Reisgids Jodhpur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Reisgids Jodhpur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

In deze complete reisgids vind je de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en praktische informatie voor jouw reis naar Jodhpur in India.
In deze complete reisgids vind je de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en praktische informatie voor jouw reis naar Jodhpur in India.
In deze complete reisgids vind je de beste tips, de mooiste bezienswaardigheden en praktische informatie voor jouw reis naar Jodhpur in India.

In tegenstelling tot het drukke Jaipur, kun je in Jodhpur rustig door het centrum dwalen en op je gemak genieten van al het moois wat je tegenkomt. Voor Indiase begrippen is het een relaxte en rustige stad, waar het tegelijkertijd heel levendig en sfeervol is. In deze compacte reisgids deel ik de mooiste bezienswaardigheden, onmisbare informatie en de beste tips voor jouw reis naar Johdpur.

Bezienswaardigheden

Forten, tempels, marktjes en natuurlijk de vele blauwe huisjes; in de blauwe stad van India is genoeg te zien. Je kunt alle grote bezienswaardigheden in één dag bezichtigen, al zou ik zeker minimaal twee dagen in Jodhpur doorbrengen als je daar de tijd voor hebt. De bekendste bezienswaardigheden in Jodhpur zijn:

Brahmapuri
Jodhpur wordt de blauwe stad van India genoemd, maar tegenwoordig is er eigenlijk nog maar één wijk die voor een groot deel blauw is: Brahmapuri, ten westen van het fort. Wanneer je hier door de smalle straatjes struint, kom je talloze blauwe huisjes tegen. Vergeet daarna niet om naar het uitzichtpunt bij het fort te gaan. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de blauwe wijk, zeker met zonsondergang.

Het Mehrangarh Fort
Dit iconische fort, gelegen op een heuvel, is een van de grootste en best onderhouden forten van India. Het fort is prachtig gedecoreerd en binnen in het complex vind je een museum met een rijke verzameling aan kunst, wapens en oude voertuigen. Bij het fort heb je ook de mogelijkheid om te ziplinen.

Lees ook: Tegenvaller in Jodhpur: het Mehrangarh Fort

Praktische informatie
Het Mehrangarh Fort is elke dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en een ticket kost 600 roepies per persoon + 100 roepies per camera (2017).

Sardar markt
De Sardar markt is met stip de gezelligste plek van Jodhpur. Op de levendige markt vind je honderden kraampjes met de meest uiteenlopende spullen – van kleurrijke sari’s tot net geslachte kippen. Ook de lokale bevolking doet hier haar inkopen, waardoor je je op de markt echt kunt onderdompelen in de Indiase cultuur en tradities. Midden op de Sardar markt staat de beroemde klokkentoren, wat het geheel een prachtig plaatje maakt.

Reisgids Jodhpur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieJaswant Thada
Op loopafstand van het fort staat Jaswant Thada, een schitterend memorial van wit marmer. Het is gebouwd ter herinnering aan Maharadja Jaswant Singhji II en het wordt ook wel de Taj Mahal van Marwar genoemd. Het gebouw ligt in een rustig natuurgebied, waardoor het de perfecte plek is om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Praktische informatie
Jaswant Thada is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur en de entree kost 50 roepies per persoon.

Lees ook: De 7 leukste bezienswaardigheden in Jodhpur

Slapen en eten

Jodhpur heeft talloze hotels, van een paar euro per nacht tot honderden euro’s per nacht. Wij sliepen voor ongeveer 40 euro per nacht in Krishna Prakash Heritage Haveli, wat zeker een aanrader is. Het hotel ligt midden in het centrum en de kamer was prachtig, schoon en ontzettend groot. Een groot deel van de hotels ligt rondom de Sardar markt, wat echt een fijne locatie is. Vanaf hier kun je vrijwel alles in de stad lopend bezichtigen en je zit relatief dicht bij de ingang van het fort.

De enige reden om niet in het centrum te gaan zitten, is omdat je een kamer wilt boeken in het Umaid Bhawan Palace (€€€€€), uitgeroepen tot beste hotel van 2016. Een andere prijswinnaar is het prachtige RAAS Jodhpur (€€€€€). Wanneer je wat goedkoper wilt zitten, scoren Geeta Mahal (€€), L.G. Paying Guest House (€) en Namaste Caffe (€€) het beste qua prijs-kwaliteit verhouding.

Ook de leukste en beste cafeetjes en restaurants vind je rondom de Sardar markt. Voor een mooi uitzicht kun je een kop koffie halen bij Café Royale, midden op het plein, maar de lekkerste koffie hebben wij op bij Sheesh Mahal. De beste restaurants waar wij geweest zijn vonden wij The Curry en Indique, die beiden een prachtig uitzicht op het fort en de stad hebben.

Reisgids Jodhpur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieVervoer

De meeste mensen reizen vanuit Jaisalmer of Jaipur naar Jodhpur. Vanuit Jaisalmer doe je er met de auto 5 uur over en met de trein 5,5 uur. Van Jaipur naar Jodhpur is het 6 uur met de auto en 5 uur met de trein. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de reis op te breken en een nacht in Pushkar door te brengen. Wanneer je vanuit Delhi rechtstreeks naar Jodhpur wilt, kun je er in een uur naartoe vliegen.

Wanneer je in het centrum slaapt, kun je vrijwel alle bezienswaardigheden lopend doen. Ook bij het fort kun je lopend komen, al is het voor een klein bedrag misschien fijner om de heuvel met een riksja op te gaan. Vanwege de smalle straatjes kunnen riksja’s niet in Brahmapuri komen, maar je kunt je wel laten afzetten aan de rand van de wijk. Je kunt er eventueel ook naartoe lopen; dat is vanaf de Sardar markt ongeveer 20 minuten.

Reisgids Jodhpur: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieGoed om te weten

  • Een beetje verwachtingsmanagement: zoals ik al zei, moet je niet verwachten dat je straks in een volledig blauwe stad rondloopt. In een groot deel van Jodhpur moet je namelijk echt zoeken naar een beetje blauw. Wanneer het om “de blauwe stad” gaat, gaat het eigenlijk alleen om de wijk Brahmapuri, al worden daar helaas ook steeds meer huizen in een andere kleur geverfd.
  • Wij vinden Jodhpur één van de leukste steden van India, al is het helaas ook één van de smerigste die we tegengekomen zijn. Er ligt veel afval op straat, waardoor je goed moet uitkijken waar je loopt.
  • Het kan flink heet worden in Jodhpur, dus vergeet je vooral niet regelmatig in te smeren met zonnebrand en drink voldoende water. In de winter koelt het ’s avonds flink af en heb je wel een truitje of vestje nodig.

Beste tijd om Jodhpur te bezoeken: Oktober tot en met maart.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jodhpur. Prijzen vanaf €4 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.