. Deze woestijnsafari’s zijn voor veel toeristen dé reden om naar Jaisalmer te komen en niet voor niets natuurlijk; een zonsop- of ondergang meemaken in de woestijn is magisch en onvergetelijk.

Onze ervaring
Omdat wij al eens in de Sahara hebben geslapen, hebben wij ervoor gekozen om alleen een dagtripje te boeken. Dit hebben wij geboekt bij Jaisalmer Tours and Travel, in het fort. De tour zou van 15.30 tot 22.00 uur duren en kostte ons 950 roepies per persoon, inclusief diner.

Uiteraard ging het allemaal op z’n Indiaas en kregen we niet helemaal wat van te voren was afgesproken. We zouden onderweg een dorpje bezoeken, maar dat gebeurde niet. Vervolgens moesten we daarom ruim een half uur wachten voordat we de kameel op konden. Nadat we een uur op de kameel hadden gezeten en de zandduinen hadden bereikt, stopten we. Onze begeleider ging lekker slapen en wij moesten anderhalf uur wachten tot de zon onderging. Dat vonden we niet zo erg, omdat we daardoor ruim de tijd hadden om rond te lopen en foto’s te maken, maar een beetje gek was het wel.

Wat wel echt fantástisch was, was dat ze de groep in de woestijn opsplitsten. Omdat wij maar een groepje van vijf hadden, betekende dat dat we de rest van de tijd in de woestijn samen waren. Hierdoor konden we rustig foto’s maken zonder dat er andere mensen rondliepen en – héél romantisch – lekker met z’n tweetjes van een schitterende zonsondergang genieten.

Nadat de zon achter de duinen was gezakt, stapten we op de kameel om terug te gaan naar het beginpunt. Vanaf daar gingen we per jeep naar een grote tent voor wat voorstellingen en het buffet. Na enkele optredens met dans en muziek zouden we om 20 uur eten, maar dat werd uiteraard een uurtje later. Uiteindelijk waren we rond 22.45 terug in Jaisalmer.

Ondanks dat niet alles liep zoals gezegd was en we bij elkaar aardig wat uur hebben moeten wachten, vond ik het echt een fantastische dag. Ik ben in Marokko, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten ook al de woestijn in geweest, maar dit was toch weer een hele andere ervaring. Ik moet daarbij wel zeggen dat het vooral zo fantastisch was omdat we er maar samen waren; dat maakte de dag wel echt compleet.

Een beetje verwachtingsmanagement
De Tharwoestijn is geen Sahara; er is veel bebossing en er je vindt er zelfs een aantal dorpen. Daarnaast staan er redelijk wat windmolens en elektriciteitskabels, wat ik persoonlijk wel een beetje een domper vond. Na een uur rijden vanuit Jaisalmer en een uur op de kameel, heb je wel mooie, glooiende zandduinen. Maar verwacht ook dan niet dat het is zoals op de plaatjes. De zandduinen beslaan namelijk maar een klein stukje van de woestijn en zodra je naar links of rechts kijkt, zie je alweer wat begroeiing. Dat maakt het niet meteen minder leuk, maar als je dat wel in je hoofd had, moet je je verwachtingen wel een beetje bijstellen.

Per kameel op avontuur in de woestijn in JaisalmerGoed om te weten

  • Vrijwel elke toerist in Jaisalmer wil de woestijn in, waardoor het allemaal redelijk toeristisch en commercieel is. De meeste toeristen gaan naar de Sam Sand Dunes. Wanneer je liever een minder toeristische plek bezoekt, kan je ook naar de zandduinen bij Khuri, waar het een stuk rustiger schijnt te zijn.
  • Er zijn tientallen touroperators in Jaisalmer en wanneer je er zeker van wilt zijn dat je niet te veel betaalt, is het slim om bij verschillende aanbieders prijzen op te vragen.
  • In de tent waar de voorstellingen en het diner waren, komen verschillende groepen toeristen samen. Wij zaten er met maximaal twintig man (begin oktober), maar ik denk dat je er in het hoogseizoen al gauw met 150 anderen zit. Wanneer je hier niet op zit te wachten, heb je bij veel operators ook de mogelijkheid om een (simpele) maaltijd in de woestijn te eten.
  • Zodra de zon ondergaat, kan het in de winter snel afkoelen. Neem daarom een vestje of trui mee, zeker als je blijft slapen.
  • Op een kameel zitten is leuk, maar geloof me: na een uur heb je het wel gezien. Op een gegeven moment wordt het echt pijnlijk en ik heb er zelfs een grote blaar op m’n bil aan overgehouden. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je van plan bent om meerdere dagen de woestijn in te gaan.
  • Je kunt beter geen rokje of jurkje dragen als je de kameel op gaat. Deed ik wel en is niet perse een aanrader.
  • Vergeet je zonnebrand niet; er is weinig schaduw in de woestijn, waardoor je urenlang wordt blootgesteld aan de hete zon.
  • Bij veel tours moet je samen op één kameel. Wij hebben aangegeven dat we beiden een kameel voor onszelf wilden en dat heeft de touroperator uiteindelijk ook geregeld. Misschien dat het in het hoogseizoen niet anders kan, maar het is in ieder geval het proberen waard om te vragen.
  • ’s Nachts zijn er regelmatig slangen en schorpioenen te zien in de woestijn, dus als je daar echt bang voor bent, kun je een overnachting misschien beter overslaan.

Wil jij de Tharwoestijn in als je in Jaisalmer bent?

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaisalmer. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.