Reisgids Jaisalmer: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Reisgids Jaisalmer: tips, bezienswaardigheden en praktische informatie

Een sprookjesachtige stad, middenin de Indiase Tharwoestijn. Jaisalmer is een stad vol bezienswaardigheden, waar je je ogen zult uitkijken. In deze korte reisgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor een geweldige reis naar Jaisalmer.
Een sprookjesachtige stad, middenin de Indiase Tharwoestijn. Jaisalmer is een stad vol bezienswaardigheden, waar je je ogen zult uitkijken. In deze korte reisgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor een geweldige reis naar Jaisalmer.
Een sprookjesachtige stad, middenin de Indiase Tharwoestijn. Jaisalmer is een stad vol bezienswaardigheden, waar je je ogen zult uitkijken. In deze korte reisgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor een geweldige reis naar Jaisalmer.

De sprookjesachtige stad Jaisalmer ligt middenin de Tharwoestijn en lijkt zo uit Aladin te komen. Wanneer je door de sfeervolle straatjes dwaalt, kom je heilige mannen met enorme tulbanden, versierde kamelen en zelfs slangenbezweerders tegen. Daarnaast is Jaisalmer de perfecte uitvalsbasis voor een avontuurlijke en vooral prachtige tocht door de Tharwoestijn. In dit artikel deel ik de beste tips en absolute must-sees voor jouw trip naar Jaisalmer.

Bezienswaardigheden

Jaisalmer is eigenlijk één grote bezienswaardigheid – waar je ook loopt, overal is wat te zien. Of je nu in het fort, buiten het fort of in de woestijn bent; je zult je ogen uitkijken. Deze bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan:

Fort Jaisalmer
Het gigantische Fort Jaisalmer lijkt wel uit een sprookje te komen. Het fort staat vol met rijkversierde havelis en is gemaakt van geel zandsteen, waardoor het tijdens zonopgang en zonsondergang een prachtige gouden gloed krijgt. In het complex vind je ook een paar prachtige jain tempels, een koninklijk paleis en uiteraard een hoop leuke restaurantjes en cafés.

Praktische informatie
Het fort is gratis en 24 uur per dag geopend. Een bezoek aan de jain tempels kost 200 roepies per persoon (2017) en het Ray Mahal (Royal Palace) kost 300 roepies per persoon (2017). De tempels zijn geopend van 8.00 tot 12.00 uur en het paleis van 9.00 tot 18.00 uur.

De havelis
In Jaisalmer staan een aantal prachtig gedecoreerde havelis, de één nog mooier dan de ander. Je vindt deze oude, traditionele huizen binnen en buiten het fort. De bekendste havelis zijn de Patwon Ki Haveli, de Salim Sing Ki Haveli en de Nathmal Ki Haveli. De eerste twee kun je voor 50 roepies per persoon (2017) van binnen bekijken en de laatste kun je gratis bezoeken. Alle drie de havelis staan buiten het fort en zijn tot 18.00 uur geopend.

Vyas Chattri
Dit oude crematorium ligt in het noordwesten van de stad, tegen de woestijn aan. Het is een bijzondere plek, waar je talloze prachtige grafmonumenten en grafstenen vindt. Vooral met zonsondergang is Vyas Chattri populair, omdat je vanaf hier de zon achter de woestijn ziet verdwijnen. De entree kost 50 roepies persoon en 50 roepies per camera (2017) en het is dagelijks geopend van 8.00 tot 19.30 uur.

Reisgids Jaisalmer: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieWoestijnsafari
De meeste toeristen komen naar Jaisalmer voor een woestijnsafari, waarbij je per jeep of kameel de Tharwoestijn in gaat. Je kunt tours boeken voor een dag, maar je kunt bijvoorbeeld ook in de woestijn overnachten of zelfs meerdere dagen op excursie gaan. Meer informatie en onze ervaring met een woestijnsafari lees je in het artikel Per kameel de woestijn ontdekken in Jaisalmer.

Lees ook: 6 dingen die je niet mag missen in Jaisalmer

Slapen en eten

Wat zo bijzonder – en vooral ook heel tof – is aan Jaisalmer, is dat je in het fort kunt overnachten. Er zijn in het oude kasteel talloze kleine hotelletjes en guest houses te vinden, waar je voor een klein bedrag een prachtige kamer kunt boeken. Wij sliepen ook in het fort, in Hotel Himmat Niwas, wat echt fantastisch was. De locatie was perfect, de kamer was mooi en het ontbijt was heerlijk!

Wanneer je ook in het fort wilt overnachten, scoren Hotel Himmat Niwas (€€) en Hotel Garh Jaisal Haveli (€€) het hoogst. Buiten het fort krijgen Hotel Lal Garh Fort And Palace (€€) en Deja View Guest House (€) de beste beoordelingen. Slaap je liever in de woestijn? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Nomads Eco Farm (€€) of Aapno Resort (€€).

Restaurants en cafeetjes zijn er genoeg in Jaisalmer, zowel binnen als buiten het fort. In het fort hebben we heel lekker gegeten bij Shanti The Peace en buiten het fort bij Romany, een rooftop restaurant met een prachtig uitzicht op het fort. De lekkerste koffie hebben we op bij Kuku Coffee House, een klein cafeetje in het fort met het mooiste uitzicht over de stad.

Vervoer

Sinds eind 2017 kun je vanaf Delhi in een kleine twee uur naar Jaisalmer vliegen. Toch komen de meeste mensen per trein vanuit Jodhpur (6 uur), Bikaner (5,5 uur) of Jaipur (12 uur) naar Jaisalmer. Met de auto doe je er vanuit Jodhpur 5 uur en vanuit Bikaner 5,5 uur over.

Jaisalmer is een kleine stad, zeker voor Indiase begrippen, waardoor je alles lopend kunt bezichtigen. Wanneer je weinig zin hebt om te lopen, kun je ook een taxi voor een dag huren of een riksja pakken. Wanneer je een tour naar de woestijn boekt, zit het vervoer erbij inbegrepen.

Reisgids Jaisalmer: tips, bezienswaardigheden en praktische informatieGoed om te weten

  • Het kan van april tot en met oktober erg heet zijn in Jaisalmer, dus drink voldoende water en smeer je goed in, zeker als je de woestijn in gaat.
  • In de winter kan het juist weer wat frisser zijn in de avonden, dus neem ook wat warme kleding mee. Als je in de winter in de woestijn overnacht, moet je zeker een dikke trui of vest meenemen.
  • Ondanks dat Jaisalmer zo afgelegen ligt, is de stad erg toeristisch. Normaal gesproken houd ik hier niet zo van, maar ik moet zeggen dat het in Jaisalmer niet storend was en juist voor een gezellige sfeer zorgde.
  • Jaisalmer is echt het paradijs als je van handgemaakte spulletjes houdt. Je vind hier voor een paar roepies de mooiste sieraden, kleden, shirtjes en beeldjes. Houd dus vooral wat ruimte over in je koffer!

Beste tijd om Jaisalmer te bezoeken: Oktober tot en met maart.

Informatie

Meer tips en informatie vind je op de informatiepagina van Rajasthan.

Overnachten

Ontdek de beste accomodaties in Jaisalmer. Prijzen vanaf €1 per nacht →

Vliegen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Delhi. Retour vanaf €394 →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.